Girişimcilikte Tasarımın Önemi | 18 Nisan 2024İmar Haber

18 Nisan 2024 - 15:46

Girişimcilikte Tasarımın Önemi

Apple’ı Steve Jobs’la birlikte yaratan Steve Wozniak: “Aklımda her zaman herkesten farklı ne yapabiliriz sorusu var.” der. Teknolojiden ziyade insana daha yakın durarak, başarıyı “Problem yaşayan insanlar varsa ortada fırsatlar da vardır.” anlayışı ile yakalamıştır.

Girişimcilikte Tasarımın Önemi
Son Güncelleme :

20 Kasım 2019 - 23:09

Tasarım Nasıl Yapılır?

 

Tasarım piyasadaki ürünlerimizin rakip ürünlere karşı farklı olmalarını (ayırt edicilik) sağlar. Piyasadaki ürünleri birbirinden farklılaştırarak tüketicilere seçim imkanı sunar. Farklılık aynı zamanda rekabette üstünlük sağlar. İşletmeler yaptıkları farklılıkla ürünlerin katma değerini artırırlar.

 

Girişimcilikte İnovasyonun Önemi

Bütün işletmelerin farklılık yapma isteği yaratıcılığa olan talebi artırır.  Yaratıcılığa olan talebin yükselmesi işletmeleri inovasyona yönelmelerini sağlar. Aynı zamanda İşletmelerin inovasyon yapma süreçlerinde tasarımın yeri  artmıştır. Diğer yandan  Dünya’da devlet ve hükümetler  ürünlerdeki katma değeri artırmak için işletmelere diğer desteklerin yanında tasarım desteği de vermektedirler. Çünkü rekabet ve refah talebi bunu gerekli kılmaktadır.

 

Ekonomik mal ve hizmet üretip, pazarlamak amacıyla üretim faktörlerini organize eden ve kar amacı güden, ancak risklerine de katlanan girişimci, pazara sunduğu mal ve hizmetler ile farklılığını ortaya koymak durumundadır. Bu farklılığın ortaya konulmasında tasarım, önemli bir yer tutmaktadır. Tasarım ile söz edilen başta ürünün tasarımı olmak üzere ürünün ambalaj tasarımından raf tasarımına, logosundan satıldığı alanın tasarımına kadar birçok konu dahil olmaktadır. Ancak burada ağırlık daha çok önemli olduğu düşünülen ürün tasarımına verilmektedir.

 

Girişimci düşüncenin ana bileşenlerinden olan yenilikçi ve yaratıcı olma, doğrudan tasarım ile ilişkilidir. Diğer bir ana bileşen olan öncülüğün önemli faktörlerinden biri olan sunulan mal ya da hizmetler açısından baktığımızda, farklı ve yeni tasarımlar ile girişimci kendi pazarını kendisi yaratabilir ve pazarda ilk olarak bunun avantajından faydalanabilir. Girişimci, sürekli gelişen küresel ekonomilerde üretimi organize etme, ürün çeşitliliği sağlama, istihdam yaratma ve yeni pazarlar sağlama gibi çeşitli işlevleri yerine getirirken işletmenin artan rekabet koşullarından olumsuz etkilenmemesi için, tasarım ve inovasyon faaliyetlerini yerine getirmesi gerekmektedir.

 

Ürün ömrünün kısalması işletmeleri kısa sürelerde daha fazla ürünü pazara sunmaya zorlamakta ve bu durumda da görevin büyük kısmını AR-GE ve tasarım bölümlerine yüklemektedir. Yenilik yaratarak yeni ürünlerle yeni pazarlara giren girişimciler, gelişen teknolojiyi tasarım sürecinin yardımı ile mal ve hizmetlerine yansıttıkları ölçüde başarılı olabilmektedirler. Tasarımın yeri ve önemini kavrayan girişimciler girdikleri mevcut ya da yeni pazarlarda başarılı olma olasılıklarını arttırmaktadırlar.



– Piyasadaki ürünlerin eskime süreleri çok kısalmıştır. Tüketiciler yeni ürünleri daha erken istemeye başlamışlardır. Piyasa ve tüketici davranışlarındaki bu değişiklikler tasarımı daha değerli ve önemli hale getirmiştir. Ürünlerin model ve yenilik ömürlerinin kısalması bir taraftan tasarımı yoğun ve hızlı hale getirirken diğer taraftan da daha yaygın uygulanmasını sağlamıştır.

– Tasarımın estetik ve işlevsel katkıları ürünü kullanan ve tüketen tüketicilerin çeşitli ihtiyaçlarını giderdiği , sorunlarını çözdüğü ve beklentilerini karşıladığı için fayda ve değer üretmiş olur. Tüketiciler de bunları yaşam kalitelerini artırmak için satın alırlar. Yaşam kalitelerini yükseltmek insanların hiç bitmeyen istekleridir.

– Tasarım hem değişiminin nedeni hem de sonucu olmuştur.

– Rekabetin ve bilginin gittikçe artması gelecekte tasarımın önemini de artıracaktır.

– İnsanları yormayan, rahatlatan doğada var olan tasarım her zaman insanların yaptıkları tasarıma kaynak olmuştur.

EN ÇOK KAZANANLAR

EN ÇOK KAYBEDENLER

EN ÇOK İŞLEM GÖRENLER

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

DÖVİZ KURU

BIST100
DOLAR
EURO
BITCOIN
ÇEYREK ALTIN
GRAM ALTIN