Yeni İmar Yönetmeliği Başbakanlıkta | 19 Mart 2024İmar Haber

19 Mart 2024 - 12:40

Yeni İmar Yönetmeliği Başbakanlıkta

Her belediye kendi imar yönetmeliğini hazırlayabilecek.

Yeni İmar Yönetmeliği Başbakanlıkta
Son Güncelleme :

27 Haziran 2017 - 1:49

Google News Google News href="http://www.facebook.com/share.php?u=https://www.imarhaber.com/yeni-imar-yonetmeligi-basbakanlikta/1314/" title="facebook">

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Başbakanlığa gönderilen “Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği” taslağına göre; belediyeler yöresel uygulamaların kullanılması için kendi yönetmeliklerini hazırlayabilecek, stüdyo dairelere izin verilmeyecek ayrıca baz istasyonları için ruhsat aranmayacak.

2020 Yeni İmar Kanunun Değişikleri Açıklandı

Belediyeler kendi yönetmeliklerini hazırlayacak

Yönetmeliğin genel ilke ve esasları değiştirilmemek kaydıyla, il ve büyükşehir belediyelerinin kendi yönetmeliklerini hazırlamalarına ve bu sayede yöresel uygulama yapmalarına imkan tanınacak.

İlgili idareler, imar planlarında açıklanmamış ve bu yönetmelikte yer almamış hususlarda, yapıların estetiği, rengi, çatı ve cephe kaplamasına yönelik kurallar koymaya, yapıların inşasında yöresel malzeme kullanılmasına ve yöresel mimarinin dikkate alınmasına ilişkin zorunluluk getirmeye de yetkilendirilecek.

Yönetmelikle, otoparkların, bina yan, arka ve kısmen ön bahçenin altına yapılabilmesi de sağlanacak.

imar haber

İnşaat ruhsatı olmadan kazı izni verilebilecek

Yönetmelikle, özellik arz eden yapılarda inşaat ruhsatı beklenmeden kazı izin belgesi verilebilecek. Ancak kazı sahasında kazık, palplanş, istinat duvarı ve benzeri uygulamaların olması durumunda, bu yapıların projelerinin onaylanması ve ruhsatlandırılması zorunlu hale gelecek.

Yeni yönetmelikle, yol boyu ticaretin teşekkül ettiği konut alanlarında, zemin katlarda otopark yükünün karşılanması şartıyla ticari kullanımlara izin verilecek.

Buna göre, bu alanlarda gürültü ve kirlilik oluşturmayan, imalathane niteliğinde olmayan, gayrisıhhi özellik taşımayan, halkın günlük ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik dükkan, kuaför, terzi, muayenehane, lokanta, pastane, anaokulu gibi konut dışı hizmetlerin ticari kullanımlarına izin verilecek.

imar haber

Baz istasyonları için ruhsat şartı kaldırıldı

Düzenleme, elektronik haberleşme istasyonlarındaki ruhsat şartının kaldırılmasını da kapsıyor.

Buna göre, özel mülkiyete tabi arsa ve binalarda, fenni mesuliyeti üstlenilmek, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumundan güvenlik sertifikası alınmak kaydıyla, yer seçim belgesiyle, ayrıca ruhsat alınmasına gerek kalmadan elektronik haberleşme istasyonu kurulabilecek.

Bunun yanı sıra güneş kaynaklı yenilenebilir enerji sistemlerinin uygulamasında ruhsata ilişkin yenilikler getirildi.

Bu kapsamda, bina kabuğunun yalıtımı ve pencere değişimi, binanın kendi ihtiyacı için olan ve taşıyıcı sistemi etkilemeyen güneş kaynaklı yenilenebilir enerji sistemlerinin uygulaması ruhsata tabi olmayacak.

2020 Yılı Güncel Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği Son Hali