Göbeklitepe Dünyaya Tanıtılacak | 23 Nisan 2024İmar Haber

23 Nisan 2024 - 18:15

Göbeklitepe Dünyaya Tanıtılacak

Şanlıurfa Haliliye Belediyesi Göbeklitepe Tapınağını Dünyaya Tanıtacak

Göbeklitepe Dünyaya Tanıtılacak
Son Güncelleme :

04 Kasım 2018 - 20:21

Google News Google News href="http://www.facebook.com/share.php?u=https://www.imarhaber.com/gobeklitepe-dunyaya-tanitilacak/3928/" title="facebook">

Dünyanın bilinen en eski Tapınağı olduğu anlaşılan Göbeklitepe nin kazı çalışmaları halen devam etmekte ve yeni bulguların arasına dünyanın en eski oyulmuş insan kafatası da eklendi.

Göbeklitepe’nin Haliliye’de olduğunun altını çizen Haliliye Belediye Başkanı Fevzi Demirkol, konuşmasında şunları söyledi:

Şanlıurfa bilindiği gibi Dünyada bilinen en eski kültür eseri olan Göbeklitepe’ye ev sahipliği yapıyor. Bu toplantıların burada bulunması bizim için ayrı bir önem arz ediyor. Göbeklitepe, bilindiği gibi İngiltere’deki Stonehenge’den, Mısır’daki piramitlerden 7000, 7500 yıl daha eski. Bu özelliğiyle Göbeklitepe’yi tüm dünyaya tanıtmak istiyoruz. Bugünkü toplantımızın geçmişte bir temeli var; Harran’da bulunan Dünyanın en eski üniversitesi bu bakımdan geçmişteki ilim ve öğretime, ecdadımızın ne kadar önem verdiğini bir nişanesidir. Şanlıurfa bu bakımdan bir açık müzedir.




Neolitik A Dönemine (MÖ 9.600 – 7.300) ait olan Göbeklitepe’de, 1995 yılında başlayan kazılarda, bir tepe üzerine inşa edilmiş çok sayıda yuvarlak biçimli yapı bulunmuştu. Göbeklitepe’de bulunan henüz sadece 6 tanesi gün ışığına çıkarılmış, toplam 20 adet olduğu belirlenen bu üzeri açık yapıların dini amaçlı olarak yapılmış olduğu biliniyor.