İzmir'de Denize Sıfır Yapılar Yıkıldı | 24 Nisan 2024İmar Haber

24 Nisan 2024 - 19:41

İzmir’de Denize Sıfır Yapılar Yıkıldı

İzmir Karaburun’da Denize Sıfır İnşaatlar Yıkıldı. 300 Adet Kaçak İnşaat Tek Tek Yıkılacak.

İzmir’de Denize Sıfır Yapılar Yıkıldı
Son Güncelleme :

19 Kasım 2019 - 22:54

Google News Google News href="http://www.facebook.com/share.php?u=https://www.imarhaber.com/izmirde-denize-sifir-yapilar-yikildi/12705/" title="facebook">

 

İzmir’in Karaburun ilçesine bağlı Hasseki Mahallesi’nde, olmayan yapıların fotoğraflarını beyan ederek, İmar Barışı’ndan faydalanan kişilerce denize sıfır, sit alanına yapılan helikopter pistli, altı evlik kaçak site inşaatı, Karaburun Belediyesi ekipleri tarafından belirlenince, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un talimatıyla yıkımı gerçekleştirildi.

 

YIKIMA KONU MAHKEME KARARI

“Karaburun Belediyesi olarak 16.10.2019 tarihinde yerinde yapılan tespitte, ilçemiz Hasseki Mahallesi 420 numaralı parselde Kamil Güler adına kayıtlı taşınmazdaki inşai faaliyetlerinin 1. Derece Doğal Sit alanında ve kıyı kenar çizgisini ihlal ederek izinsiz ve ruhsatsız olarak yapıldığı tespit edilmiştir.  Bahse konu imalatlar Belediyemizce, İmar Kanunu’nun 32. Maddesine göre durumu tespit edilerek mühürlenmiştir.

Daha sonra Belediyemize yurttaşlarımız tarafından gelen şikâyetler üzerine söz konusu alanda ikinci kez yerinde inceleme çalışması yapılmış, mührün bozulduğu ve inşaata devam edildiği tespit edilmiş ve tutanağa geçirilmiştir. Karaburun Belediyesi olarak adı geçen inşaat faaliyetine ilişkin imar kirliliğine neden olmak ve mühür fekki suçlarının gereğinin yapılması amacıyla 28.10.2019 tarihinde Karaburun Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunulmuş ve hukuki süreç başlamıştır.”

Karaburun Belediyesi ekipleri, kırsal Hasseki Mahallesi’nde, yapı kayıt belgesi aldığı belirlenen inşaatı önce mühürledi. Birinci derecede doğal sit alanı üzerine yapıldığı tespit edilen ve İmar Barışı kapsamında yapı kayıt belgesi aldığı ortaya çıkan inşaatın mührü kırıldı. Belediye tarafından mühürlenen inşaatta, mühür kırılarak yeniden çalışmalar başlayınca, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ile Karaburun Belediyesi, inşaatın yıkımı yönünde karar aldı. Bugün iş makineleri, denize sıfır olarak inşa edilen yapıyı yıkmak için alana geldi. Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Ömer Albayrak ile Karaburun Belediye Başkanı İlkay Girgin Erdoğan da yıkım işlemini yerinde takip etti. Ömer Albayrak, konuya ilişkin olarak şunları söyledi:

“Sayın Bakanımız Murat Kurum’un verdiği talimat gereği kaçak olarak inşaatına başlanan Hasseki Mahallesi’ndeki bu yapıyı, yıkacağız. Bu bölgede yapmış olduğumuz inceleme sonucunda, kaçak inşaatın iki tane yapı kayıt belgesi aldığını belirledik. Bu yapı kayıt belgeleri usulüne göre alınmadığı için, bunların iptalini gerçekleştirdik. Bundan sonra da bu ve diğer bölgelerde kaçak yapılara asla izin vermeyeceğiz. Bizler de bunların önüne geçmek için ilgili belediyeler ile sahadayız. Bunların tespitini yaparak kaçak yapıların önüne geçmeye çabalıyoruz.”



YAPILAŞMAYA YASAK BÖLGE

Bölgede yapılaşmanın yasak olduğunu anımsatan Albayrak, “Birinci derecede doğal sit alanı. Yapılaşma yasak. Biz savcılığa kişiler hakkında suç duyurusunda da bulunduk. Birinci derecede sit alanında olduğu için ayrıca işlem yapacağız. Yapı kayıt belgesi alınırken kişinin beyanı esas alınıyor. Burada ise alınan yapı kayıt belgelerine bitmiş bir evin fotoğrafları yüklenmiş. Sanki daha önce yapılan bir ev varmış gibi gösterilmiş. Bunların hepsini uydu görüntüleri ile tespit ettik. 2019 yılının mart ayında alınan uydu görüntülerinde burada hiçbir yapının olmadığını gördük. Yapı kayıt belgesindeki resimlerin de fotomontaj olduğu tespitini yaptıktan sonra, belgelerin iptalini yaptık. Karaburun’da 300 kaçak yapıya işlem yapıldı. Hızla kaçak yapılaşma var. Bizim şartlarımız kısıtlı olduğu için insanlar cesaret ediyor. Bundan sonra yeni bir yıkım ekibi kuracağız. Hızla bölgedeki kaçak yapılaşmalara son vermek istiyoruz. Bizim bölgemiz saklı bir cennet, bunun bozulmasını istemiyoruz. Doğal dokunun bozulmasını koruyarak bölgenin turizme kazandırılmasını istiyoruz” dedi.