Avcılarda Dönüşüm Başlıyor | 28 Mart 2024İmar Haber

29 Mart 2024 - 01:15

Avcılarda Dönüşüm Başlıyor

Avcılar’ı da etkileyen 1999’daki Marmara Depremi ardından yorgun ve eski 4 kattan yüksek binaların ‘Kentsel dönüşüm’ kapsamında yenilenmesi gerektiği halde 2008’de getirilen ‘4 kat sınırı’ nedeniyle çalışmalar yapılamamıştı.

Avcılarda Dönüşüm Başlıyor
Son Güncelleme :

11 Mayıs 2017 - 0:06

Google News Google News href="http://www.facebook.com/share.php?u=https://www.imarhaber.com/avcilarda-donusum-basliyor/1103/" title="facebook">

Marmara Depreminden zarar gören yerleşim birimleri arasında bulunan Avcılar’da kentsel planlanmanın  sağlıklı oluşa bilmesi için  belediye bünyesinde oluşturulan Plan ve Proje Müdürlüğü, bilim insanlarının yanı sıra İBB’den uzmanları davet ederek yaptığı çalışma sonunda hazırlanan ‘Acil Eylem Planı’nı uygulamaya koydu. Belediye Meclisi 2014 yılında CHP ve AK Partili üyelerin oybirliği karar vermesi sonucu ‘1/1000 Ölçekli Uygulama İmar Planı Değişikliği’ne gidildi. Ayrıca Avcılar daki  10 mahalle de başlayan çalışmalar kapsamında bina sayıları ve kat sayıları  oluştukları tek tek tespit edildi.

Avcılar İmar Planına İBB’den Onay Çıktı

Avcılar’ı da etkileyen 1999’daki Marmara Depremi ardından yorgun ve eski 4 kattan yüksek binaların ‘Kentsel dönüşüm’ kapsamında yenilenmesi gerektiği halde 2008’de getirilen ‘4 kat sınırı’ nedeniyle çalışmalar yapılamadı. 4 kattan yüksek binalarda oturanlar yapıların yenilenmesi halinde diğer katlarda oturanların akıbetinin belli olmaması nedeniyle Avcılar’daki yenilenmesi gereken bu binalarda dönüşüm uygulanamaz oldu. Avcılar Belediyesi’ndeki tartışmalar ardından CHP ve AKP de binaların yenilenmesi gerektiği konusunda görüş birliği içerisinde hareket ederken, Belediye Başkanı Handan Toprak Benli, şu değerlendirmeyi yapmıştı:

Avcılar’daki 5 veya 6 katlı binaların bunların çoğu yorgun, hasarlı, yaşlı. Sadece evler değil. Bunlar bir yere gidebilecek durumda değil. 1980 yılında müktesep hak olarak 6 kat hakkını elde etmiş binaların envanterini çıkardık. Bunların bulunduğu yerlerin altyapısı zaten 6 kata göre yapılmış. Bu meskenlerde oturuluyor, trafiğe altyapıya veya başka bir konuya ek yük getirecek durumu da yok. Mevcut binaların yenileri ile güvenli yer değiştirmesi gerekiyor. 5 ve 6 kat izni alındığında bunlar bir an önce yenilenecek. İnsanlarımız aynı mahallelerinde aynı komşuları ile parkı, pazarı ile güvenli, günümüz teknolojisi ile yapılmış güvenli binalarda oturmak istiyor. Olası bir risk nedeniyle hiçbir ayırım yapmadan bunu sağlamak gerek. İstanbul’dayız zemin sorunumuz var. Koruyucu önlemlerini bunların başında imar planı yaparak güvenli binalarla değişimini sağlamak zorundayız.”

Kadıköy İmar Haberleri