Behice BORAN | 16 Nisan 2024İmar Haber

16 Nisan 2024 - 23:20

Behice BORAN

Son Güncelleme :

13 Aralık 2019 - 22:31

Behice BORAN

Tam adı Behice Sadık BORAN; 1 Mayıs 1910 (Buɾsa) – 10 Ekim 1987 (Bɾüksel)

Toplumsal Yapı Araştırmaları isimli eserinde Türk toplum tarihinin Mehmet Ali Şevki Sevündük’ün Kurna Köyü incelemesinden sonra gelen Türkiye ‘de toplumsal yapı ve değişme çalışmaları yapmış bir sosyologumuzdur.

Michigan Üniversitesi’nde “Mesleki Hareketlilik” konusunda verdiği doktora tezi ile doktorluk ünvanı da almıştır. Meslekleri marksist anlamda bir sınıf şeklinde tanımlamaktadır. İlm-i içtimai ekolünün bir üyesi ve temsilcisidir.

“Adımlar” ve “Yurt ve Dünya” dergilerinde yazarken toplumsal değişme bağlamında ağırlıklı olarak şehirleşme sorunları ile birlikte köy kalkınmasını ele almıştır.Boran temel sosyolojik eserinde köylerin feodalitenin baskısından kurtulma sürecinin 1.Dünya savaşından sonra ortaya çıktığını söylemiştir.

Boran Türk aile yapısını incelemiştir. Aile türlerini modern aile türü olarak tanımladığı tek çekirdekli aileden başayarak; çok çekirdekli aile, dikine mürekkep, yanlama mürekkep ve karışık aile olarak sınıflandırmıştır.

Boran toplumsal değişmeyi üretim araçlarının birikerek değişmesi bağlamında kavramlaştırmaktadır.

Eserleri:
Toplumsal Yapı Araştırmaları – (1945)
Edebiyat Yazıları
Türkiye ve Sosyalizm
Savunma

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.