Hatay Samandağ İmar Planı | 23 Nisan 2024İmar Haber

23 Nisan 2024 - 18:59

Hatay Samandağ İmar Planı

Samandağ 1. Etap 1/5000 ölçekli ilave ve revizyon Nazım İmar Planı ve 1/1000 ölçekli ilave ve revizyon Uygulama İmar Planı ile ilgili Samandağ halkından ciddi itirazlar geldi. Kültür ve Turizm Bakanlığı’na 1908 adet itiraz dilekçesi iletildi.

Hatay Samandağ İmar Planı
Son Güncelleme :

29 Şubat 2020 - 16:22

Google News Google News href="http://www.facebook.com/share.php?u=https://www.imarhaber.com/hatay-samandag-imar-plani/16453/" title="facebook">

Samandağ 1. Etap 1/5000 ölçekli ilave ve revizyon Nazım İmar Planı ve 1/1000 ölçekli ilave ve revizyon Uygulama İmar Planı ile ilgili Samandağ Belediyesine intikal eden revizyona ilişkin 1908 adet itiraz/talep dilekçesi Kültür ve Turizm Bakanlığı’na iletildi. Kültür ve Turizm Bakanlığı’na iletilmiştir. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın itiraz ve taleplere ilişkin değerlendirmelerinin akabinde talepte bulunan vatandaşlara bilgi verilecek ve  planlar tekrardan ilan edilecek.

Tepkilere yol açan imar planları hakkında açıklamalarda bulunan Samandağ belediye başkanı Refik YILMAZ konunun kendisiyle alakalı olmadığını bu planların önceki yıllarda düzenlendiğini söyledi.




BU İLÇE SADECE BENİM DEĞİL HEPİMİZİN İLÇESİ

70 trilyonluk bir borcumuz var. Gelen paralar maaşlara yetmiyor, sadece Kasım ayında 650 bin lira açık verdi bu bütçe ve biz korkunç bir tasarruf, bir kemer sıkma politikası yapıyoruz. 1 kuruşun hesabını sormaya ve boşa harcamamaya çalışıyoruz. Biz bu kadar ciddi bir mücadele verirken birilerinin bizim önümüzü kesmeye çalışması, bizim şevkimizi, heyecanımızı kırmaya çalışmasını kusura bakmayın ama ben anlayışla karşılamam. Bu memleketin menfaatleri adına karşılamam. Bunun için herkesin dikkatli olması lazım, destek vermesi lazım, elini uzatması lazım.
Evet ben belediye başkanı olabilirim ama bu ilçe sadece Refik Eryılmaz’ın ilçesi değil, hepimizin, bu ilçede yaşayan herkesin ilçesi. Bugün çocuklarımız yaşıyor yarın torunlarımız bu ilçede yaşayacak, nasıl daha güzel bir ilçe yaratabiliriz? Nasıl iyi niyetle bir şey yapmaya çalışan belediye başkanının bazı projelerine nasıl destek verebiliriz yaklaşımı içinde olmak lazım. Ben nasıl köstek olurum yaklaşımı doğru bir yaklaşım değil.
Bütün bu olumsuzlukların içerisinde eğer biz hem sıkıntıları çözmeye çalışıyoruz hem de hizmet üretmeye çalışıyoruz. 22 tane proje hazırladık. Bunu kamuoyu ile paylaştık. O projelerimizi de tanıtırken hep şunu söyledik. Dedik ki; şu kuruma, şu bakanlığa yazı yazdık. Bakanlıkta onay bekleyen, şu anda askıda olan revize imar planının da onaylanmasını bekliyoruz diye söyledik burada. Niye bilgi vermedin diyenler var ama ben geldiğimde zaten 2019 yılıydı. Şu anda askıda olan imar planı ise şu anda Bakanlığın onayında. Bakanlığın onayında olan, benim de hazırlamadığım, hazırlanmasında hiçbir katkım olmayan bir imar planı hakkında nasıl bilgi vereceğim.

REVİZE İMAR PLANININ ONAYLANMA YETKİSİ BELEDİYEDE DEĞİLDİR

Askıda olan imar planı ile ilgili olarak; burası turizm bölgesi ve turizm bölgesi olduğu için Karaçay Köprüsünden denize kadar ki kısım Turizm Bakanlığına ait. Dolayısıyla burada Revize İmar Planını onaylama yetkisi Turizm Bakanlığına aittir. Bununla ilgili kanun maddesi bunu net bir şekilde söylüyor. Dolayısıyla, bu Revize İmar Planının onaylanma yetkisinin belediyede olmadığının bir göstergesidir.
Bir şehrin sadece 1/1000 veya 1/5000’lik imar planı yok. Örneğin Hatay Büyükşehir’de 1/100.000’lik İmar Planı yapıldı. 1/50.000’likte var. Bizim burada 1/25.000, 1/5.000 ve 1/1.000’lik İmar Planları var. Dolayısıyla bu 1/1000’lik ve 1/5000’lik yapılmadan önce 1/25000’lik yani üst ölçekli İmar Planı hazırlanmak zorunda. 1/25000’lik İmar Planını kim hazırladı peki? Birinci Etap 1/5000’lik “26.06.2013” tarihinde yapımına başlanmış. 1/1000’liğin de yapım işine “02.05. 2016” tarihinde başlanmış. Bunlar 1/1000’lik ve 1/5000’lik İmar Planları, 1/25000’likte 2017 yılında onaylanmış. Eğer siz 1/25000’liği 2017 yılında onaylamışsanız, 1/5000 ve 1/1000’liği de 1/25000’liğe uygun yapmalısınız.

