İmar Haber

TÜRKİYE ve DÜNYADA VAKA SAYISI
COVID-19 SON DAKİKA HABERLERİ
imarhaber.com Sağlıklı Günler Diler!

Levent KIRCA

64
12 Ekim 2020 - 20:05
Levent KIRCA

Zeki Levent Kırca Kimdir?

Doğum: 28 Eylül 1950 (Ladik – Samsun)

Ölüm: 12 Ekim 2015  ( İstanbul )

Eş: Nur Diner (1975-1985) – Oya Başar (1985-2000; 2001-2005)

Çocuklar: Oğulcan, Özdeş, Umut ve Ayşe

Meslek: Tiyatro ve Sinema Oyuncusu

İlk kez 1964’te Ankara Devlet Tiyatrosu’nda sahneye çıktı.

Ankara Birlik Tiyatrosu ve Halk Oyuncuları’nda çalıştı. Nasreddin Hoca, Oyun Treni, Siz Olsaydınız Ne Yapardınız?, Bu Oyun Nasıl Oynanmalı?, Sağlık Olsun!, Ne Olur Ne Olmaz? gibi televizyon dizilerinin yapımcılığını üstlendi.

1975 yılında TRT’de yazar ve yönetmenlik yapan Nur Diner ile evlendi. 1985 yılında boşandı. Bu evlilikten de Oğulcan Kırca ve Özdeş Kırca adında iki oğlu oldu.

1978’de Altınşehir adlı filmle sinemaya geçti.

Ne Olacak Şimdi? ve Mavi Muammer adlı filmlerde oynadı. Hodri Meydan Topluluğu adlı Tiyatro Grubu’nu kurdu. Eski eşi Oya Başar ile birlikte “Güzel ve Çirkin” ve “Sefiller” adlı oyunları sergiledi. Üç Baba Hasan, Kadıncıklar adlı oyunları sergiledi.

İkinci evliliğini haziran 1985 yılında Oya Başar ile yaptı. Bu evlilikten Umut Kırca ve Ayşe adında 2 çocuğu bulunuyor. 2000 yılında boşanıp, 2001 yılında ikinci kez evlendiler, ama 2005 yılında tekrar boşandılar.

1988’de başlayıp 22 yıl süren Olacak O Kadar adlı televizyon programını hazırladı. İlk sinema yönetmenlik denemesini Son adlı filmle yaptı. Daha sonra Şeytan Bunun Neresinde adlı filmi yönetti.

1998’de Işılay Saygın’ın verdiği bir demeçte ’’52 yaşındayım ve hala bakireyim’’ sözlerini ‘Olacak O Kadar’ programında ‘Deliksiz süzgeç’ benzetmesiyle kullanan Kırca’ya Saygın tarafından dava açıldı. RTÜK’e şikayetle Kanal D’yi 1 günlüğüne kapatmış, Kırca da açlık grevi yapmıştı. Deniz Baykal’ın konuyu Meclis’i taşıyacağına söz vermesi üzerine açlık grevine son verdi. Olayla ilgili İngiltere’nin gazetelerinden The Daily Telegraph, ‘Komedyen seks şakası yüzünden açlık grevinde’ başlığıyla olayı özetledi. Kırca yaşanılanlarla ilgili ”Biz Genelkurmay Başkanı Karadayı’yı bile canlandırdık. Kendisi bizi arayıp tebrik etti. Benim yüzümden çalıştığım kanalın kapatılmasını hazmedemiyorum” dedi.

1998 yılında 33. Türkiye Hükümeti’nde Kültür Bakanlığının tavsiyesiyle verilmeye başlanan Devlet Sanatçısı unvanına layık görülmüş Kırca’nın bu unvanı Nisan 2015’te 63. Türkiye Hükümeti tarafından geri alındı.

2000 yılında Mahkeme yapılan esprilerde Saygın’ın kişilik haklarına saldırıda bulunulduğu kanısına varıldığını belirterek, Kırca’yı 6 milyar lira manevi, 118 milyon lira maddi tazminat ödemeye mahküm etti.

Beykent Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nde öğretim üyeliği yapmıştır.

Mart 2009 Belediye Seçimleri için Demokratik Sol Parti’den Üsküdar Belediye Başkanlığı için aday olmuştur; fakat 4. sırayı alarak kazanamamıştır.

