Evinizin Salon Dekorasyonu Nasıl Yapılmalı | 28 Mart 2024İmar Haber

28 Mart 2024 - 15:13

Dekorasyon Tarzları Nelerdir?

Ev dekorasyonunda kullanılan bu tabirleri gelin örnekleriyle birlikte inceleyelim. Sizin tarzınızı bulalım.

Dekorasyon Tarzları Nelerdir?
Son Güncelleme :

08 Eylül 2018 - 15:09

Google News Google News href="http://www.facebook.com/share.php?u=https://www.imarhaber.com/dekorasyon/2348/" title="facebook">

Evinizin Salonu Nasıl Dekore Edilir?

Öncelikle evinizin salonunun en göz alıcı odası olması gerektiğinin bilincine varmalıyız. Evde en çok vakit geçirdiğiniz oda olan salon; sizin ve misafirlerinizin konforu için dizayn edilmelidir. Şimdi sizlere hayalinizdeki salon dekorunu hazırlamanız için gerekli olan püf noktaları açıklıyoruz.

1-) Önce Tarzını Belirle

Yaşadığımız 21. yüzyılda hemen hemen her şeye farklı isimler verildiği gibi tarzlara da; gerek mobilya firmaları olsun, gerek insanlarımız olsun isimler vermektedir. Beğeneceğiniz tarzlar Vintage, Retro, Country ve Modern tarzları olarak sizlere sunulmaktadır.



Vintage Tarzı Salon Dekorasyonu

Vintage kelime anlamı olarak türkçe karşılığı “bağ bozumu” olsa da dekorasyon sektöründeki asıl karşılığı eski olan antikadır. Bu tarz salon dizaynlarında gerçekten eski olan eşyalarınız var ise tercih etmeniz gerekir. Dedenizden kalan tüfekler, nenelerinizden kalan el işlemesi halılar, eski bir gramafon ya da radyo veya tarihi değeri olan tablolara sahipseniz nostaljiyi de biraz olsun seviyorsanız hiç şüphesiz tarzınız VİNTAGE ‘dir.

Retro Tarzı Salon Dekorasyonu

Retro kelime anlamı olarak karşılığı “eskitme” olarak bilinir ve eski olmayan fakat eski görünümü verilmiş eşyalar kullanılarak dizayn edilmiş bir tarzdır. Nostaljiyi seven fakat eski ile ilgili pek fazla anısı ve eşyası olmayan yeni nesillerin seçimi RETRO tarzı salon olabilir.

Country Tarzı Salon Dekorasyonu

Country tarzı ise genellikle bayanların ilk tercihi arasında yer alır. Bir salon dekorasyonunda bol bol çiçek, böcek şekilleri görüyorsanız bu tarz kır tarzı olarak da bilinen COUNTRY tarzı salondur. Evinizde saksı çiçeklerinizin sayısı çoksa bu tarzı kullanmanız harikulade bir seçim olacaktır.

Modern Tarzı Salon Dekorasyonu

Bu tarzı pek fazla anlatmamıza gerek olduğunu düşünmüyorum. Yeni çıkan her şey genellikle MODERN tarz olarak bilinir. Pratik amaçlı dizayn edilen bu tarz genellikle dar salonlarda tercih edilir.

2-) Salon Duvar Kağıdı Seçimi Neye Göre Yapılmalı

Önce hayalinizdeki renkleri kafanızda canlandırarak ona göre bir duvar kağıdı modeli seçimiyle başlamak gerekir. Duvar kağıdınızın rengini seçerken ilk dikkat etmeniz gereken şey ise salonunuzun loş bir ortam olmasını mı istiyorsunuz yoksa aydınlık bir ortam da vakit geçirmeyi mi seviyorsunuz; buna karar vermeniz ve renk seçimini buna göre yapmanız gerekir. Ayrıca seçeceğiniz duvar kağıdı mutlaka silinebilir olmalıdır.

Vintage Tarzı Salon Duvar Kağıdı Seçimi

Vintage tarzında salon dekore etmeye karar verdiyseniz eğer “ne klasik o kadar iyi” anlayışından şaşmamanız gerekir. Çiçek, taş, tuğla ve ahşap desenli duvar kağıtları tercih edilebilir. Genellikle az ışık alan karanlık salonlarda kullanılan bir tarzdır.

 

Retro Tarzı Salon Duvar Kağıdı Seçimi

Eskiye özlem ve biraz da nostalji katacak duvar kağıtları tercih edilmelidir. Salonunuzun biraz loş ışık aldığı durumlarında retro tarzı kullanmak faydalı olabilir. Retro tarz duvar kağıdı seçerken duvar kağıdının bir kısmı yırtıkmış gibi görünmeli ve altta kalan duvarın görüntüsü sanki dışarı çıkıyormuş gibi gösterilebilir. Tıpkı aşağıdaki resimde pencerenin altında olduğu gibi…

Country Tarzı Salon Duvar Kağıdı Seçimi

Geldik bayanların gözdesi tarzımıza; Country tarzı duvar kağıdı seçiminde yine çiçekleri ön plana alıyoruz. bu tarzı seçeceklerin salonunun bol güneş alması çok önemlidir. Çünkü bu tarza hayat veren canlılarımız için besin kaynağı olan güneş ışığı salona farklı bir güzellik katacaktır.

