SALDA GÖLÜ ZİYARETÇİ GİRİŞİNE KAPATILDI | 28 Mart 2024İmar Haber

28 Mart 2024 - 20:24

SALDA GÖLÜ ZİYARETÇİ GİRİŞİNE KAPATILDI

Salda Gölü koronavirüs önlemleri kapsamında ziyarete kapatıldı

Burdur’un Yeşilova ilçesindeki beyaz kumsalı ve turkuaz rengi suyunun güzelliğiyle ”Türkiye’nin Maldivleri” olarak ünlenen Salda Gölü, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) ile mücadele tedbirleri kapsamında ziyarete kapatıldı.

SALDA GÖLÜ ZİYARETÇİ GİRİŞİNE KAPATILDI
Son Güncelleme :

12 Nisan 2020 - 20:48

Google News Google News href="http://www.facebook.com/share.php?u=https://www.imarhaber.com/salda-golu-ziyaretci-girisine-kapatildi/17575/" title="facebook">

Salda Gölü koronavirüs önlemleri kapsamında ziyarete kapatıldı

Burdur’un Yeşilova ilçesindeki beyaz kumsalı ve turkuaz rengi suyunun güzelliğiyle ”Türkiye’nin Maldivleri” olarak ünlenen Salda Gölü, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) ile mücadele tedbirleri kapsamında ziyarete kapatıldı.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla yayımlanan karara göre, 2019’da Salda Gölü ve çevresi “Özel Çevre Koruma Bölgesi” ilan edilmişti.
Yaz aylarında özellikle hafta sonraları ziyaretçi yoğunluğunun yaşandığı göl kıyısı ve çevresindeki mesire alanları, salgın nedeniyle ziyarete kapatıldı.

Gölün doğal güzelliğinin en iyi izlendiği Beyaz Adalar, halk plajı ve Kayadibi Mevkisi’nde sessizlik hakim oldu.

Boşalan göl kıyısını, geçen yıl 1 milyon 400 bin kişi ziyaret etmişti.

Salda Gölü’nde yüklenici firma tarafından iş makinesi ve kamyonlar ile öteki noktaya taşınan kumların eski konumuna alınması için çalışma başlatıldı. Kumlar, bu sefer iş makinesi tarafına küreklerle kamyonlara yüklenerek, taşındı.

Burdur’un Yeşilova kazası sonlarında bulunan ve turkuaz suyu, beyaz kumsalı ile ‘Türkiye’nin Maldivleri’ olarak anılan Salda Gölü’ne yapılması planlanan Millet Bahçesi girişimini yürüten yüklenici firmaya ilişkin iş makinesi ve kamyonlar ile yerdeki kumsal tahrip edildi. Kepçeyle kazılıp, kamyonlarla sahilden alınarak, 5 kilometre uzağa gölün farklı noktasındaki kıyıya götürülen kumlar, geçen hafta çevre medyada gündem olunca Muhit ve Şehircilik Bakanlığı inceleme başlattı. Yüklenici firma yetkilileri hakkında soruşturma başlatılırken, Toplu Konut Yönetimi Başkanlığı (TOKİ) yetkilileri de vakanın derhal akabinde yere gelerek, zarar tespiti için kot incelemesi yaptı.

1 METRELİK KOT FARKI OLUŞTU

Sıradanda kumsalın özelliğini yitirmemesi için araç girişinin yasak olduğu ve ayakkabıyla dahi basılmaması gereken sahadan geri iş makinesi ve kamyonların lastik izleri kaldı. Alınan kumlar nedeniyle 1 metrelik kot farkının oluştuğu dikkat çekti. Vakanın akabinde Yeşilova Jandarma ekipleri, sahada geniş çaplı güvenlik çemberi oluşturarak, nahiyeyi denetim altına aldı.

KAMERALAR YERLEŞTİRİLİP CANLI İZLENECEK

Bu vakaların akabinde Salda Gölü’nün kıyısından alınıp, öteki noktaya taşınan kumların yine eski konumlarına konulması için çalışma başlatıldı. Yüklenici firma hizmetlileri, bu sefer küreklerle kamyona yükledikleri kumları, alındıkları bölgelere götürmeye başladı. Kumların taşınma süreçlerinin devam ettiği görüldü.

SALDA’DA NE OLMUŞTU?

Yerkürede Mars’ın yüzey özelliklerini taşıyan iki noktadan biri olan Salda Gölü’nün korunması için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 2019 yılında sahası ‘özel alan’ ilan ederek, 800 metre yakınına Millet Bahçesi kurulması kararını verdi. Etraf ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yürütülen girişim kapsamında TOKİ’ye verilen ve TOKİ’nin de yüklenici firmaya tefviz ettiği çalışmalar devam ederken, yüklenici firmaya ilişkin kamyon ve kepçeler ile sahaya girilerek tahrip edildi. Etraf ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Müdafaa Umumi Yöneticisi Mehmet Ali Kahraman, hadisenin akabinde Salda Gölü’ne gelerek incelemelerde bulundu, “Alandaki tüm faaliyetleri durdurduk. Gerekli idari tahkikat ve soruşturmaları başlattık. Cumhuriyet Savcılığı’na kabahat duyurusunda bulunduk. ‘Çevre Kanunu’ kapsamında bir cezai durum kelam konusu. ‘Tabiat Varlıklarını Muhafaza Kanunu’ kapsamında günah duyurusu laf mevzusudur. İhmali olan çalışanla ilgili idari süreç yapacağız” dedi.

Öte yandan Toplu Konut Yönetimi Başkanlığı’ndan (TOKİ) yapılan açıklamada da “Müşavir firma ve sorumlu işçilerle ilgili soruşturma başlatılmış olup, sorumlu olan çalışanlar vazifelerinden uzaklaştırılmıştır” denilmişti.