Edirne Yemeği Mutancana Nasıl Yapılır? | 18 Nisan 2024İmar Haber

18 Nisan 2024 - 15:05

Edirne Yemeği Mutancana Nasıl Yapılır?

Yemek Yarışması Masterchef Mutfağı Bu Hafta Edirne’nin Ünlü Yemeklerinden MUTANCANA Yapımıyla Yarışmacılarını Deneyecek. Osmanlı Mutfağından Bizlere Miras Kalan Fatih Sultan Mehmet Han’ın En Sevdiği Yemek Olan Mutancana Nasıl Yapılır?

Edirne Yemeği Mutancana Nasıl Yapılır?
Son Güncelleme :

15 Ağustos 2020 - 12:22

Google News Google News href="http://www.facebook.com/share.php?u=https://www.imarhaber.com/edirne-yemegi-mutancana-nasil-yapilir/19263/" title="facebook">

Mutancana yemeği Edirne mutfağının en ünlü ve malzemesi en bol lezzetlerindendir. Osmanlı mutfağından günümüze miras kalan bu etli yemek Fatih Sultan Mehmet’in en sevdiği yemek olarak da bilinir.

Her ne kadar çoğu insan et yemeklerinde kuruyemiş bulunmasını yadırgasa da bu yemek ile badem ve kayısının etle birlikte müthiş bir görünüme kavuşurken, içerdiği yüksek protein değerinin besleyici ve lezzetli olduğunu kabul etmiştir.

 

MUTANCANA TARİFİ İÇİN GEREKLİ MALZEMELER

500 gram kuzu kol kuşbaşı

12 adet arpacık soğan

3 diş sarımsak

3 yemek kaşığı tereyağı

2 yemek kaşığı zeytinyağı

1 yemek kaşığı un

3 su bardağı sıcak su

1/2 çay bardağı kuru üzüm

5 adet kuru incir

5 adet kuru erik

1/2 çay bardağı çiğ badem

1 avuç kuru kayısı

1 yemek kaşığı sumak

1 yemek kaşığı bal

1 tatlı kaşığı tuz

Mutancana Nasıl Yapılır?

Önce tencerenin içerisine 3 yemek kaşığı tereyağı ve 1 yemek kaşığı zeytinyağı eklenerek yağlar hafif kızdırılır. Siz yağlar ocakta eriyene kadar etlerinizi tuz ve karabiberle harmanlayabilirsiniz.

Tencerede erittiğiniz tereyağına eti ilave edin ve suyunu çekinceye kadar ara ara karıştırarak kavurun. Etler kızartıldıktan sonra tencereye arpacık soğanlar ve taze kekikte ilave edilerek soğanların renk alarak 2-3 dakika daha kavrulması sağlanır. Etler suyunu çekince un ekleyin ve karıştırın.

Unun kokusu çıkınca, ılık suyu ekleyin ve kısık ateşte 45 dakika kapağı kapalı bir şekilde pişmesini bekleyin. Pişirilen mutancananıza dileğinize göre üzüm, mürdüm eriği, bal ve tuzu ilave ederek 5 dakika daha pişirin.

Başka bir tavada sıcak suda haşlanmış badem, doğranmış incir ve kayısıyı soteleyin. Üst kısmını kekik ile süsleyin. Pişen mutancananızın üzerine ekleyip 1-2 dakika daha pişirdikten sonra, altını kapatıp 15-25 dakika dinlenmeye bırakın.