Country tarzı ve Modern tarzı tercih edecek olanlar için yeni nesil duvar kağıtları olan 3D duvar kağıtları da tercih edebileceğimiz seçenekler arasındadır. Bu yüzden Country tarzı dekoru seçenlerin model ve renk seçenekleri çok fazladır. Fakat bizim tavsiyemiz Country tarzı dekor yaparken 3d seçenekleri fazla kullanmamanızdır. Country tarzında kullanılan 3d duvar kağıtları bir süre sonra sizlere biraz fazla mı abarttım hissi uyandırabilir. Ama yine de tercih size kalmış. Çok abartıya kaçmadan sadece salon duvarınızın bir kısmında kullanılabilir. Kullanacağınız 3d duvar kağıdını televizyon ünitenizin bulunduğu kısımda kullanabilirsiniz.

Modern Tarzı Salon Duvar Kağıdı Seçimi

Genç nesilin tercihi her zaman modern olmuştur. Bu tarz günümüzde en popüler tarzdır. Bu nedenle modern duvar kağıdı seçenekleri her tarzdan daha çok şekilde bizlere sunulmuştur. Hal böyle olunca da seçim yapmak zorlaşmaktadır.

Bu tarzı seçmeyi düşünüyorsanız minimalist çizgileriniz olmalı, en farklı salona sahip olan sizmişsiniz gibi hissetmeniz gerekir. Seçeceğiniz duvar kağıdı seçenekleri fazla olduğu kadar, tarzınızın da fark yaratacağını düşündüğünüzden fiyat olarak da genellikle diğer tarzlardan biraz pahalıdır. Modern tarz duvar kağıdı seçmeyi düşüyorsanız bence tavanınız da boş kalmamalıdır.

3-) Salon Takımı, Mobilyası Nasıl Seçilir?

Seçenekler ve tarzlar genellikle mobilya firmaları tarafından zaten isimlendirilmiştir ve bizlere bu isimlerle pazarlanmaktadır. Ama mobilyacı bizim ne istediğimize karar veremez o yüzden sizler mobilyanın satış isimlerine aldırmadan seçim yapmalısınız. Yani salonunu Modern tarzı seçerek dekore etmek isteyen birisi pek tabi ki de Country salon takımını satın alarak, salonun da yine de modern bir hava oluşturabilir. Bu yüzden mobilya firmalarının verdiği isimlere bakmaksızın her salon takımına göz gezdirmekte yarar var.

Söylediğimiz gibi üstteki resimde ki mobilyanın hangi tarza ait olduğu belli bile değildir. Ama bu demek değil ki biz kendimiz bir tarz oluşturamayız. Gayet güzel düşünülmüş bir karma tarz yaratmak sizin elinizdedir. Salon mobilyanızı seçerken ahşap ve kaliteli malzemeden yapıldığına dikkat etmek gerekir. eğer çocuklu bir aileyseniz renk seçiminde koyu ve kumaş seçiminde silinebilir olanları tercih etmeniz gerekir.

4-) Salon Tarzına Göre Halı Seçimi

Odanızın ışık alma durumuna ve salon takımınızın rengine göre halı seçmeniz gerekir. Eğer zemin parke ise daha ince, yok eğer zemininiz karo ise daha kalın ve tüylü halılar tercih etmeniz yerinde bir karar olacaktır. Halıfleks denilen modern dünyanın aldatmacasından salonlarınızda kesinlikle kaçınmanızı öneririm. Salon evin en çok kullanılan odası olduğundan haliyle daha çok kirlenecektir. Halıfleks ise kiri ve tozu içinde biriktiren ve temizliği kolay olmayan bir icattır. Bu nedenle halıfleks döşetmek yerine kullanımı ve ömrü daha uzun olan halılar tercih etmenizde fayda var.

5-) Dekorlar ve Salonunuzu Renklendirecek Küçük Ayrıntılar

Dekoratif eşyalar evinizin salonunun olmazsa olmaz parçalarıdır. Salonlarda genellikle orta sehpaların üzeri boş kalmaz. Hemen her evde orta sehpa üzerinde bir vazo bulunur.

Salon dekoru için seçeceğiniz eşyalar tarzınızla uyumlu olmak zorundadır. Eskilerin salon büfesinin, konsolunun yerini şimdilerde televizyon üniteleri aldığından seçilecek dekorların boyutu da ufalmaya başladı. Dekoratif eşyalarınızı seçerken ayrıntılara önem verin, onları evin görünen fakat dip köşelerinde muhafaza edin. İlk bakışta göze çarpan dekorlar ilgi çekmez. Misafirlerinizin gözüne dekorlarınızı sokmayın. Bir süre salonunuzda oturduktan sonra göze çarpan dekor insanların daha çok hoşuna gidecektir. Böylelikle gözleri sürekli salonunuzu gezecektir. Acaba başka nerede ne var sorusu kafalarından silinmeyecektir.