Ev Dekorasyonu ve Tadilat İşlerinde İş Planlaması Nasıl Yapılır? | 28 Mart 2024İmar Haber

28 Mart 2024 - 22:40

Ev Dekorasyonu ve Tadilat İşlerinde İş Planlaması Nasıl Yapılır?

Ev Dekorasyonu ve Tadilat İşlerinde İş Planlaması Nasıl Yapılır?
Son Güncelleme :

06 Nisan 2018 - 21:14

Google News Google News href="http://www.facebook.com/share.php?u=https://www.imarhaber.com/ev-dekorasyonuve-tadilat-islemlerinde-is-planlamasi-nasil-yapilir/1734/" title="facebook">

Her şeyden önce bir evin tadilatını ve dekorasyonunu yaptırmak zahmetli ve yorucu iştir. Ancak dekorasyon aşamalarını sırasına ve belirli bir düzene göre yaptırmazsanız bu iş size daha da zahmetli bir hal alacaktır.Konut ya da işyerinin tamamında ya da bir bölümünde tadilat yaptırmaya karar verdiğimizde öncelikli olarak yapılması istenenlerin listesi çıkarılmalıdır.

Ev dekorasyonu ve tadilat işlemlerinde iş planlaması size nakit ve vakit kazandıracaktır. O yüzden iş planlamanız ne kadar iyi olursa tekrar tekrar aynı işlemleri yinelemek zorunda kalmazsınız.



Sizlere Komple Ev tadilatı yaparken kullanabileceğiniz iş planlaması ve dikkat edilecek hususlar ile ilgili bir rehber hazırladık. Eminiz ki bu rehber doğrultusunda hareket ettiğiniz sürece vakitte nakitte sizin olacak. Konut ya da işyeriniz kullanışlı, yaşanılabilir yer olacaktır hem de uzun ömürlü ve kaliteli.

Birinci Aşama: YIKIM

İyi düşünün. Tadilat işine başlamadan önce, evde birleştirmek istediğiniz odalar var mı? Herhangi bir odanın kapısını ördürüp, başka bir duvara açtırmanız işlevselliği arttırır mı? Açık mutfak kullanmak hayatınızı kolaylaştırır mı? Belki de yatak odanıza, banyoya açılan bir kapı yaptırmak isteyebilirsiniz. Bunları iyice gözden geçirin, evde nerede yıkım yapacağına karar verin ve yıkım ekibini işe başlatın.

İkinci Aşama: TESİSAT


Mevcut elektrik sisteminde yenilik yapmayı düşünüyor musunuz? Ya da yerlerde dolanan metrelerce uzunluktaki kabloların görüntüsünden sıkıldınız mı? Belki de çamaşır makinenizi yer kazanmak amacıyla banyodan çıkartsanız daha iyi olur. Bu durumda su tesisatının da elden geçirilmesi gerekiyor. Bunları değerlendirin ve mutfak ustanızdan mutlaka elektrik şemasını alın. Elektrik ve su tesisatçısını işe başlatın.



Üçüncü Aşama : ALÇI, KARTONPİYER ve BOYA

Duvarların alçıya ihtiyacı olabilir. Yıkım yaptırdıysanız zaten bu aşama kaçınılmaz. Kartonpiyer yaptıracaksınız ya da mevcut kirişleri, köşebent kartonpiyerle süsleyecekseniz sırada bu aşama var. Tavanlar boyanacak. Ben duvarları kağıt kaplattığım için sadece alçı yaptırdım. Tavanlara ise iki renkli fasarit yaptırdım. Bunun için; ilk kat fasarit atıldıktan sonra, tavanlara beyaz boya uygulandı. Kuruduktan sonra farklı renkte ikinci kat fasarit atıldı. Dekorasyon olarak oldukça hoş göründüğünü söyleyebilirim.

Dördüncü Aşama : ISLAK ZEMİN KAPLAMA

Genelde yapıldığı üzere, ıslak zemin olarak adlandırdığımız mutfak, banyo ve tercihe bağlı olarak giriş ve antreye fayans kaplatılır. Derz dolgusu yapıldıktan sonra, hem dolgunun kuruması hem de fayansların yerlerine iyice oturmaları için bir gün bekletilir. İş sırasında taşların uçlarında kopma, çatlama gibi hasarlar olduysa derz dolgusunun tozu nedeniyle göremezsiniz. Bu nedenle, ustanın parasının bir bölümünü ödemeyi daha sonraya bırakın. Derz kurusun, yerleri paspaslayın. Herhangi bir sorun varsa bu şekilde kolaylıkla görebilirsiniz. Herhangi bir aksiliğe karşın en az 2 kutu fazladan fayans almayı da unutmayın.

Beşinci Aşama: KAPI ve ÇERÇEVELER

Boya işlemi tamamlandıktan sonra sıra iç ve dış kapıları değiştirmeye gelir. İç kapılar takıldıktan sonra, tek tek bütün kapıları açıp kapatın, kilitlerini kontrol edin, ses çıkartıp çıkarmadıklarına bakın. Gerekli ayarlamalar yapılmadan ücretini ödemeyin. Sokak kapısı takıldıktan sonra eşik kısmında mutlaka fayans kırılacaktır. 4. aşamada, parasının bir bölümünü ödemediğiniz ustaya zaten bu aşamada ihtiyacınız var. Gerekli düzeltmeleri yapacak. Mevcut çerçevelerim ahşap olduğu için boyatıp bir kez daha verniklettirdim. Ustalar, cam kirlenmesin diye bu işi yaparlarken kağıt bant kullanıyorlar. Boya işlemi biter bitmez bu bantları söktürtün, çünkü verniği ve boyayı içine emen bant daha sonrasında çok zor çıkıyor.



Altıncı Aşama : DUVAR KAĞITLARI

Siz eğer duvar kağıdı yerine boya yaptırdıysanız beşinci aşamadan önce olması gerekiyor. Ama ben duvar kağıdı yaptırdığım için, takılan kapılara sıfır kaplanabilmesi açısından, altıncı aşamaya aldım. Eğer bunu yapmazsanız, kapı çerçeveleri takılırken mutlaka kağıda zarar vereceklerdir.

Yedinci Aşama : ELEKTRİK EKİPMAN MONTAJ

Seyyar bir lambayla bütün fişlerin kontrolünü yapın. Bir de prizli çalışan küçük bir alet yanınızda olsun ki, fişleri de kontrol edebilin.

Sekizinci Aşama: YER DÖŞEMESİ

Artık bütün pis işler bitti. Islak zemin haricinde kalan bölgeler için, zevkinize göre belirlediğiniz yer döşemesine geçebilirsiniz.

Dokuzuncu Aşama : MUTFAK ve BANYO MONTAJI

Bu aşamayla ilgili dikkatinizi çekmek istediğim tek bir nokta var. Birçok ürünün teslimatı başka, montajı başka kişilerce yapılıyor. Ürünleri teslim alırken mutlaka ambalajından çıkartıp, en azından görünürde bir hasar var mı yok mu diye kontrol edip, irsaliyeye imzanızı öyle atın. Sonra montaj ekibi, dansözlük yapabilir ve montaj esnasında mutlaka elemanın yanında bulunun. Örneğin; Setüstü ocağın cam kaplamasını kendisi kırdığı halde, suçu size atabilir.