Akıllı Şehir ve Dijital Şehircilik Zirvesi Düzenlendi | 26 Nisan 2024İmar Haber

26 Nisan 2024 - 21:50

Akıllı Şehir ve Dijital Şehircilik Zirvesi Düzenlendi

İstanbul Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’nda düzenlenen Dijital Şehircilik Zirvesi’ne;  İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal, Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik ve Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Zekai Kafaoğlu da katıldı.

Akıllı Şehir ve Dijital Şehircilik Zirvesi Düzenlendi
Son Güncelleme :

26 Ekim 2018 - 23:12

Google News Google News href="http://www.facebook.com/share.php?u=https://www.imarhaber.com/akilli-sehir-ve-dijital-sehircilik-zirvesi-duzenlendi/3405/" title="facebook">

Dijital Şehircilik Zirvesi Toplandı

 

Turkuvaz Medya Grubunun iştirakleri Takvim Gazetesi, Para ve Forbes Dergilerinin Düzenlediği Dijital Şehircilik Zirvesine Önemli İsimler Katıldı. Katılımcılar arasında Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ve bir çok Büyükşehir Belediye Başkanları ile 500’ün üzerinde teknoloji uzmanı bulunuyordu.

Akıllı Şehir Stratejisi ve Eylem Planımız Hazır

Dijital şehircilik kavramına ilişkin soru üzerine Kurum, insan, kültür ve tarih odaklı şehirlerin olması gerektiğini bu manada dijital şehirciliğin de insan yaşamını kolaylaştırmak adına yapılması gereken düzenlemeler olduğunu söyledi.17 ilde, 28 millet bahçesi yapımı planlanırken, yaklaşık 3 milyar liralık harcama yapılacak.

Kurum, 2030 yılında dünya nüfusunun 9 milyara ulaşacağını, bunun yüzde 15’inin 60 yaşın üzerindeki insanlardan oluşacağını, İstanbul’un 2030 yılında 17 milyon nüfus öngörüsüyle ilerlediğini ifade etti.

Bugün şehirleri planlarken gelecek nesillere hem tarihi hem kültürü aktarılması, gelecek vizyonuna sahip şehirlerin bırakılması gerektiğini vurgulayan Kurum, “Bu manada Akıllı Şehir Stratejisi ve Eylem Planı, bakanlığımızın gelecek vizyonu adına önemli projelerinden biri hem de ülkemizin geleceği için önemli bir proje. Dünyada eylem planı hazırlayan üç ülke var. ABD, Avustralya ve Hollanda. Biz de Türkiye Cumhuriyeti Devleti olarak ülkemizin Akıllı Şehirler Stratejisi ve Eylem Planı’nı hazırlamak istiyoruz.” dedi.



İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal

“Geçmişte insanlar nesneleri tanıyarak hizmetler götürülebiliyordu. Günümüzde artık nesneler insanı tanıyarak hizmet kolaylaşıyor ve zorlaşıyor. Geçtiğimiz hafta sürücüsüz metro açılışı yaptık. yolcuların binişini, inişini takip edebilen bir sistem. O akıllı nesne merdivenlerinden giriş kapılarına, sürücüsüne kadar. Bu kolaylığı sağlıyor, bir hatta verimi iki kat daha fazla artırıyor. Yüz bin taşıyacaksa bu rakam 200 bine çıkıyor. Sürücülü bir metro 3-4 dakika ortalamayla hareket edebilirken, sürücüsüz metroda bu süre 1, 1 buçuk dakikaya düşüyor. Bunlara baktığımız zaman kalitesinin artmasına hem de hizmetin daha hızlı verilmesine çok büyük katkısı oluyor. İBB olarak Ulaşım Yönetim Merkezi oluşturduk. Bu merkezle ulaşım araçlarını birbirine entegre ettik. Yani dijitalleştirdik. Kara, deniz ve raylı ulaşım sistemlerini kontrol eden bir sistem oluştu. İstanbul’da bu sayede trafiğin yüzde 17 azaldığını hesaplıyoruz. Bu dijitalleşme bunu sağladı. Biz bunları yapabilirsek bu hizmetlerle insanlar daha iyi hizmet alacak. Eskisi kadar şehirde yaşama zorunluluğu olmasa da insanlar şehirde daha rahat ve konforlu yaşamaya devam edecek” ifadelerini kullandı.



Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik

Kayseri’nin doğuştan akıllı şehir olduğunu belirtti. Kayseri’deki akıllı şehir uygulamaları hakkında bilgiler veren Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik, Kayseri’de planlı gelişim kültürünün hakim olduğunu söyledi. Düzgün planlanmış bir şehirde yöneticilik yapmanın ve o şehirde akıllı şehircilik uygulamaları gerçekleştirmenin daha kolay olduğunu vurgulayan Başkan Çelik, “Bu anlamda Kayseri doğuştan akıllı şehir. Kayseri’nin temelleri akıllı şehir olarak atılmış. Bu anlamda akıllı şehircilik için şehrin temellerinin doğru atılması gerekiyor” dedi.



Konya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Hasan Kılca

Konya’da Akıllı Kavşak uygulamaları sayesinde elde edilen tasarrufa dikkat çekti. Panelde, Konya Büyükşehir Belediyesinin Türkiye’de ilk kez Konya’da hayata geçirdiği katanersiz tramvaylar, elektrikli otobüsler, kredi kartlarının toplu ulaşımda kullanımı gibi projelerin yanı sıra; Akıllı Toplu Ulaşım Sistemi (ATUS), elkart, akıllı bisikletler, akıllı kavşaklar, Trafik Kontrol Merkezi, Kent Bilgi Sistemi, Muhtarlık Bilgi Sistemi, SCADA Sistemi, Sosyal Kart, mobil uygulamalar, akıllı ve çevre dostu binalar gibi çok sayıda projesinden örnekler ele alındı.



Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Zekai Kafaoğlu

Balıkesir’in, tarım, hayvancılık, turizm ve sanayisiyle ön plana çıkan, her geçen gün büyüyen ve son iki yıldır gayrimenkul fiyatları hızla artan bir il olduğunu söyledi. Balıkesir OSB’nin dolmaya başladığını, tarım ve hayvancılığa zarar vermemek adına sanayileşme lokasyonlarını doğru belirlemeye gayret gösterdiklerini anlatan Kafaoğlu, “Şehri daha sonradan akıllandırmamaya çalışmamız lazım. Dijital verileri kullanarak insanları mutlu ve huzurlu etmemiz lazım.” dedi.

Akıllı şehirlerin insanların hayatını kolaylaştırdığını, imkanları ve zamanı tasarruflu hale getirdiğini anlatan Kafaoğlu, ama akıllı şehirler oluşturulurken tarihin ve medeniyetin asla yok edilmemesi gerektiğini vurguladı. Balıkesir’deki akıl sistem uygulamalarını anlatan Kafaoğlu, tasarruf sağlamak amacıyla akıllı sulama sistemlerini hayata geçireceklerini, Balıkesirlileri akıllı bisiklet uygulamasıyla da tanıştıracaklarını kaydetti.