Risksiz İmarsız Arsaları Tespit Ediyoruz | 28 Mart 2024İmar Haber

29 Mart 2024 - 02:11

İmarsız Arsa Almak Riskli Mi Kazançlı Mı?

İmarsız Arsa Almak Riskli Mi Kazançlı Mı?
Son Güncelleme :

28 Ocak 2018 - 23:27

Google News Google News href="http://www.facebook.com/share.php?u=https://www.imarhaber.com/imarsiz-arsa-almak-riskli-mi-kazancli-mi/1632/" title="facebook">

İmarsız arsa riskli ama çok kazançlı bir yatırımdır. Peki imarsız arsa nedir? İşte yanıtı…

“İstanbul’un taşı toprağı altın” sözü gerçek oluyor. Bugün İstanbul’da toprağa yatırım yapan kazanıyor. Özellikle orta ve uzun vadede arsa yatırımı oldukça kazançlı.

Bir arsanın değerini belirleyen en önemli kriter ise imar durumudur. Şimdi imarlı ve imarsız arsa nedir sorusuna yanıt verelim;




İMARSIZ ARSA NE DEMEK?
İmarsız arsa aslında arazi anlamına geliyor. İmarı olmayan bir arazi üzerinde bina yapılamıyor. Bir arsanın değerini belirleyen ise imar durumudur.

İMARLI ARSA NEDİR?
İmarlı arsa ise üzerinde yapı yapma izni olan arsadır.
İmarlı arazi sağlam yatırım sayılırken imarsız arsa ise riskli ama bir o kadar da kazançlı yatırımdır. Eğer riski göze alabiliyorsanız tarla vasfındaki imarsız arsaya paranızı yatırabilirsiniz.

RİSKİ DE ÇOK KAZANCI DA
Şimdi diyorsunuz ki yapı izni olmayan bir arsanın karı nerede? Hemen cevap verelim;
İmarsız arsanın primi yüksektir. Çünkü imarlı arsayı belli bir fiyattan satın alırsınız ve zaman içinde fiyat makul bir seviyeye yükselir. İmarsız tarla vasfındaki arsayı ise imar izni olmadığı için uygun fiyata alırsınız ve 5-10 yıl içinde fiyatı ikiye hatta üçe katlanır. Ama altını çizerek söylüyoruz imarsız arsa her zaman risklidir. Bu riski göze alarak yatırım kararı almak lazım.

İmarsız arsaların en büyük riski imar uygulaması yapılırken yatırımcıya ait arazinin kamulaştırılması ve arsanın yüzde 35’inin yol ve kamu hizmet binaları için bedelsiz olarak alınmasıdır. Yine imar planlarında yapılacak tadilatlarla araziniz kamulaştırılabilir.

BUNLARA DİKKAT

  • Kısıtlayıcı sebeplere iyi bakın
  • Ormana yakın mı? (Yakınsa orman kapsamına alınabilir)
  • Su havzasında ya da yakın bir yerde ise imar hiç çıkmayabilir.
  • Arsa hisseli mi (Hisseli arsaya yanaşmamakta fayda var)