DOLAR34,8224% 0.12
EURO36,8693% 0.22
STERLIN44,5615% 0.46
FRANG39,6701% 0.22
ALTIN2.993,25% 1,71
BITCOIN98.623,99-0.824

Kira Sözleşmesi İmzalarken Dikkat Edilmesi Gereken 10 Konu

Kira Sözleşmesi İmzalarken Dikkat Edilmesi Gerekenleri Sizler İçin Maddeler Halinde Derledik:

Yayınlanma Tarihi : Google News
Kira Sözleşmesi İmzalarken Dikkat Edilmesi Gereken 10 Konu

Kira sözleşmesi, hem ev sahibinin hem de kiracının haklarını güvenceye alması için büyük bir önem taşır. Bu önemden dolayı bu yazımızda kira sözleşmesi imzalarken dikkat edilmesi gereken 10 konuya değineceğiz. Özellikle ileride yaşanabilecek sorunlarda bu kira sözleşmesinin önemi büyüktür.

 

Şimdi gelin beraber kira sözleşmesi imzalarken dikkat edilmesi gereken 10 konuya göz gezdirelim:

  • Kimlik Bilgileriniz Eksiksiz Doldurun

Kira sözleşmesindeki en önemli unsurlardan birisi de kimlik bilgileridir. Hem ev sahibi hem de kiracının ad, soyad, tc kimlik numarası gibi bilgilerin kesinlikle yer alması gerekmektedir.

  • Ev Sahibiniz Gerçek Mi?

Evet, yanlış okumadınız. Sözleşmeyi imzalarken ev sahibi kısmında yer alan kişinin gerçekten ev sahibi olup olmadığını öğrenmelisiniz. Gerekirse tapudan bakabilirsiniz.

  • Kira Tutarına Dikkat Edin

Sözleşmede yer alan kira tutarının hem sayıyla hem de rakamla yer almalıdır. Buna dikkat etmelisiniz.

  • Doğru İletişim Bilgileri

İleride herhangi bir sorun yaşamamak adına veyahut yaşadığınız sorunlarda sıkıntı yaşamamanız adına konut adresinin doğru yazıldığından emin olun. Ev sahibinin ve varsa kefil kişinin iletişim adreslerinin de sözleşmede yer almasına dikkat ediniz.


  • Detaylara Yer Verin

Yine ilerleyen dönemlerde yaşanabilecek sorunların önüne geçmek adına kiranın hangi tarihlerde, hangi hesaba ne tutarda yatırılacağı gibi bilgilere yer veriniz. Ayrıca kiranın artış oranı ve kira artış dönemlerine de yer verilmesi sizin avantajınıza olacaktır.

  • Depozito Maddesi

Depozito, ülkemizdeki en büyük sıkıntının yaşandığı olaylardandır. Depozitonun miktarı, neden verildiği ve hangi şartlarda depozito bedelinin geri alınacağı açık ve net bir şekilde yer almalıdır.

  • Tadilat ve Demirbaşlar

Bu madde ev sahipleri için büyük önem taşımaktadır. Kiralanan evin hangi koşulda teslim edildiği ve kiracının, ev sahibinin izni olmadan (yazılı izin) tadilat yapamayacağı yer almalıdır.

  • Sözleşmenin Geçerlilik Süresi

Kira sözleşmesinde, süresi ve yenilenme  zamanına mutlaka yer verilmelidir. Kiracıların bilmesi gereken şey, sözleşme süresi dolmadan ev sahibinin evden çıkaramayacağıdır. Kira sözleşmesinin bitmesine 1 ay kala ev sahibi, kiracıya ihtarname gönderebilir.  İhtarname göndermediği sürece kontrat bittiği zaman otomatik yenilenir. Bu kontrat süresiz kontrat niteliğine dönüşür.

  • Önlem Alın !

İnsanlık hali ve ilerleyen dönemlerde her iki taraf açısından da anlaşmazlıklar yaşanabilir. Bu durumda kendinizi garantiye almak istiyorsanız, anlaşmazlık durumunda hangi mahkemenin veya icra müdürlüklerinin yetkili olacağına da yer vermelisiniz.

  • İmzayı Tek Atmayın

Taraflar sözleşme maddelerinde uzlaştıktan sonra imzayı atmak kalmaktadır. Burada da yine işinizi garantiye almak adına eğer varsa, sözleşmenin her sayfasını kefillerin yanında imzalamanızdır.

  • Kiracılar için Bonus Madde Tavsiyemiz !!

Kiracılar için bonus olarak bu maddeyi ekliyoruz, ülkemizde yaşanan sorunlardan birisi de kiracının geçmişten kalan doğalgaz, elektrik gibi borçlarını ödemek zorunda kalmasıdır. Bu durumla karşılaşmamak için, sözleşmeye geçmiş dönemden kalan herhangi borcun yeni kiracıya ait olmadığını ekletmelisiniz.

Boş Kira Kontratı İndir