Naim SÜLEYMANOĞLU | 19 Mart 2024İmar Haber

19 Mart 2024 - 10:24

Naim SÜLEYMANOĞLU

Son Güncelleme :

23 Kasım 2019 - 15:10

Naim SÜLEYMANOĞLU

23 Ocak 1967’de Türk kökenli bir maden işçisinin oğlu olarak Bulgaristan’ın Mestanlı kasabasına bağlı Ahatlı Köyü’nde dünyaya geldi.

Nüfus kağıdına Naum Shalamanov ismiyle kaydolan Naim Süleymanoğlu, yaşadığı Mestanlı şehrinde yüzme sporuyla ilgilenirken o dönemin Sovyetler Birliği’nde görevli spor müfettişleri tarafından keşfedilen Süleymanoğlu, halter sporuna 10 yaşında başladı.

İlk zamanlarda ailesi bu sporu yapmasına karşı çıktı ancak, annesi Hatice Hanım’ın tamam demesiyle hocası Hilmi Bey eşliğinde halter antrenmanlarına başladı.

Kısa sürede Bulgaristan genç milli takımına giren efsanevi halterci, bir ay sonra kendi deyimiyle ‘Türk asıllı’ olduğu gerekçesiyle takımdan çıkarıldı. Bulgaristan şampiyonasında 20. oldu ve rakiplerine büyük fark attı. Yetkililer bu başarısından sonra Naim Süleymanoğlu’nu 2 ay sonra tekrar genç milli takımına almak zorunda kaldı. Daha sonra Bulgaristan şampiyonluğunu elde eden Süleymanoğlu, Bulgaristan milli takımıyla antrenmanlara başladı.

1982 yılında Brezilya’da düzenlenen Dünya Gençler Halter Şampiyonası’nda henüz 16 yaşındayken ilk dünya rekorunu kırdı.

Kendi ağırlığının 3 katından fazlasını kaldırarak hafif siklette adından söz ettiren bir halterci oldu. 1984, 1985 ve 1986’da dünyada ‘yılın haltercisi’ seçildi.

O dönemde Bulgar hükümetinin Arap ve Türk isimlerini değiştirerek Slavlaştırması sonrası büyük baskı altında kalan Naim Süleymanoğlu’nun ismi de kayıtlara Naum Shalamanov olarak geçirildi. Süleymanoğlu,1986’da Melbourne’e giderek katıldığı Dünya Halter Şampiyonası’nda Avustralya’nın Türk Büyükelçiliği’ne sığınarak iltica etti. Naim Süleymanoğlu dönemin Başbakanı Turgut Özal’ın girişimleriyle Türkiye’ye getirildi. Naum Shalamanov adı da aslına dönerek nüfus kaydına Naim Süleymanoğlu olarak geçti.

1983-1986 yılları arasında toplam 62 rekor kıran, Dünya ve Avrupa şampiyonlukları yaşayan Naim Süleymanoğlu, olimpiyatlara ilk kez 1988 Seul’de katıldı.

60 kiloda yarışan Naim Süleymanoğlu,, koparmada 152.5, silkmede 190, toplamda 342.5 kilo kaldırarak 9 dünya ve 5 olimpiyat rekoru kırdı. Nam-ı diğer ‘cep herkülü’ Türkiye’ye olimpiyat oyunları tarihinde güreş dışındaki ilk altın madalyasını kazandırdı.

Sırada 1992 Barcelona vardı. Koparmada 142.5, silkmede 177.5 kaldırdı ve toplamda 320 kilo kaldırarak olimpiyat şampiyonu unvanını korudu.

Yurda altın madalyayla dönen Naim Süleymanoğlu, aynı yıl, Uluslararası Halter Basın Komisyonu tarafından “Dünyanın En İyi Sporcusu” seçildi.

1996 yılında Atlanta Olimpiyatları’nda da Naim fırtınası esti. 29 yaşında 3’üncü olimpiyat altın madalyasını kazandı. 64 kiloda toplam 335 kilo kaldıran Naim, kendisine ait dünya rekorunu geliştirdi ve 3 ayrı olimpiyat oyunlarında altın madalya kazanan ilk sporcu oldu.

2000 Sydney Olimpiyatları’nda umduğunu bulamayan ve sonrasında emekliye ayrılan Naim Süleymanoğlu, ardında 3 olimpiyat, 7 dünya şampiyonluğu, 47 dünya rekoru ve sayısız başarı bıraktı.

Kendi kilosunun üç katından fazla kaldıran sporcu olarak tarihe geçti.

Spor otoritelerine göre tüm zamanların en iyi haltercisi olarak 1988 yılında Time dergisine kapak olan 10 Türk arasında yer aldı.

18 Kasım 2017’de vefat etti.

Naim SÜLEYMANOĞLU Haberleri

Yetkin Dikinciler, Selen Öztürk, Gürkan Uygun, Uğur Güneş, İsmail Hacıoğlu, Renan Bilek, Barış Kıralioğlu, Bülent Alkış, Mehmet Esen, Evren Erler, Mustafa Kırantepe and Kerem Atabeyoğlu will play alongside Hayat Van Eck, who will star as Naim Süleymanoğlu in the new project of Dijital Sanatlar Yapımevi. Dikinciler will act as the father and Selen Öztürk as the mother of Süleymanoğlu, and Gürkan Uygun will star as the first trainer, who discovered Süleymanoğlu’s talent for weightlifting and introduced him to the global arena, Enver Türkiler.

Written by Barış Pirhasan, the movie will be directed by Özer Feyzioğlu.

The soundtrack will be conducted by Fahir Atakoğlu and Muharrem Süleymanoğlu, Naim Süleymanoğlu’s brother who also strived to improve the sport of weightlifting and raised Olympic winning sportsmen.

The movie will be shot in Turkey, Bulgaria and Azerbaijan, and it will be in the movie theaters on Oct. 25.

Naim Süleymanoğlu, nicknamed “Pocket Hercules” due to his short stature, became a global star after setting six world records, winning three Olympic gold medals and out lifting the winner of the weight class above him at the 1988 Seoul Olympic Games. After winning the world championship in 1988, he retired at the age of 22.

However, he returned in 1991 before winning a second Olympic gold medal in Barcelona in 1992. In 2000 and 2004, he was inducted into the International Weightlifting Federation Hall of Fame. He was awarded the Olympic Order, the highest award of the Olympic movement, in 2001. Süleymanoğlu died of a cerebral hemorrhage on Nov. 18, 2017 at the age of 50.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.