İstanbul'un İmar Yönetmeliği Değişti | 28 Mart 2024İmar Haber

28 Mart 2024 - 19:50

İstanbul’un İmar Yönetmeliği Değişti

İstanbul’un İmar Yönetmeliği Değişti
Son Güncelleme :

29 Mayıs 2018 - 21:31

Google News Google News href="http://www.facebook.com/share.php?u=https://www.imarhaber.com/istanbulun-imar-yonetmeligi-degisti/1912/" title="facebook">

İstanbul büyük şehir belediyesinin düzenlediği yeni imar planı yürürlüğe girdi. İmar yönetmenliğinin planlı alanlar tip kapsamında Türkiye geneli için hazırlanan İstanbul’daki önemli yapılaşmalarda dikkate alınarak hazırlanmış ve çevre ve şehircilik bakanlığı tarafından düzenlenen imar yönetmenliği. Cumhurbaşkanlığında dile getirdiği kot yöntemiyle ilgili olarak şunları söylediler “kot yöntemi denilen bir olay var. Bu yöntemle mütahitler fazlasıyla yolsuzluk yapmaktalar. Arazi yapısı mehili olmasına rağmen inşaatı en yüksek noktadan alıyor. Kazancını katlamak isterken şehre çarpık yapılaşmayı getiriyor. “ sözleriyle dile getirdiği kot konusunda düzenleme getirildi.

SOKAK VE ÇEVRE SİLÜETİ KORUNACAK

Kat sayısı fazla çıkmak için alınan kot noktasını tespit edilirken sokak ve bölge bina katlarının aşılması ve siluetinin korunması esas alınacak. Yola olan mesafesi kod verilirken belirleyici bir kısas olacak. Yola olan mesafenin binanın köşelerine göre farklılık gösterirse yola en yakın köşesi baz alınarak işlem yapılacak.binanın köşesi yola 6 metreden yakınsa ona göre kot verilecek ama 6 metreden fazlaysa binanın zeminine göre kot verilecek. Viyadük, köprü gibi parsele giriş çıkışı olmayan yerlerde ve parklardan parsele bitişik olmayan yallardan binalara kot verilmeyecekmiş.

1+1 DAİRE VAR STÜDYO DAİRE YOK

Yeni yürürlüğe giren yönetmeliğe göre yapılan her dairenin en az 1 yatak odası 1 oturma odası 1 mutfağı 1 banyosu ve 1 tuvaleti olmak zorunda yani eskiden yapılan suit daireler artık yapılamayacak . 3 katlı binalar için asansör yerinin olması şart ama 3 ten yüksek katlarda asansörün bulunması gerekmektedir artık.

Toplam 60 metre kareyi geçen alanlar için yeşil çatı sisteminin yapılması gerekmektedir. Bu 60 metre kare olayı kamu binalarında da geçerli olacak. Genelde ana binalarda olan arıtma tesisleri ,ısıtma sistemleri yakıt ve su depoları emsal harici alanlardan sayılmayacak inşa alanına dahil edilecek.