Parke Alırken Nelere Dikkat Etmek Gerekir? | 29 Mart 2024İmar Haber

29 Mart 2024 - 17:56

Parke Alırken Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

LAMİNAT PARKE ALIRKEN NELERE DİKKAT ETMEK GEREKİR ?
Tarza göre parke seçimi nasıl olmalı? Hatasız Parke Nasıl Döşenir? Parkede Moda Ne?

Parke Alırken Nelere Dikkat Etmek Gerekir?
Son Güncelleme :

19 Nisan 2018 - 9:00

Google News Google News href="http://www.facebook.com/share.php?u=https://www.imarhaber.com/ic-dekarasyonda-parke-alirken-nelere-dikkat-etmek-gerekir/1821/" title="facebook">

LAMİNAT PARKE ALIRKEN NELERE DİKKAT ETMEK GEREKİR ?

  • Laminat parkeniz kullanmayı düsündüğünüz ortamın trafik yoğunluğuna uygun dirençte olmalı.
  • Laminat parke ISO 9002 Belgesine sahip olmalı.
  • Avrupa ülkelerinde aynı kalitede ve aynı ad ile satılan bir laminat parke olmalı.Bir laminat parke nin avrupa ülkesinde üretilmiş olması o laminat parke nin avrupa ülkelerinde satılıyor ve kullanılıyor anlamına gelmez.
  • Laminat parke nizin üzerinde daha önceden kullanılan aldatmaca yapılabilen devir sayıları değil yeni normlara göre(altta) saglamlık derecesi belirtilmelidir.
  • 1 m³ te kac Kg. HDF kullanıldığı belirtilmeli.Bu malzemenin yoğunluğu hakkında bilgi verir.Laminat parke de malzemenin kalınlığı değil yoğunluğu önemlidir.
  • Laminat parkenizin üzerindeki 10 yıl garanti gibi yazılara aldanmamalı satıcının verdiği güvene dikkat edilmelidir. Bazı laminat parkelerin üzerinde 10 yıl garanti yazar fakat belirli bir sabit oda sıcaklığında paketleri açılmadan saklanması durumunda geçerlidir.

MASİF PARKE NİN YANLIŞ DÖŞENMESİ
Parke imalatında kurutma çok önemlidir ve parkenin döşeneceği alanın düzgün olması şapın kuru olması gerekir, bunun yanı sıra parke ustalarının da bilinçli bir şekilde işlerini tamamlamaları da şarttır. Bütün bunlar doğru uygulandığında masif parke döşendiği zeminde kalıcı olacaktır. Masif parkenin döşeneceği bölgenin rutubet durumu mutlaka döşeme yapılmadan önce araştırılmalıdır, bu rutubet oranının düzenlenmesiyle masif parkenin sağlıklı bir şekilde döşenmesi sağlanmış olunur.

PARKE KORUNMASINDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Dikey vakumlama yapan bir süpürge kullanmayın parke cilanızda girintiler yaratabilir, parke üreticisinin onaylamadığı kimyasal işlemler uygulamayın bu tür yanlış uygulamalar parkenizin rengini donuklaştırdığı gibi bir sonraki cila işlemi esnasında bir takım sorunlarada neden olabilir, evinizin girişinde paspas kullanın böylece dışarıdan gelebilecek kir ve ufak taşların parke nize zarar vermesine engel olursunuz, kapı aralıklarında veya parke nize su yada benzeri sıvıların dökülme ihtimalinin kuvvetli olduğu yerlerde kilim veya halı parçaları kullanarak parke nizi koruyabilirsiniz.

CİLALI MI? YAĞLI MI?
Eğer eviniz veya düşük trafiğe sahip bir mekan için parke düşünüyorsanız, yağlı yüzey alternatiflerini seçmeniz daha naturel bir sonuç elde etmenizi ve ahşabın gerçek dokusuna temas etmenizi sağlayacaktır. Yağlı yüzeye sahip parkeler mat ve doğal görünümleri ile country tarzı dekorasyonların vazgeçilmez bir unsurudur.Parke uygulaması yapılacak mekanın dekorasyonu modern ise, parlak görünümlü ahşap size daha çekici geliyorsa yada yoğun sirkülasyona sahip bir mekana doğal parke döşemesi düşünülüyorsa, cilalı yüzeyli alternatifler size en uygun tercih olacaktır.



PARKE GICIRTISI
Parke zemininin gevşekliğinden kaynaklanan gıcırtı ve diğer sesler. Nedeni: Parkelerin, parke altı şapının veya parke altı desteklerinin hareketi, uygun yapılmayan çivileme, zayıf zemin şapı, uygun olmayan şap malzemesi, yetersiz ve yanlış yapıştırma, fazla rutubete veya fazla kuru şartlara maruz kalmış zemin. Çözüm: Belli bir yerde olmuş gıcırtılar, problemli bölgeye yapıştırıcı enjekte ederek, parkeyi zemine vidalayarak, zemini atlan güçlendirerek veya çivi veya tapalar kullanarak sorun giderilebilir. Ayrıca daha sonra uygulanacak cila işlemi öncesinde zemini kirletmesine rağmen, gıcırtılı yerler, grafit veya vaksla yağlanabilir. Bütün halinde ses yapan ve tamamen gevşemiş olan parkeler ise, sökülmeli ve yeniden parke döşenmelidir.

PARKE DE MODA
Günümüzde her konuda olduğu gibi parkenin de bir modası var. Tabi ki siz istediğiniz modeli seçin ama modayı da bilmekte fayda var. Kayın ağacı ve akçaağaç popülaritelerini sürdürürken, bu günlerde, özellikle zengin ve koyu renklerdeki ahşap türleri tercih ediliyor. Huş ağacı, dişbudak ve kayın gibi ahşap türleri evlere hızla girmeye başladı. Bu doğrultuda, yapraklı ağaç odunu başlıca seçenek olarak geliyor, çünkü laminat parkenin dekoratif kağıdına kıyasla yapraklı ağaç odunu ahşabın canlılığını çok daha iyi ifade ediyor. Koyu ahşap türlerinin renk derecelendirmesi bu yeni eğilim ortamında geniş bir zemin kaplama seçeneği oluşturuyor ve tüketicilerin mobilyalarına, renk tasarımlarına, iç dekorasyonlarına en iyi uyumu sağlıyor. Rengi açık ya da koyu, görünümü ahşap ya da karo, ilham kaynağı meşe, ceviz, çam, akçaağaç ya da huş ağacı olsa da laminat parke’de son moda ise doğal görünüm.