Senet Nedir ve Nasıl Doldurulur? | 28 Mart 2024İmar Haber

29 Mart 2024 - 02:10

Senet Nedir ve Nasıl Doldurulur?

Senet yazarken de senet alırken de dikkat etmeniz gereken bazı unsurlar bulunuyor. Bu haberimizde senetin nasıl doldurulması gerektiğini ve nelere dikkat etmeniz gerektiğini derledik.

Senet Nedir ve Nasıl Doldurulur?
Son Güncelleme :

26 Nisan 2019 - 14:36

Google News Google News href="http://www.facebook.com/share.php?u=https://www.imarhaber.com/senet-nedir-ve-nasil-duzenlenir/5774/" title="facebook">

Bir ödemenin karşılığı olarak aldığımız senetler, kişiler veya şirketler tarafından yazılabilir. Ancak senet yazarken de senet alırken de dikkat etmeniz gereken bazı unsurlar bulunuyor.

Senet Nedir?
Senet, ödemekle yükümlü olan bir borcun güvence altında tutulması için imzalana resmi bir belgedir. Senet ile bir satılık daire, bir ürün veya bir hizmet satın alabilirsiniz. Senedin borçlu kişi tarafından imzalanarak alacaklı kişiye verilmesi gerekir. Senetli satış gerçekleştikten sonra vade tarihi geldiği zaman borçlu taraf senette yazan miktarı ödemekle yükümlüdür. Senet ödenmediği zaman alacaklı taraf hukuki süreç başlatma hakkına sahiptir.

Senet Nasıl Doldurulur? Senet Nasıl Düzenlenir?
Senet doldurma veya senet düzenleme işleminde dikkat etmeniz gereken noktalar bulunuyor. Senet ile satışta akıllara senet nasıl doldurulur, senet nasıl yazılır ve senet nasıl düzenlenir soruları geliyor. Senedinize mutlaka düzenleme tarihi yazmalısınız ve bu düzenleme tarihinin senedi imzaladığınız günün tarihi ile aynı olmasına dikkat edin.

Senet yazma sırasında dikkat etmeniz gerekenler:

  • Senede ödeme gününü ve vade sayısını yazın.
  • Senede ödenecek tutarı ve para cinsini yazın.
  • Elinizde birden fazla senet varsa her birine ödeme tarihi, vade sayısı ve ödenecek tutarı yazmanız gerekir.
  • Ödenecek miktarı yazarken #senetmiktarı# şeklinde yazmalısınız ki daha sonra başına yada sonuna ekleme yaparak miktarda oynama yapılamasın.
  • Her senedin sağ üst kısmında bir numara alanı bulunur. Bu alanı doldurmak zorunda olmamakla birlikte takip etmeyi kolaylaştırmak amacıyla doldurabilirsiniz.
  • Senedin kişiye ve şirkete aitliğini belirtin.
  • Senedin ödeneceği tarihi ve vadesini “mukabilinde … tarihinde” alanına yazın.
  • Borçlu olan veya borçlu olunacak kişinin veya kurumun adını mutlaka yazın.
  • Senet tutarını hem sayı hem de yazıyla yazın.
  • Senedin sol alt bölümüne ödeyecek kişinin kişisel bilgilerini yazın.
  • Senet için bir kefil varsa bilgilerini senedin uygun alanına yazın.
  • Senet doldurma işlemi sona erdikten sonra sağ alt köşeye iki tane imza atmanız gerekecek. Bir kefil varsa imza attığınız kısmın üst tarafına kefilin imzasını da almak gerekir.




Senet Ödenmezse Ne Olur?

Senedin yasal bir evrak olduğunu ve ödenmediği takdirde hukuki işlem başlatılabileceğini unutmamakta fayda var. İmza attığınız ve vakti geldiğinde borcunu ödemediğiniz bir senet varsa alacaklı taraf senedi işleme koyarak icra takibi başlatabilir. Senedin işleme koyulma süreci alacaklı tarafa göre değişiklik gösterebilir. Alacaklı taraf senedi ödemeniz için birkaç kez uyarıda bulunup ödemediğiniz taktirde işlem başlatabilir. Bunun yanı sıra senedin ödeme vakti geçtiği an uyarıda bulunmadan da işlem başlatabilir. Bu nedenle imza attığınız senetlerin ödeme tarihlerini özenli bir şekilde takip etmeniz gerekir.



Senet İcra Takibi

Her iki tarafın da imzasının bulunduğu bir senet ödenmediğinde alacaklı taraf borç miktarını tahsil etmek amacıyla icra dairesinde işlem başlatabilir veya vekil tayin ederek avukata başvurabilir. Senedi avukatın devralması durumunda size farklı ödeme seçenekleri sunulacaktır; peşin, taksit veya kredi kartı. Seçeceğiniz ödeme türüne avukatlar sizin için ödeme planı da oluşturabilir. Avukatın size sunacağı 10 günlük süre içinde anlaşmaya varılamaması durumunda ise mahkeme ve icra takibi süreci başlar. Senet icra takibi için ilk bir hafta itiraz etme hakkına sahipsiniz.