Saint Petersburg Bal Mumu Heykelleri Müzesi’nde heykeli olan nadir Türk sanatçılardan olup 2011 yılında Karımın Dediği Dedik Çaldığı Kontrbas isimli komedi dizisine başlamıştır, fakat reyting alamadığından dolayı dizi 4 bölüm sürmüş ve bitmiştir.

2011’den itibaren Aydınlık gazetesinde köşe yazarlığı ve Vatan Partisi’nin Merkez Yürütme Kurulu üyeliği yapmıştır.

2013 yılının Ocak ayında ise Ulusal Kanal genel müdürlüğü, daha sonra Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini üstlenmiştir ve son olarak 30 Mart 2014 günü yapılan Mahalli İdareler Seçiminde İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığına İşçi Partisi’nden adaylığını açıklamıştır. 15.232 (%0.2) oy alarak 8. sırada yer almıştır.

2015 yılında yakalandığı karaciğer kanseri nedeniyle kemoterapi tedavisi görmekte olduğu Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde 12 Ekim 2015 gecesi saat 02.40’ta yaşamını yitirdi. Cenazesi, 13 Ekim 2015 Salı günü Levent Camii’nde kılınan cenaze namazının ardından Zincirlikuyu Mezarlığı’na defnedilmiştir.

Filmografisi

YılFilm / ProgramRolüNotlar
1978Taşı Toprağı Altın ŞehirÖkkeşİlk sinema filmi
1979Ne Olacak ŞimdiOrhanİkinci sinema filmi
1985Mavi MuammerMuammerVideo
1986Mavi Muammer: Ölürsün GülmektenMuammerVideo
1986Mavi Muammer: Silahtan Ödüm PatlarMuammerVideo
1991Nafile DünyaVideo yapılmış Tiyatro oyunu
2001SonSelimOyuncu, senarist ve yönetmen
2002HangiKısa film
2003Şeytan Bunun NeresindeOyuncu ve yönetmen
2004Kendini Bırak GitsinHizmetçi
2005Ispanaktan Nağmeler
2007Reyting Kasabası
2010Son İstasyonRuhi
2015Sarhoşum Gel Beni AlSon sinema filmi
1974Yaşar Ne Yaşar Ne Yaşamaz12 bölüm
1975Bir Öykümüz VarKendisi1. bölümde
1976Bu Oyun Nasıl Oynanmalı?4 bölüm
1977Açtım Ağzımı Yumdum Gözümü
1977Nasreddin Hoca
1978Sağlık Olsun
1978Oyun TreniAliTiyatro
1978Siz Olsaydınız Ne Yapardınız?
1979Ne Olur Ne Olmaz?
1981Ne Çıkarsa4 bölüm Ramazan Eğlencesi
1984Kadının Fendi
1985Bu Yarış Başka Yarış
1986Rol İcabı
1986-1988Olacak O Kadar
1988-1989Olacak O KadarSenarist ve yapımcı
1991-1992Olacak O Kadar
1992-1993Olacak O Kadar
1994-1996Olacak O Kadar1994 Mart-Ekim ayları arasında”İsmi Lazım Değil” adıyla çekildi.
1996-2002Olacak O Kadar
2000Üç Baba HasanHasan3 bölüm TV’de yayımlanan Tiyatro
2002Bir Yudum İnsanKendisi2 bölüm Belgesel
2002Olacak O Kadar
2002-2003Olacak O Kadar
2003-2004Olacak O Kadar
2004Ağa KızıOsman
2004-2005Olacak O Kadar
2009-2010Olacak O Kadar
2011Karımın Dediği Dedik Çaldığı KontrbasBünyamin4 bölüm
PİYASALARDA SON DURUM
  • DOLAR
    -
    -
    -
  • EURO
    -
    -
    -
  • ALTIN
    -
    -
    -
  • BIST 100
    -
    -
    -
Hava durumu
İMSAK-
GÜNEŞ-
ÖĞLE-
İKİNDİ-
AKŞAM-
YATSI-
SON EKLENEN FİRMALAR
# TAKIMLAR O AV P
# TAKIMLAR O AV P
# TAKIMLAR O AV P
# TAKIMLAR O AV P
# TAKIMLAR O AV P
# TAKIMLAR O AV P
# TAKIMLAR O AV P
# TAKIMLAR O AV P
Hava durumu
-
-
-
Nem Oranı: -
Basınç: -
Rüzgar Hızı: -
Rüzgar Yönü: -

İmara açılacak yerler, imarı planlanan yol, hastane, metro güzergahları, değerlenecek bölgeler, imar planları