Yalova Belediyesi Yeni Bisiklet Yolları Yapacak | 28 Mart 2024İmar Haber

28 Mart 2024 - 21:03

Yalova Belediyesi Yeni Bisiklet Yolları Yapacak

Yalova Belediyesi Yeni Bisiklet Yolları Yapacak
Son Güncelleme :

22 Ekim 2018 - 21:02

Google News Google News href="http://www.facebook.com/share.php?u=https://www.imarhaber.com/yalova-belediyesi-yeni-bisiklet-yollari-yapacak/3239/" title="facebook">

İlbank’tan Yalovaya %45 Destek

Yalova Belediyesi İl Meclis toplantısında alınan kararların arasında yeni yapılacak bisiklet yollarıyla ilgili İLBANK AŞ tarafından yüzde 45 oranında finansman desteği alınacağı bilgisi verildi. Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğü’ne sunulacak teklifin cevabının gelmesinin ardının yeni yapılacak bisiklet yollarının planlanmasına başlanacak.

Yalova Belediyesi artan trafik yoğunluğunu engellemek adına vatandaşlarına şehrin her yerini bisikletle dolaşabilecekleri bisiklet yolları yapmayı hedefliyor. Bisiklet yolu çalışmalarının büyük oranda tamamlandığı Proje ile bisiklet kullanan vatandaşlar için güvenli bantlar oluşturuluyor.



Yeni Bisiklet Yolları Yönetmeliklere Uyacak

Resmi Gazetede yayımlanan “Şehir İçi Yollarda Bisiklet Yolları, Bisiklet İstasyonları ve Bisiklet Park Yerleri Tasarımına ve Yapımına Dair Yönetmelik”e göre bisiklet yoları, mavi renkte olacak , kaldırımla aynı veya üst seviyede olamayacak. Ayrıca bisiklet yolları otobüs durağı arkasından ve durağa 200 santimetrelik mesafe bırakılacak şekilde uygulanacak. Mevcut bisiklet yolları 5 yıl içerisinde bu yönetmelik hükümlerine uygun hale getirilecek.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığının hazırladığı Türkiye’nin ilk Bisiklet yolu yönetmeliği resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi. Mevcut bisiklet yolları 5 yıl içerisinde bu yönetmelik hükümlerine uygun hale getirilecek.

Bakanlığın hazırlamış olduğu “Şehir İçi Yollarda Bisiklet Yolları, Bisiklet İstasyonları ve Bisiklet Park Yerleri Tasarımına ve Yapımına Dair Yönetmelik” resmi gazetede yayınlanarak bugün yürürlüğe girdi. 7 bölüm halinde yayınlanan yönetmeliğe göre bisiklet yoları ulaşım noktalarını ve yerleşim yerlerinin merkezi bölgelerini birbiriyle irtibatlandıracak bir ağ oluşturacak, başlangıç ve varış noktası arasında kesinti olmayacak şekilde tasarlanacak.

Bisiklet yolları, ulaşım merkezleri ile yerleşim yeri merkezlerini birbirine bağlayacak şekilde planlanacak.

Yol yüzeyi seviyesinde ya da yol yüzeyi ile kaldırım seviyesi arasında olabilecek bisiklet yolları, kaldırımla aynı veya üst seviyede olamayacak. Yenilenebilir enerji kaplamalarının kullanımına olanak sağlanacak.

Otobüs duraklarında bisiklet yolları taşıt yoluna taşmadan, durak arkasından ve durağa 200 cm’lik mesafe bırakılarak yapılacak.

Eğim, bisikletliyi tehlikeye sokmayacak şekilde en çok %4 uygulanacak ve dik eğimle geçilmesi gereken durumlarda, bisiklet yolu genişliği artırılarak bisikletlilere ekstra manevra yapabilecekleri alan bırakılacak.

Bisiklet yolları mavi renkte olacak

Renklerinin mavi olacağı bisiklet yolları kent bütünündeki ulaşım sistemleri ile uyumlu olacak. Ayrıca, güvenliği sağlayacak trafik işaret ve işaretlemeleri ile sinyalizasyon sistemleri oluşturulacak. Mavi rengin seçilmesinin sebebi ise fark edilebilirliğin arttırılması.

Üniversitelerde bisiklet yolları yurt ve eğitim binalarını birbirine bağlayacak şekilde tasarlanacak. Kampüs içi ulaşımda bisiklet özendirilecek.

Bisiklet yolu ve bisiklet yolunun güzergâhındaki karayolları ile kesişim noktasında, en az 1/500 ölçekli yol projesi yapılacak, büyükşehir belediyelerinde Ulaşım Koordinasyon Merkezi kurul kararı, diğer belediyelerde ise il, ilçe trafik komisyonu kararına istinaden belediye meclisi kararı ile projeler uygulanacak.



Her bisiklet yolunun adı ve kodu olacak

Bisiklet yolları ilgili idarece imar planında ve varsa ulaşım ana planında gösterilecek ve her bisiklet yolunun güzergahına bir ad veya kod verilecek. Bu sayede yön ve adres karmaşasının önüne geçilmiş olunacak.

Tek şeritli yapılan bisiklet yollarında, bisiklet yolu şerit genişliği en az 130 cm genişliğinde tasarlanacak ve taşıt yolu tarafında 50 cm genişliğinde emniyet mesafesi bırakılmış olacak. Ayrıca yaya kaldırımı genişliği, bisiklet yolu sebebiyle 150 cm’den daha az olamayacak.

Bisiklet yolu ile motorlu taşıt şeridi arasında ki fiziksel bariyer en az 60 cm genişliğinde refüj ise, en az 10 cm yüksekliğinde olacak.

Bisiklet yollarında hız sınırı azami 25 km/Saat olarak uygulanacak.

Yollara araçların park etmemesi için bisiklet yolu ikazı ve gerekli yerlerde park yasağı levhaları konulacak.

Bisiklet istasyonları ve bisiklet park yerleri uzaktan görünebilir şekilde ve bilgilendirici işaret ve levhalarla tanımlanacak. Ayrıca istasyonlar ve park yerlerine ulaşım dik rampalar ve merdivenler olmayacak şekilde tasarlanacak.

Bisiklet yollarında “Bekleme Alanı” uygulaması hayata geçirilecek bisikletlilere öncelik tanınacak.

Mevcut bisiklet yolları 5 yıl içerisinde bu Yönetmelik hükümlerine uygun hale getirilecek.