SİZ MİLLETİN AKLIYLA ALAY MI EDİYORSUNUZ

Getirdi 4 ay boyunca değiştirdi gibi şeyler deniyor, bizim yaptığımız iddia ediliyor. Plan 2 yıldır Bakanlıkta, 2 yıl da bunun oluşturulma süreci var ve ben buraya dördüncü ayda geldim. Hemen bakanlığa bir yazı yazıyorum, diyorum ki hemen şu İmar Planını bana gönder, ben hemen 2-3 ayda düzeltiyorum, hemen de geri gönderiyorum. Bu iddia ediliyor. Bakanlık çocuk oyuncağı mı? Onay aşamasında olan bir İmar Planını bana gönderecek, ben de bunu düzelteceğim, kaldı ki onaylanmış olan 1/25000’lik var, ben de 1 ayda kafama göre düzenliyorum ve geri gönderiyorum. Bakanlıkta 15 gün sonra onaylıyor. Böyle bir şey iddia ediliyor.
2019’un yedinci ayında şu anda askıda olan 1/5000’lik ve 1/1000’lik İmar Planı Bakanlık tarafından onaylanıyor. Seçim 30 Mart’ta, Mazbatayı ne zaman aldık 7 Nisan…İlk aylardaki yoğunluğu siz gördünüz, tebrikler hala devam ediyor. Dördüncü ayın 15’inden 7. aya bir buçuk – iki ay var. Ben bu bir buçuk iki ayda bir yandan tebrikleri kabul ediyorum, bir yandan Bakanlığa talimat veriyorum bana İmar Planını gönder diye, gönderiyor, sizin 2 yılda yapamadığınız Samandağ’ın imar planını 15 günde yapıyorum. 15 gün – 1 ay gibi bir sürede düzeltiyorum, sonra Bakanlığın onayına sunuyorum, Bakanlıkta bunu 15 günde onaylayıp bana gönderiyor öyle mi? Siz Milletin aklıyla alay mı ediyorsunuz. Ben resmi belgelerle konuşuyorum.

KIYI KENAR ÇİZGİSİNDEN DOLAYI BU İLÇEDE CİDDİ SIKINTILAR YAŞANIYOR

Kıyı Kenar Çizgisinden dolayı bu ilçede ciddi sıkıntılar yaşanıyor. Şu anda revize imar planına yapılan eleştirilerin temelinde aslında bu yatıyor. Ama bu kıyı kenar çizgisi 1976 yılında bakanlık tarafından çizilmiş. Bunun dışında yine mahkemece Maliye Hazinesinin taraf olduğu ikinci bir kıyı kenar çizgisi daha çizilmiş. Mahkemenin çizmiş olduğu kıyı kenar çizgisi vatandaşı daha fazla mağdur eden bir noktada. Arkadaşlardan edindiğim bilgiye göre o tarihte bu plan hazırlanırken Bakanlığa sormuşlar. Biz hangi kıyı kenar çizgisini dikkate alacağız diye sormuşlar. Onlardan gelen cevap ise; Bakanlığın çizmiş olduğu çizgiyi dikkate alın demiş. Bu da vatandaşın lehine. İmar planı hazırlanırken yasa gereği bu kıyı kenar çizgisi mutlaka dikkate alınmak zorunda, çünkü kıyı kanunu var. Kıyı kenar çizgisinin yarattığı mağduriyetin giderilmesi için biz yönetime geldikten sonra bir yazı hazırladım ve bunu Çevre ve Şehircilik Bakanlığına gönderdik, tarih “03.07.2019”. Bu yazıda çizilen bu kıyı kenar çizgisinin Samandağ’da çok ciddi mağduriyetlere yol açtığını, bu çizgini Samandağ gibi turizm bölgesi olan bir yerde turizm yatırımlarının önünde bir engel oluşturduğunu, bu kıyı çizgisinin bu haliyle kaldığı sürece bizim kıyı bandında yatırım yapma şansımızın çok zor olduğunu ve bunun değiştirilmesi için girişim yapılması konusundaki talebimizi yazılı olarak benim imzamla gönderdik. Bakanlık bizim yazımıza 22.07.2019 tarihinde yani sadece 19 gün sonra cevap verdi ve böyle bir değerlendirme yapmamızı gerektirecek herhangi bir hukuki altyapı olmadığı gerekçesiyle bizim talebimizi reddetti.

Biz bu sorunu kökten nasıl çözebilirizin çabası içinde olduk. Biz hukukçu olduğumuz için işe nerden başlanması gerektiğini, bu sorunun kökünden nasıl çözülebileceğini bilebilecek bir pozisyonda olduğumuz için işe oradan başladık.


Samandağ İmar Haberleri