Tapu İşlemleri Sırasında Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar
Tapu, bir taşınmazın sahibinin kim olduğunu gösteren resmi bir belgedir. Size ait olan bu taşınmazı (ev,arsa vs.) başkasının üstüne yapmak için tapu dairelerine başvurmanız gerekmektedir. Fakat bu durumdan önce bir takım evrak işleri yapmanız ve tapu işlemi sırasında dikkatli olmanız, çok daha güvenilir ve hızlı bir işlemi sağlayacaktır. Şimdi tapu işlemleri sırasında dikkat edilmesi gereken hususlara göz gezdirelim…
- Tapu Dairesine Gitmeden Önce Randevu Alın
Tapu dairelerinde randevusuz işlem yapabilme imkanına ne kadar sahip olsanız bile randevu almanızı tavsiye ediyoruz. Randevu alarak gereksiz yığılmalar ve yoğunluktan oluşacak zaman kaybının önüne geçebilirsiniz. Randevu almak için, taşınmazın sahibi ya da vekili, Alo 181 Çağrı Merkezini arayarak kolayca randevu alabilir. Ayrıca internet üzerinden Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nün resmi web sitesi olan www.tkgm.gov.tr adresinden de birkaç adımlık işlemlerle kolayca randevu alabilirsiniz.
Tapu İçin Gerekli Evraklar
- Satıcıya ait 1 Adet, alıcıya ait 2 adet vesikalık fotoğraf,
- Konutun zorunlu deprem sigortası kaydı,
- Satıcı ve alıcının nüfus cüzdanları,
- Tapu çıkarıldıysa ilgili taşınmazın tapu belgesi,
- Taşınmazın bulunduğu bölge belediyesinden alınan emlak rayiç (taşınmaz malın, günümüz piyasasındaki alım-satım değeridir.)
Tapu dairelerine gittiğiniz zaman sizlerden bu evrakları istemektedirler. Bu evrakları eksiksiz bir şekilde teslim ettiğiniz zaman işlemlerinize başlanır. Başvuru sırasında eksik bir belge tespit edilirse tapu işlemi durdurulur size bildirilir. Eksik belge veya belgeler tamamlanmadan tapu işlemi başlanmaz. Eksik belgeleri tamamladığınız zaman tekrardan başvuru yapmanız istenir.
- Tapu Harcını Ödeme Konusunu Çözün
Tapu dairesine gerekli evrakları teslim edip devir işlemlerinin başlamasının ardından, hizmet bedeli ve tapu harcı ödemesi istenir. Yasal düzenlemeye göre bu hizmet bedeli ve tapu harcı miktarını satıcı ve alıcı yarı yarıya ödemelidir. Ülkemizde alışılagelmiş farklı bir durum mevcuttur. Genel olarak bu hizmet bedeli ve tapu harcının ödemesini de alıcı ödemektedir. Eğer alıcı taraf sizlerseniz ve satıcı kişi sizden bu ödemenin tamamını isterse, yasak haklarınızı belirterek bu miktarın tamamını ödemek zorunda olmadığını söyleyebilirsiniz. En çok karşılaşılan sorunlardan biri olduğundan dolayı bu konuyu en önden konuşmanızı tavsiye ederiz.
Bu yazımızda tapu işlemleri sırasında dikkat edilmesi gereken hususları sizlerle paylaştık. Sizler de yazımızı okuyarak işlemleri eksiksiz yerine getirirseniz, zaman kaybetmeden güvenli bir şekilde işlem yapmış olabileceksiniz.