Meryem TUNCEL | 19 Mart 2024İmar Haber

19 Mart 2024 - 13:02

Meryem TUNCEL

Meryem Tuncel Kimdir? Hayatı, Biyografisi ve Çukurova Üniversitesi Rektörlüğü

Son Güncelleme :

19 Eylül 2020 - 11:58

Meryem TUNCEL

Prof. Dr. Meryem Tuncel Kimdir?

Doğum: (Osmaniye – Kadirli)

Osmaniye’nin Kadirli ilçesinde 4 çocuklu bir ailenin ikinci çocuğu olarak doğmuştur. O yıllarda Kadirli Adana’nın bir ilçesiydi. İlköğrenimini ve ortaöğrenimini burada tamamladıktan sonra parasız yatılı okul sınavlarına girip Adana Kız Lisesi’ni kazandı. Lise birinci sınıfı Adana Kız Lisesi’nde tamamladı. Daha sonra yeniden Kadirli’ye dönerek lise iki ve üçüncü sınıfı Kadirli Lisesi’nde okuyup sonra da Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi’ne giriş yaptı.

Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesinden mezun olduktan sonra eğitimini tamamlamak için ABD’ye gitmiştir. Dahiliye ve böbrek hastalıkları dallarında ihtisasını ABD’de tamamlamıştır. ABD’nin en önemli ödüllerinden biri olan “Endowed Chair Ödülü”ne layık görülmüştür. Bu ödül nedeniyle çalıştığı üniversiteye 1 milyon dolar bağışlanmasının önünü açmıştır.

Teksas Teknik Üniversitesi (Texas Tech University) Tıp Fakültesi Nefroloji Anabilim Dalı Başkanlığı ve aynı zamanda fellowship direktörüydü. Amerika’da en iyi öğretmen ödülüne layık görüldü. En son iki ödül ise klinik alanda bir doktor olarak hastalıkların teşhis ve tedavilerinde; ayrıca öğrenci yetiştirmekte gösterdiği başarılara istinaden verilmişti. Bu ödül, üstün başarılı bulunan doktorları onure etmek ve bulundukları üniversitede tutmak amacıyla veriliyor.

Hepsini geride bırakarak ülkesine duyduğu özlemden dolayı dönüş için başvuruda bulundu. Başvurusu sonucu Çukurova Üniversitesi’ne Rektör olarak atandı. Türkiye’nin 14 kadın rektöründen biri olan 14 Ağustos 2020 tarihinde Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Çukurova Üniversitesi’ne rektör olarak atandı.

Türkiye Dönüşünü Şöyle Değerlendirdi:

ABD’de kariyer hedefime ulaştıktan ülkeme dönüp hizmet etmeyi hep çok arzu ediyordum. Zaten yıllar geçtikçe insanın vatan hasreti de artıyor… Kariyerin hiçbir zaman tek başına değerli olduğunu düşünmüyorum. Kariyer çevrenize, ülkenize ve değerlerinize adandığı kadar anlamlıdır. O yüzden parlak bir kariyerin ve kazanılan tecrübelerin, ülkemiz adına kullanıldığı zaman daha da anlamlı olduğunu düşünüyorum. Rektörlüğün Türkiye’deki mekanizması belli. Müracaatlar alınıyor, onların arasından mülakat ve seçim yapılıyor. Bu vesile ile teveccüh ve güvenleriyle, Cumhurbaşkanımız başta olmak üzere, YÖK Başkanı Sayın Prof. Dr. Yekta Saraç’a ve benimle mülakat yapan hocalarımıza teşekkür ediyorum. Türkiye’ye dönüş planım her zaman var olmasına rağmen aslında bu yıl içinde değildi. Ancak dönüp ülkeme hizmet etmek, annem ve babama verdiğim sözüm ve ülkeme bir borcumdu. 17 Haziran’da hiç beklenmedik bir şekilde canım babamı kaybettikten sonra bu kararım hızlandı. Tabii ki ülkeme ömrümün sonuna kadar kalmak ve hizmet amacıyla geldim. Bu hizmet illa ki rektörlükle sınırlı değil… Ülkem için her alanda verilecek göreve hazır olduğumun bilinmesini isterim… İnsanın memleketine hizmet edebilme ve bu kubbede hoş bir seda bırakabilme şansı olması çok güzel bir duygu.



Çukurova Üniversitesini Uluslararası Arenaya Açacağım

Herkesi içine alan çalışma ortamında, liyakat, adalet, huzur ve şeffaflığa önem veren bir yönetim şekli tüm kurumlarda olduğu gibi bizim üniversitemiz için de çok önemli. Üniversitemizin uluslararası arenaya daha fazla açılmasını istiyorum. Üniversitemiz ve güzel şehrimiz Adana’nın bütünleşmesi ve olabildiğince çok alanda işbirliği yapmasını hedefliyorum. Hedeflerimden biri de başarılı öğrencileri Çukurova Üniversitesi’ne çekebilecek burs imkanlarının temini. Tüm fakültelerin eksiklerini tespit edip mümkün olan en kısa zamanda eksikliklerin gidermenin çabası içerisindeyiz. Balcalı Hastanesi’ni tekrar bölgenin en modern ve donanımlı hastanesi haline getirmek, Ziraat Fakültemizi Türk tarımına üst düzeyde katkı sağlayacak tohum ve ürün geliştirme düzeyine çıkarıp çiftçilerimizle işbirliği ve birlikte hareket etme sinerjisini sağlamak istiyorum. Ayrıca Mühendislik Fakültemizin Türk sanayisine araştırma ve geliştirmeye olan katkısını artırmak da hedeflerim arasında.

Meryem Tuncel Haberleri

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.