Emlak Vergisi Hakkında Detaylı Bilgiler | 29 Mart 2024İmar Haber

29 Mart 2024 - 08:35

Emlak Vergisi Hakkında Detaylı Bilgiler

Bir çok insan emlak vergisi hakkında yeterince bilgi sahibi olmadığını görünce bizler de emlak vergisi hakkında detaylı bilgiler vermek istedik. Gelin beraber emlak vergisine bakalım.

Emlak Vergisi Hakkında Detaylı Bilgiler
Son Güncelleme :

09 Eylül 2020 - 22:13

Google News Google News href="http://www.facebook.com/share.php?u=https://www.imarhaber.com/emlak-vergisi-hakkinda-detayli-bilgiler/19971/" title="facebook">
  • Emlak Vergisi Nedir?

Emlak vergisi, isminde de gördüğünüz gibi taşınmaz (ev,arsa, bina, iş yeri) mal varlıklarından alınan bir vergi türüdür. Türkiye Cumhuriyeti’nin 1319 sayılı kanun hükümleri doğrultusunda Türkiye sınırları içerisinde bulunan taşınmaz mal varlığı sahipler devlete belirli tutarda vergi ödemek zorundadır. Emlak vergisi arazi ve bina vergisi olarak ikiye ayrılmaktadır. Emlak vergisi, vatandaş olmanın gerektirdiği bir sorumluluk olduğundan dolayı vatandaşın gelirine ya da maddi durumuna göre değişkenlik göstermez. Maddi durumunuza bakılmaksızın bu vergiyi ödemeniz istenir. Emlak vergisi tek seferlik değil, sürekli bir vergi türüdür. Yani tek seferlik değildir. Her yıl düzenli olarak tekrarlanan vergi türüdür.

  • Kimler Emlak Vergisi Öder?

Emlak vergisinin ne olduğundan bahsettik, emlak vergisi hakkında detaylı bilgiler vermeye devam edelim. Emlak vergisini, mülk sahipleri veyahut mülk sahibi sıfatına sahip olan her vatandaş ödemek zorundadır. Bundan dolayı isterseniz gecekonduda yaşayın isterseniz modern binada, bu mülk için vergi ödemek zorundasınız. Unutulmaması gereken, kirada yaşayan vatandaşların böyle bir yükümlülüğü bulunmamaktadır. Eğer taşınmaz mal varlığınız hisseli durumdaysa her hissedarın payı kadar vergi ödemesi gerekmektedir. Bazı durumlarda emlak vergisinden muafiyet söz konusu olabiliyor. Engelli vatandaşlar, şehit yakınları, emekliler, vefat etmiş emekli yakını olup geliri olmayan işsiz vatandaşlar emlak vergisinden muaf tutulmaktadır. Fakat bu muafiyet sadece konut için geçerlidir. Arsa veyahut iş yeri gibi taşınmazlar için geçerli değildir.

emlak vergisi nedir

 

  • Emlak Vergisi Nasıl Hesaplanır?

Emlak vergisi, konut, arsa, iş yeri sahibine farklı olarak yansıtılmaktadır. Ödenecek vergi miktarı, taşınmazın değerine göre hesaplanır.

Ayrıca her yıl hesaplanan asgari rayiç değerleri de verginin değişmesinde rol oynamaktadır.

Mülkün bulunduğu şehir de çok önemlidir. Eğer taşınmaz büyükşehir belediyesine kayıtlı ise emlak vergisi iki kat artırımlı olarak uygulanır. Bundan dolayı bir taşınmaz alacakken büyükşehir sınırları içerisinde olup olmadığına bakmanızda önem vardır. Büyükşehir sınırları içerisinde bulunan taşınmazlara, vergi değerinin binde 2’si kadar emlak vergisi ödemek gerekmektedir.

Büyükşehir sınırları dışında olan taşınmazlara, vergi değerinin binde 1’i  kadar emlak vergisi ödemek gerekmektedir. Bu oranlar arazi ve arsalarda farklı olabilir.