Deprem Sigortası Hakkında Bilmeniz Gerekenler | 18 Nisan 2024İmar Haber

18 Nisan 2024 - 04:57

DASK Hakkında Bilmeniz Gerekenler

DASK Hakkında Bilmeniz Gerekenler
Son Güncelleme :

15 Mayıs 2017 - 22:50

Google News Google News href="http://www.facebook.com/share.php?u=https://www.imarhaber.com/dask-hakkinda-bilmeniz-gerekenler/1150/" title="facebook">

İMAR HABER

Dask, Doğal Afet Sigortalı Kurumu’nun kısaltılmasıdır. Genel olarak diğer sigortaların aksine kar amacı gütmeyen bu sigorta biçiminde ortak bir sigorta havuzu oluşturulmaktadır. Olası bir afet durumunda zararlarınızı karşılayabilmek için konutunuza mutlaka Dask sigortası yaptırmalısınız. Ülkemizde geçmiş senelerde yaşanılan depremler ve deprem haritası göz önünde bulundurulduğunda, deprem riskinin yüksek olduğunu söyleyebiliriz. Bu durumda özellikle Marmara, Ege ve Doğu Anadolu başta olmak üzere tüm bölgelerimizde yaşayanlar Dask sigortası yaparak evlerini depreme karşı güvence altına alabilirler.

Afet Sigortaları Kanunu’nun 10 uncu maddesi, kapsamdaki binaları şu şekilde belirtilior;
“23/6/1965 tarihli ve 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu kapsamındaki bağımsız bölümler, tapuya kayıtlı ve özel mülkiyete tabi taşınmazlar üzerinde mesken olarak inşa edilmiş binalar, bu binaların içinde yer alan ve ticarethane, büro ve benzeri amaçlarla kullanılan bağımsız bölümler ile doğal afetler nedeniyle devlet tarafından yaptırılan veya sağlanan kredi ile yapılan meskenler zorunlu deprem sigortasına tâbidir.

 

İMAR HABER

Dask sigortasındaki en temel amaç, depreme karşı güvence olduğu için, bulunduğunuz şehir ve semtin deprem riski, sigorta primlerinizin belirlenmesinde en temel etkendir. Ayrıca binanızın yapı tarzı da Dask primlerinin belirlenmesinde önemlidir. Ayrıca binanızdaki toplam kat sayısı, evinizin bulunduğu kat, konutunuzun brüt metrekaresi de primi etkileyen unsurlardandır. Bu unsurlar göz önünde bulundurularak, konutunuzun sigorta bedeli belirlenir. Sigorta bedeli üzerinden de sigorta priminiz tespit edilir. Ayrıca ilk yenileme sonrası %20 yenileme indirimi uygulanmaktadır.

DASK TELEFON NUMARASI





DASK POLİÇE SORGULAMA
Dask poliçe sorgulama işlemini http://dask.gov.tr/ adresinden kolayca gerçekleştirebilirsiniz.
T.C. kimlik numaranızı ve dask poliçe numaranızı girerek dask poliçe sorgulamanızı yapabilirsiniz.

İMAR HABER

Sigortalılar Alo DASK 125’i arayarak poliçeleriyle ilgili güncel bilgilere ulaşmanın yanı sıra depremlerin ardından hasar ihbarında bulunup hasar tespit çalışmaları ile tazminat ödemeleri hakkında bilgi edinebilecek, hasar dosyalarını takip edebilecekler. Henüz poliçesi bulunmayan ev sahipleri ise Alo DASK 125 Zorunlu Deprem Sigortası Hattı’ndan zorunlu deprem sigortasıyla ilgili detaylı bilgi alabilecekler.