Manisa'nın Mitolojik Mirası Zamana Karşı | 28 Mart 2024İmar Haber

29 Mart 2024 - 01:19

Manisa’nın Mitolojik Mirası Zamana Karşı

Manisa kent merkezine 7 kilometre uzaklıkta bulunan Spil Dağı eteklerindeki kayalıklara, M.Ö. 13. yüzyılda Geç Hitit döneminde bölgeye düzenlenen seferlerde Hitit askerleri tarafından yapıldığı tahmin edilen Kybele (Bereket Tanrıçası) kaya kabartması ilgisizlik sebebiyle yok olmaya yüz tuttu. Hava koşulları sebebiyle büyük bir kısmı yıpranan figür adeta zamana direniyor.

Manisa’nın Mitolojik Mirası Zamana Karşı
Son Güncelleme :

02 Ekim 2020 - 17:39

Google News Google News href="http://www.facebook.com/share.php?u=https://www.imarhaber.com/manisanin-mitolojik-mirasi-zamana-karsi/20924/" title="facebook">

Manisa Spil Dağı’nın Kuzeydoğu eteklerinde bulunan kayalıklara M.Ö. 13. yüzyılda Hitit orduları tarafından yapıldığı düşünülen ve mitolojide Bereket Tanrıçası olarak bilinen Kybele kaya kabartması, doğa ve hava koşullarının yanı sıra ilgisizlikle de mücadele ediyor.

Manisa, Turgutlu karayolu üzerinde, Manisa kent merkezine 7 kilometre uzaklıkta yer alan Akpınar Mesire alanından çıplak gözle rahatlıkla görülebilen dev tanrıça kabartması, 8×10 metre yüksekliğinde Gediz Ovası’na doğru bakan ve iki yanında birer aslan bulunan, oturmuş kadın şeklinde tasvir ediliyor.

Figürün, hava ve doğa koşullarının etkisiyle bazı kısımları bozulmuşsa da, her iki eli ile göğsünü kavraması, silindir biçiminde başlık giymesi günümüzde de seçilebiliyor. Kabartmanın sağ tarafında 4 Hitit hiyeroglifinin izleri ise zorlukla görülebiliyor. Magnesia sikkelerinde de betimlenen Kybele, halk arasında ‘Papaz Kayası’ adıyla anılıyor. Kabartmanın üst kısımlarında ise Kybele rahiplerine ait olan kaya odalarının bulunduğu tahmin ediliyor.

Turgutlu İmar Haberleri