'Anadolu Selçuklu Devleti hanedan kadınları ve mimari' konferansı gerçekleştirildi | 29 Mart 2024İmar Haber

29 Mart 2024 - 11:06

Anadolu Selçuklu Devleti Hanedan Kadınları ve Mimari Konferansı

MANİSA CELAL BAYAR ÜNİVERSİTESİ KADIN VE AİLE ARAŞTIRMA VE UYGULAMA MERKEZİ (MCBÜKAM) TARAFINDAN DÜZENLENEN ‘ANADOLU SELÇUKLU DEVLETİ HANEDAN KADINLARI VE MİMARİ’ KONFERANSI ÇEVRİMİÇİ OLARAK GERÇEKLEŞTİ. KONFERANSA, İZMİR KÂTİP ÇELEBİ ÜNİVERSİTESİ TÜRK-İSLAM ARKEOLOJİSİ BÖLÜMÜ ÖĞRETİM ÜYESİ DOÇ. DR. SEMA GÜNDÜZ KÜSKÜ KONUŞMACI OLARAK KATILDI.

Anadolu Selçuklu Devleti Hanedan Kadınları ve Mimari Konferansı
Son Güncelleme :

24 Aralık 2020 - 15:30

Google News Google News href="http://www.facebook.com/share.php?u=https://www.imarhaber.com/anadolu-selcuklu-devleti-hanedan-kadinlari-ve-mimari-konferansi-gerceklestirildi/44620/" title="facebook">

Manisa Celal Bayar Üniversitesi Kadın ve Aile Araştırma ve Uygulama Merkezi (MCBÜKAM) tarafından düzenlenen ’Anadolu Selçuklu Devleti hanedan kadınları ve mimari’ konferansı çevrimiçi olarak gerçekleşti. Konferansa, İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Türk-İslam Arkeolojisi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sema Gündüz Küskü konuşmacı olarak katıldı.

MCBÜ Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Gözde Şakar’ın moderatörlüğünü yaptığı konferansta, Anadolu Selçuklu Devleti hanedan kadınları ve mimari konusunda detaylı bilgiler aktaran Doç. Dr. Sema Gündüz Küskü’nün konuşmasından satırbaşları şu şekilde:

“Sultan eşleri ve kızları, kitabelerinde babalarının isimleri ile tanıtılmışlardır. Bu nedenle eşler kendilerini, satır aralarındaki ‘Es-Sultani’, ‘Devlet’ ve ‘İsmet’ gibi bazı özel kelimelerle, hanedanla ilişkilendirmişlerdir. Kitabelerindeki bazı özel kullanımlarla birlikte yapı türü tercihleri; kadınların konumu, siyasi duruşu ve kişiliklerinin yansımasını sunar. Sultan eşleri, devletin mimarideki güç ve itibar sembolleri ile otoritelerini sergilemeye çalışmışlardır.”



MCBÜ Kadın ve Aile Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Doç. Dr. Ülviyye Aydın, Doç. Dr. Sema Gündüz Küskü’ye verdiği değerli bilgiler için teşekkür ederek, MCBÜKAM online konferanslar serisinde, her ay başka bir konuyu gündeme taşıyacaklarının vurgusunu yaptı.