Peribacalarına Kaçak Yapılar Yaptılar | 20 Nisan 2024İmar Haber

20 Nisan 2024 - 06:09

Peribacalarına Kaçak Yapılar Yaptılar

Peribacalarına Kaçak Yapılar Yaptılar
Son Güncelleme :

03 Kasım 2018 - 19:25

Google News Google News href="http://www.facebook.com/share.php?u=https://www.imarhaber.com/peribacalari-kacak-yapilar-yikilacak/3800/" title="facebook">

Kapadokya İmar Barışına Yenilmeyecek

Birinci derece tarihi ve doğal sit alanı olan Göreme’yi kapsayan ve UNESCO Dünya Mirası listesinde yer alan yaklaşık 10 bin hektarlık alanda, imar barışı kapsamında kaçak yapılar inşa ediliyor.

60 milyon yılda oluşan ve her yıl 2 milyon turiste ev sahipliği yapan, ülkemizin doğal güzelliklerinden birisi olan peribacaları, imar barışı avcılarının Aşk Vadisi, Güvercinlik, Çavuşin ve Görkündere vadisi gibi yerlerde; butik otel, kafe, villa veya ahır yapılarak yem edilmek isteniyor. Bu da yetmezmiş gibi inşaat pisliklerinin hafriyatlarını da Aşk vadisine ve Kılıçlar vadisine döküyorlar.

Bu vadilerde küçük boyutlarda peribacaları oluşumu bulunmakta ve üzerine dökülen hafriyatlar peribacalarının büyüyüp, gelişmesini engellemekte.

Çok sayıda otel, kafe, restoran ve konut sahibi Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne, yapmadıkları inşaatlar için bile başvurarak yapı kayıt belgesi aldı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı peribacaları kaçak yapılarıyla ilgili günde 5-10 adet ihbar aldıklarını ve ihbarların değerlendirileceğini belirtti.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’dan Açıklama Geldi

Nevşehir Kapadokya’da bizim tespit ettiğimiz 100’ün üzerinde kaçak yapı var. Bunlar 31 Aralık 2017 tarihinden sonra yapılmış yapılar. Bu yapılar imar barışına girmeyecek bunların hepsi de yıkılacak.

Peribacalarındaki Bazı Kaçak Yapıların Fotoğrafları