Ankara Fuar Alanı Yeri Belli Oldu | 20 Nisan 2024İmar Haber

20 Nisan 2024 - 12:08

Ankara Fuar Alanı Yeri Belli Oldu

Ankara Fuar Alanı Yeri Belli Oldu
Son Güncelleme :

14 Şubat 2018 - 23:49

Google News Google News href="http://www.facebook.com/share.php?u=https://www.imarhaber.com/ankara-fuar-alani-yeri-belli-oldu/1676/" title="facebook">

Temeli atılmasına rağmen yapımı yılan hikayesine dönen ve defalarca ihalesi iptal olan Akyurt’taki fuar alanı ile ilgili yaklaşık 2 aydır da yer tartışmaları devam ediyordu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın tamamlanması için bir yıl süre verdiği fuar alanının Akyurt’ta yapılması kesinleşti.

YENİ İHALE YAPILACAK

Esenboğa Metrosu’nun da yanından geçirilmesi planlanan proje ile ilgili önümüzdeki süreçte yeni bir ihale yapılması planlanıyor.

 

BAŞKAN TUNA SUNDU, ERDOĞAN ONAY VERDİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile geçtiğimiz günlerde Beştepe’de görüşen Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Mustafa Tuna fuar alanı ile ilgili son durumu sundu. Bu görüşmede Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da fuar alanının Akyurt’a yapılmasına onay verdiği öğrenildi.

Esenboğa Havaalanı yakınında, inşa edilmesi planlanan Ankara Uluslar arası Kongre ve Fuar Merkezi, Ankara Büyükşehir Belediyesi, Ankara İl Özel İdaresi, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, Ankara Ticaret Odası, Ankara Sanayi Odası, Ankara Ticaret Borsası, Akyurt Belediyesi, Ankara Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği’nin ortaklığı ile Ankara Uluslararası Fuarcılık ve Kongre Anonim Şirket’i tarafından yürütülmüştür.



Yeni Fuar Merkezi Kuzey Ankara bölgesinde Akyurt gelişme bölgesi içinde kalmaktadır. Yeni fuar merkezinin toplu taşıma olanaklarının artırılması hedeflenerek havaalanı ve şehir merkezini birbirine bağlayan raylı sistem planlanmaktadır. Dünyada, Havaalanına yakınlıklarından dolayı havacılık fuarlarının gerçekleştirilebildiği Dubai, Paris ve Berlin’de olmak üzere üç fuar alanı mevcuttur. Ankara fuar alanı stratejik konumu dolayısıyla bu anlamda dördüncü fuar alanı olmaya aday konumdadır. Uluslar arası uygulamalar içinde, Ankara Uluslar arası Kongre ve Fuar Merkezi; çizgisel bir sirkülasyon alanına takılan sergi salonları şeklinde çözümlenen fuar yapılarından farklı olarak; kare kurgu şeması ve avlu( huzur bahçesi) etrafında yerleştirilen mekanları ile özgün bir tasarım önerisidir.

Projenin ilk aşaması, yaklaşık olarak 50 000 m² sergi ve etkinlik alanı ile birlikte 50 000 m² konferans, yiyecek, içecek ve servis birimlerini içermektedir. Modüler büyüme ile tasarlanan İkinci aşama ise toplamda 100 000 m² kapalı sergi alanını kapsamaktadır. Gelişim alanı açık sergi alanları olarak kullanılabilecektir. Önerilen proje çalışmalarında, mevcut havaalanına yapılması planlanan 3. pistle bağlantılı havacılık fuarları (Air-expo) için kullanılmak üzere ayrı bir sergi alanı da planlanmıştır.

Erişim yolu üzerinde, ziyaretçileri sergi alanına yönlendiren uzaktan görülebilir medya küp ve ışık kuleleri bulunmaktadır. İlk aşama 10 000’er m2 lik beş adet sergi ve etkinlik holünü içermektedir. Tasarımın merkezi, huzur bahçesidir. Bu bölüm, avlunun ortasında bulunan su öğesi ve kademelendirilmiş havuzlar ile Anadolu kervansaraylarından esinlenerek tasarlanmıştır. Avlunun, telaşlı fuar organizasyonları arasında huzur atmosferi sağlamak ve rahatlamak için kullanılacak bir yer olarak benimseneceği düşünülmüştür.