Mustafa Kemal Atatürk'ün İlk Soyadı Nedir? | 24 Nisan 2024İmar Haber

24 Nisan 2024 - 14:55

Mustafa Kemal Atatürk’ün İlk Soyadı Nedir?

Mustafa Kemal’in Soyadı “Öz” Mü? Gazi Mustafa Kemal Paşanın soyadı kanunundan önce soy ismi var mıydı? Atatürk soyisminden önceki soyadı neydi? Resmi gazetede yayımlanan 2587 sayılı kanunda neler yazıyor?

Mustafa Kemal Atatürk’ün İlk Soyadı Nedir?
Son Güncelleme :

22 Ocak 2020 - 21:36

Google News Google News href="http://www.facebook.com/share.php?u=https://www.imarhaber.com/mustafa-kemal-ataturkun-ilk-soyadi-nedir/15595/" title="facebook">

2019’un sonlarına doğru ısıtılıp ısıtılıp gündeme getirilen “Mustafa Kemal ATATÜRK’ün ilk soyadı nedir?” sorusu yeniden haber sitelerini meşgul ediyor. İşin ilginç yanı bu sorunun bilgi edinme amaçlı değil de, algı yaratma amaçlı olduğunu düşünmek istemiyoruz.

Atatürk’ün Soyadının “ÖZ” Olduğunu İddia Edenler

Önder Güney isimli bir yazarın 2011 yılında yayımladığı; “Türkiye’nin İlkleri “1919-2010 Kurtuluş Savaşı’ndan Günümüze İlk Olaylar ve İlk İnsanlar” kitabında: 1934 yılında çıkartılan 2525 sayılı kanunla Atatürk soyadını alan Mustafa Kemal’in ilk soyadının ‘Öz’ olduğu yazdı.

Nihat Genç, kitabında Mustafa Kemal Atatürk’ün bundan önceki soyadının ‘Öz’ olduğunu yazmıştı. Prof. Yalçın Küçük de birkaç yıl sonra onomastik bir gönderme yaparak aynı tezi ileri sürmüş, fakat hata yaptığını anlayınca düzeltmiştir.

2014 yılında Atv kanalında yayımlanan “Kim Milyoner Olmak İster” adlı yarışma sorusu olarak sorulmuş: “Atatürk’ün soyadı kanunu çıkmadan önceki soyadı neydi?”
Şıklar: Soylu, Önder, Öz…  ve cevap olarak da yine “Öz” soyadı yine doğru yanıt olarak gösterilmekteydi.




Hürriyet gazetesi 08.12.2019 tarihli haberinde yine “Öz” olarak tanıtmıştır Atatürk’ün soyadını.

Kaynak: http://www.hurriyet.com.tr/gundem/mustafa-kemal-ataturkun-ilk-soyadi-nedir-ataturk-soyadinin-verilis-hikayesi-41392240

Kezâ Akşam gazetesinin haberi de 09 Aralık 2019 tarihinde pek yenilerde yayımladı “Öz” soyadlı Atatürk haberini.

Kaynak: https://www.aksam.com.tr/yasam/mustafa-kemal-ataturkun-soyadi-nedir-iste-gazi-mustafa-kemal-ataturkun-ilk-soyadi/haber-1028386

Bir Youtube kanalı olan Sarı Mikrofon kanalı ise halka bu soruyu yöneltti. Verilen cevaplar pek iç açıcı olmasa da “Öz” soyadını bilen birisine rastlanmadı. Fakat hasta ve rahatsızlığı olan bir vatandaşımız ile “Temel” “Gökçe” ve “Mahmut” cevabını verenlere rastlamak mümkün.

Kaynak: https://www.youtube.com/watch?v=Pd7p61Vaimk

Peki ATATÜRK’ün Gerçek Soyadı Nedir?

Soyadı Kanunu, her Türk vatandaşına bir soyadı taşıma yükümlülüğü getiren 2525 sayılı kanundur. İsviçre’den alınarak düzenlenen kanun 21 Haziran 1934 tarihinde kabul edilmiş, 2 Temmuz 1934 günü Resmi Gazete’de yayımlanmış ve 2 Ocak 1935′te ise yürürlüğe girmiştir.




Soyadı Kanunu’nun çıkmasından 5 ay sonra 24 Kasım 1934 tarihinde TBMM tarafından oy birliği ile kabul edilen 2587 sayılı kanunla cumhurbaşkanı Mustafa Kemal’e “Atatürk” soyadı verildi. İşte gazeteci ve yazarlarımızın kafası bu kanunla biraz karışmış olacak.

Resmi gazetede yayınlanan kanun metninde “Kemal öz atlı” ifadesinde geçen “öz” kelimesi öz ismi anlamında kullanılmıştır. Kanun metninde isim olan “KEMAL” ve verilecek olan soy adı “ATATÜRK” kelimeleri de kafaların karışmaması için her bir harfi büyük puntolarla yazılmıştır. Ayrıca yanlış yorumlanan “öz” kelimesinin ilk harfi bile küçük harf ile başlatılmıştır. Mustafa Kemal ATATÜRK’ün önceden “Öz” diye bir soyadının olduğu yanılgısına düşen bazı yazar ve gazetecilerimizin kimisi bu yanılgıyı sonradan düzeltilmiş. Ama bazıları ise; ne yazık ki halen bu yanlışın peşinden gitmeye devam etmektedir…