Maketten Ev Satışlarına Yazılırken Dikkat Edilmesi Gerekenler | 25 Nisan 2024İmar Haber

26 Nisan 2024 - 01:28

Maketten Ev Satışlarına Yazılırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Maketten Konut Alırken Daha Düşük Peşinatla Ev Sahibi Olabilirsiniz. Peki Bu İşin Avantajları ya da Dezavantajları Nelerdir?

Maketten Ev Satışlarına Yazılırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Son Güncelleme :

25 Şubat 2021 - 1:08

Google News Google News href="http://www.facebook.com/share.php?u=https://www.imarhaber.com/maketten-ev-satislarina-yazilirken-dikkat-edilmesi-gerekenler/64166/" title="facebook">

Maketten ev satın almanın avantajlarının olduğu kadar dezavantajları da fazladır. Sonuç olarak maket bir eve bakarak hayali bir ürüne para yatırıyorsunuz. Bu durum için ince eleyip sıkı dokumanız gerekmektedir.  Hemen dezavantajla başladık fakat insanları maketten ev satın almaya yönelten en büyük özellik fiyatıdır.  Bu konutlar daha bitirilmediği için ve proje aşamasında olduğundan fiyatları bitmiş projelere oranla daha düşüktür. Ayrıca gayrimenkul projesinin teslim edileceği süre içerisinde inşaatın yapacağı primden, ev satın alanların da yararlanabilmesi büyük bir avantajdır. Eğer güvenilir olmayan bir firmadan yanlış bir projeden ev satın alırsanız büyük bir krizle karşılaşabilirsiniz.

Şimdi gelin ilk önce avantajlarına detaylıca bakalım, yukarıda da belirttiğimiz gibi en büyük avantajı fiyattır. Ayrıca maketten satışlarda ödeme yöntemleri de daha çeşitli olarak avantaj sağlamaktadır. Maketten konut satın alırken daha düşük peşinatla ev sahibi olabiliyorsunuz.

Dezavantajlarına girecek olursak, sonuç olarak sizler hayali bir projeden, maketten bakarak ev satın almak istiyorsunuz. Hayali bir ürüne para yatırıyorsunuz ve bu proje olmazsa paranız da yanacaktır.

Şimdi gelin beraber maketten ev satın alırken dikkat edilmesi gerekenlere bakalım:


  • Firma Güvenilir Mi?

Maketten ev alırken dikkat etmeniz gereken hususların başında firmanın güvenilirliği ve o firmanın finansal gücü gelmektedir. Ülkemizin son yıllarda geçtiği zor durumlardan dolayı döviz, konut kredisi, ve inşaat maliyetlerindeki artış bir çok firmanın zor günler geçirmesini sağlamıştır. Birçok firmanın projelerini yarıda bırakmak zorunda kaldığı da bilinmektedir. Bu özellikler ışığında maketten ev satın alırken dikkat edilmesi gereken hususların başında o firmanın güvenilirliği ve finansal durumu göz önünde bulundurulmalıdır. Bu durumu göz önünde bulundurup karar vermek için o firmanın geçmiş projelerine bakıp projeleri zamanında teslim edip etmediğine bakabilirsiniz. Ayrıca bizden öneri olarak kurumsal firmalardan konut almanız daha avantajınıza olacaktır.

 

  • Sözleşmeye Dikkat Edin

Maketten ev satın alırken sözleşmenin önemi büyüktür. Sözleşmeyi detaylıca inceleyin ve konuta dair tüm detayların olmasına dikkat edin.

 

Diğer dikkat edilmesi gereken hususlara bakarsak;

  • Söz konusu maketten evin yapı ruhsatının alınmış olması.
  • Konutun net-brüt hesabını iyi yapmalısınız.
  • Noter tasdikli satış vaadi içerikli anlaşma.
  • Bina tamamlama sigortası yapılmalı veya banka teminat mektubu bulunmalıdır.
  • Sigorta primlerini yatıran müteahhidin eğer konutları teslim edememesi durumunda, sigorta firması, konutu alan kişinin o tarihe kadar yatırdığı peşinat ve taksit dahil tüm paraları tüketiciye yasal faiziyle birlikte ödemeli.
  • Projenin Tapu Durumu incelenmeli
  • Firmanın belediyeye verdiği projenin bir nüshası incelenmeli
  • Konut fiyat araştırması