Ekim ayı Ekonomik Beklenti Anketi Yayında ! | 28 Mart 2024İmar Haber

28 Mart 2024 - 23:42

Ekim ayı Ekonomik Beklenti Anketi Yayında !

Ekim ayı Ekonomik Beklenti Anketi Yayında !
Son Güncelleme :

30 Ekim 2019 - 21:05

Her ay düzenli olarak yayımlanan Merkez Bankası aylık beklenti anketi Ekim 2019 içinde yayında. 19 Ekim 2019 tarihinde yayınlanan veriler ülke içerisinde ki ekonomik verilerin bir önceki aya göre biraz daha pozitif yönlü ayrışma içerisinde olduğu görülmekte. Döviz kuru dışında genel olarak ekonomik verilerde iyileşme görülürken döviz kurunda ise hafif seyirde yükseliş beklenmekte.

 

Enflasyon Beklentisi

 

Yıl sonu için Enflasyon beklentisi bir önceki ankette 13,96 iken şu an 12,69’a kadar düşmüş durumda. Tahmini olarak yıl sonu enflasyonu 10-13 aralığında olmasının %70 ihtimalle gerçekleşeceği görülmekte. Bir diğer enflasyon raporu ise 12 ay sonrası için 11,18 lik bir enflasyon tahminin olduğu görülmekte.

Fakat Merkez Bankası’nın bu anketlerinde kısa vadeli tahminlerin tutma olasılığı yüksekken uzun vadede iç ve dış etkenlere göre ciddi eğilimler gözükmektedir.

 



Faiz Beklentisi

 

Ülke içerisinde ki gecelik borçlanma faizi bir önceki anket döneminde 16,69 iken günümüzde %15,88 e kadar düşmüş vaziyette. 24 Ay sonrası ise faizlerin %11’e kadar düşmesi beklenmekte. Fakat düşüşler ani eğilimler ile oluştuğu gibi yükselişlerde beklenmedik durumlarda etki göstermekte olduğundan kısa vadeli tahminlerin dikkate alınması son derece önemlidir.

Yıl sonu için genellikle belirtilen faiz oranı ise %15’in altında herhangi bir değerdir. Fakat en yüksek ihtimalle %14 civarlarında bir faiz ile yılın kapanışı beklenmekte. Bu da %45’lik bir düşüşün olduğunu göstermektedir.

 

Döviz Kuru Beklentisi

 

Yıl sonu için yapılan döviz kuru beklentilerinde bir önceki ay tam oalrak 6,00 TL olarak belirlenen USD kuru bu anket döneminde de hafif bir yükseliş ile 6,05 TL olarak gözükmektedir. 12 Ay sonrası için beklenen Döviz kuru beklentisi 6,35 den 6,44’e yükselmekte olduğu görülmekte. Fakat döviz kurları günden güne hatta saatler içerisinde bile hareketli olma ihtimalinden dolayı uzun vadede yapılan döviz tahminlerinin geneli tutmamaktadır.

 

GSYH Büyüme Beklentisi

 

2019 Yılı için ciddi bir daralma yaşayan Türkiye Ekonomisi bir önceki dönemde 0,01 yükseliş beklentisi ile neredeyse düşüşü gördüyse de şu an %0,09 yükseliş olarak gözükmekte. 2020 İçin Yükseliş beklentisi ise %2,6 dan %3,0 ‘a çıktı. İMF ve diğer ekonomi şirketlerine göre Türkiye’nin 2020-2021 ve 2022 yılları içerisinde her yıl %3-5 aralığında ciddi yükselişe geçeceğini belirtti.

Bu Haberi Okuyanlar Şunları da Okudu!



EN ÇOK KAZANANLAR

EN ÇOK KAYBEDENLER

EN ÇOK İŞLEM GÖRENLER

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

DÖVİZ KURU

BIST100
DOLAR
EURO
BITCOIN
ÇEYREK ALTIN
GRAM ALTIN