Küçük Paris Atça imar Planı | 19 Nisan 2024İmar Haber

19 Nisan 2024 - 21:41

Türkiyenin Parisi Atça Mahallesi

1924 yılında Atça’nın bugünkü imar planını hazırladı. Bu proje Paris’in bir benzeri olarak hayata geçirildi.

Türkiyenin Parisi Atça Mahallesi
Son Güncelleme :

25 Eylül 2018 - 22:34

Google News Google News href="http://www.facebook.com/share.php?u=https://www.imarhaber.com/turkiyenin-parisi-atca-mahallesi/2686/" title="facebook">

Türkiye’nin Modern İmarlı İlk Mahallesi

Aydın İlinin, Sultanhisar Belediyesine bağlı bir yerleşim birimi olan Atça Beldesi 2012 meclis kararlarıyla mahalle olmuştur. Mahallenin imar planını Paris semalarında uçuş yapan Abdi Hıfzı Bey tasarlamıştır. Abdi bey uçuşu sırasında Charles de Gaulle (Şanzelize) meydanından çok etkilenmiş ve tüm itirazlara rağmen benzer bir imar planını ülkemizdeki Atça ‘ya uyarlamıştır.

 

Kurtuluş Savaşında Atça; Yunanlılar tarafından yakılarak harabeye dönmüştür. Mühendis Abdi Hıfzı Bey, 1924 yılında Atça’nın bugünkü imar planını hazırladı. Bu proje Paris’in bir benzeriydi adeta. Savaştan yeni çıkmış halk bu projenin fazla şatafatlı olduğunu ve bunu kaldıracak ekonomik güçlerinin olmadığını belirterek projeye karşı çıktı. Hatta dönemin Belediye Başkanı Hafız Nuri KARA’dan davacı bile oldular. Ama o ,hakim huzurunda mahkeme salonunda şunları savunmuştu:




“Ben , bugün bu uygulamayı yaptırmakla, belki köylümün yuvasını yıkmaktayım. Ama şurası bir gerçektir ki, bu imar planı bugün uygulanamazsa, yarın yeni binaları yıkmak, daha da zor olmayacak mı? Ben, bugünü değil, yarını düşünüyorum. Beyler! Biz kurulmuş düzenleri yıkmıyoruz, yeni bir düzen kurmaya çalışıyoruz.”

 

İmar planımız 1924 yılında  hazırlanarak,1926 yılında işte bu güçlüklerle uygulanmıştır.  Dönemin Belediye Başkanı Hafız Nuri KARA ‘nın dediği gibi; yarın yeni binaları yıkmak zor olmuştur ve yıllar geçmesine rağmen ülkemizde buna benzer bir imar planı daha mevcut değildir.