Mehmet Ali Şevki SEVÜNDÜK | 19 Nisan 2024İmar Haber

19 Nisan 2024 - 07:54

Mehmet Ali Şevki SEVÜNDÜK

Türk Sosyolog: Anket, gözlem ve monografi tekniklerini esas alan, Prens Sabahattin ‘in ülkemize getirdiği Science Sociale ekolünün Türkiye temsilcisidir.

Son Güncelleme :

13 Aralık 2019 - 22:53

Mehmet Ali Şevki SEVÜNDÜK

1882 (İstanbul) – 1963 (İstanbul)

Anket, gözlem ve monografi tekniklerini esas alan, Prens Sabahattin ‘in ülkemize getirdiği Science Sociale ekolünün Türkiye temsilcisidir. İlk köy alan araştırmaları yapan sosyologumuz tüm çalışmalarını Osmanlı tarihini sosyal bilimlerle açıklamaya adamış ve ölümünden sonra kitap haline getirtilmiştir.

1918 yılında İstanbul Galata’da kiraladığı bir dairede Mesleki İçtimaî adlı bir dernek kurarak Mesleki İçtimaî dergisini çıkarmaya başladı. Derginin ilk sayısında yer alan “Osmanlı Tarihinin İçtima ile İzahı” başlıklı makalesi, Hilmi Ziya Ülken tarafından 20. yüzyılın ülkemizde ortaya konan en önemli sosyolojik analiz olarak gösterildi.

1924 yılında Maarif Bakanlığının bilim kuruluna çağrıldı.

1930’da Muallimler Birliği yönetim kurulunda görev aldı. Yine 1930 yılında ilk sosyolojik içerikli ve fiili köy çalışmalarını İstanbul ‘un Kurna Köyü Monografisi ile gerçekleştirilmiştir.

M. Ali Şevki Bey ’e göre sosyolojinin gösterdiği yola girmek için, aile ve tüm eğitim sistemini kökten değiştirmek gerekir. Eğitim ve Aile sosyolojisi konularında bireyci anlayışı savunmuştur. İş yaşamını örgütleyecek bağımsız ve bireyci kişilikler yetiştirecek bir aile ve okul eğitimi, toplumsal değişme ve gelişmenin yolunu açacaktır.

Osmanlı tarihini açıklama çabaları düşünüldüğünde, sipahilerin fethettiği topraklardan dağıtımdan sonra geri kalan “has-ı humayun” padişaha kalmıştır.



Eserleri:

Memleketi Tanıma Yolu – (1931)
Memleket Meselesi İlim Cephesinde – (1932)
Osmanlı Tarihinin Sosyal Bilimlerle Açıklanması – (1968)

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.