Chris KRAFT | 19 Nisan 2024İmar Haber

19 Nisan 2024 - 17:41

Chris KRAFT

Chris Kraft Kimdir? Hayatı, biyografisi ve otobiyografisi de bulunan NASA mühendisi, Apollo 11 görevi, keşifleri, eğitimi…

Son Güncelleme :

01 Mart 2020 - 2:07

Chris KRAFT

Christopher Columbus Kraft Jr. Kimdir?

28 Şubat 1924 – 22 Temmuz 2019 tarihleri arasında yaşamış Ay’a yapılan tarihi yolculuğun 50. yıl dönümünde 95 yaşında hayata veda eden ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) emeklisi Uzay Mühendisi.

1892’de New York’ta adı yeni verilen Columbus Circle’ın yakınında doğan babası Christopher Columbus Kraft’ın adını aldı. Bavyera göçmenlerinin oğlu Kraft’ın babası; ismini utanç verici bulmuş, ancak yine de oğluna iletmiştir. Kraft otobiyografisinde, isminin seçilmesiyle “hayatımın bazı yönlerinin baştan beri yazıldığını” söyledi. Annesi Vanda Olivia (Suddreth) bir hemşireydi.

Kraft çocukken bir Amerikan Lejyonu davul ve borazan korosunda eyalet şampiyonu oldu. Aynı zamanda sağlam bir beyzbol oyuncusuydu ve üniversitede beyzbol oynamaya devam etti.

Aralık 1944 yılında Virginia Politeknik Enstitüsü devlet üniversitesinden Havacılık Mühendisliği derecesiyle mezun oldu. Birinci sınıf döneminde, ABD Donanmasına harbiyeli olarak katılmaya çalıştı, ancak üç yaşında kaza sonucu yaktığı sağ eli nedeniyle reddedildi.

Mezun olduktan sonra, Connecticut’taki Chance Vought uçak şirketine girdi. Ayrıca, Langley Araştırma Merkezi Virginia , Hampton’da bulunan bir devlet kurumu olan Ulusal Havacılık Danışma Komitesi’ne (NACA) de bir başvuru göndermişti. Çalıştığı Chance Vought uçak şirketinde, beraberinde getirmediği doğum belgesi olmadığından şirketiyle bazı bürokratik zorluklar yaşadı. Şirketin bürokratik zihniyetinden rahatsız olan Kraft, bunun yerine NACA’ya gitmeye karar verdi.

1940’larda NACA, son teknoloji havacılık araştırmalarına adanmış bir araştırma ve geliştirme organizasyonuydu. Langley Araştırma Merkezi’nde yeni uçak tasarımlarını test etmek için gelişmiş rüzgar tünelleri kullanıldı ve X-1 roket uçağı gibi yeni konseptler üzerinde çalışmalar yapılıyordu. Kraft, uçuş araştırma bölümüne atandı ve burada Gilruth daha sonra araştırma başkanı oldu. NACA ile yaptığı çalışmalar, çalkantılı havada uçan uçaklar için erken gust azaltma sistemleri örneğinin geliştirilmesini içeriyordu. Bu, kontrol yüzeylerini otomatik olarak saptırarak atmosferdeki farklılıkları dengelemeyi içeriyordu. Ayrıca kanat uçlarındaki girdapların prop-yıkama değil, havada uçan uçakları takip eden türbülanstan sorumlu olduğunu keşfetti.

1945 yılında havacılık araştırmalarını yürütmek, tanıtmak ve kurumsallaştırmak için kurulan Ulusal Havacılık Danışma Komitesi’ne (NACA) katıldı.

1958 yılında NACA faaliyetlerini NASA’ya devretti. Amerika’nın ilk uzaya insan gönderme sorumluluğuna sahip küçük bir ekip olan Uzay Görev Grubu’na katılması istenmeden önce on yıldan fazla bir süre havacılık araştırmalarında çalıştı. Uçuş operasyonları bölümüne atanan Kraft, NASA’nın ilk uçuş direktörü oldu . Amerika’nın ilk mürettebatlı uzay uçuşu , ilk mürettebatlı yörünge uçuşu ve ilk uzay yürüyüşü gibi tarihi görevlerde görev aldı.

20 Temmuz 1969’da Apollo 11 misyonunda görevli astronotlar Neil Armstrong ve Buzz Aldrin Ay’a ayak basan ilk insanlar olarak tarihe geçti.

1972’de, akıl hocası Robert R. Gilruth’un izinden giderek İnsanlı Uzay Aracı Merkezi’nin direktörü oldu .

1982 yılında NASA’dan emekli olana kadar bu görevi sürdürdü. Emekliliği sırasında Kraft, IBM ve Rockwell International dahil olmak üzere bir çok şirkette danışmanlık yaptı.

Flight: My Life in Mission Control adlı otobiyografiyi yazdı.

1999 yılında Rotary Kulübü’nden Ulusal Uzay Kupası aldı.

Ölümünden sonra ve hayattayken ondan hep övgüyle bahsedildi. Protégé Glynn Lunney’nin Kraft için “NASA Görev Kontrol Merkezi Chris Kraft’ın bir yansımasıdır” dedi.

NASA Başkanı Jim Bridenstine, Kraft’ın,  “Amerika’nın uzaya ve Ay’a insanlı uçuşlar yapmasına yardımcı olan ekibin merkezinde bulunduğunu söyledi ve ABD, ulusal bir hazineyi kaybetti” dedi.

NASA, 2006’da Kraft’a ABD’nin uzay programlarına katkısı nedeniyle özel bir ödül vermiş, 2011 yılında Houston’daki Johnson Uzay Merkezi’nde bulunan görev kontrol binanın adını Christopher C Kraft Jr Görev Kontrol Merkezi olarak değiştirmişti.

Christopher Columbus Kraft Jr Haberleri

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.