HES Kodu Almadan Şehirlerarası Ulaşım Yasaklandı | 26 Nisan 2024İmar Haber

26 Nisan 2024 - 07:15

HES Kodu Almadan Şehirlerarası Ulaşım Yasaklandı

81 İlde HES Kodu Uygulaması Başlatıldı. Ulaşımda 43 ilin geçiş noktasındaki Kırıkkale’de yer alan kilit kavşakta, otobüslerle şehirler arası seyahat eden kişilerin “HES kodu” kontrolü yapılıyor.

HES Kodu Almadan Şehirlerarası Ulaşım Yasaklandı
Son Güncelleme :

16 Eylül 2020 - 15:11

Google News Google News href="http://www.facebook.com/share.php?u=https://www.imarhaber.com/hes-kodu-almadan-sehirlerarasi-ulasim-yasaklandi/20189/" title="facebook">

İçişleri Bakanlığı tarafından şehirler arası otobüs seyahatleri için Hayat Eve Sığar (HES) kodu uygulaması hayata geçirildi. 81 ile gönderilen genelgede alınacak yeni tedbirler sıralandı. Buna göre HES kodu olmadan yolcu taşıdığı tespit edilen araç 10 gün süreyle trafikten men edilecek.

Temaslı olduğu halde HES kodu olmadan seyahat eden yolcu ise yurt veya pansiyonlara yerleştirilerek karantinaya alınacak.

Ülke genelinde Covid-19 vakaları ve ölüm sayıları git gide artarken, önlemler de alınmaya devam ediyor. Bu çerçevede Kırıkkale Valiliği, kontrollü sosyal hayat döneminde korona virüs salgınıyla mücadelenin etkin sürdürülebilmesi için kent genelinde alınan tedbirlere ve belirlenen kurallara riayet edilmesini sağlıyor.

Ulaşımda 43 ilin geçiş noktasındaki kilit kavşakta bulunan Bölge Trafik Kontrol Noktasında görevli polisler, şehirler arası seyahat eden yolcuların HES kodu, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlık kimlik numarasından sorgulanıyor. Ayrıca, araçlarda yapılan hijyen denetimi yapan ekipler, yolcular ve sürücülerin maske kuralına uyup uymadıkları da kontrol ediyor.

hes-kodu-nasil-alinir

HES KODU NASIL ALINIR?

Bu kod sadece kullanacağınız şehirlerarası toplu ulaşım araçlarında geçireceğiniz süre boyunca karşılaşacağınız bulaş riskini azaltmak amacına hizmet etmektedir. Covid-19 ya da temaslı olan vatandaşlarımız toplu ulaşım aracı kullanamayacaktır. HES (Hayat Eve Sığar) Kodu, Kontrollü Sosyal Hayat kapsamında, ulaşım ya da ziyaret gibi işlemlerinizde kurumlarla ve kişilerle, Covid-19 hastalığı açısından herhangi bir risk taşıyıp taşımadığınızı güvenli şekilde paylaşmanıza yarayan bir koddur. Paylaştığınız HES kodları uygulama üzerinden ya da kurumlara sağlanan servisler aracılığı ile sorgulanabilecektir.

HES KODUMU NASIL ALABİLİRİM?

  • Hayat Eve Sığar Mobil Uygulaması ( IOS ve Android) ile,
  • 2023 kısa numarasına göndereceğiniz SMS ile;
    • HES yazıp aralarında boşluk bırakarak sırasıyla; T.C. Kimlik Numarası, T.C. Kimlik Seri Numarasının son 4 hanesi ve paylaşım süresi (gün sayısı olarak) yazarak ve 2023’e SMS göndererek,
    • TC kimlik numarası 97, 98, 99 ile başlayan kişiler; HES yazıp aralarına boşluk bırakarak sırasıyla; T.C. kimlik numarası, doğum yılı ve paylaşım süresi (gün sayısı olarak) yazarak ve 2023’e SMS göndererek,
    • T.C. Kimlik veya Yabancı Kimlik (99,98,97 ile başlayan) Numarası bulunmayan kişiler için Pasaport bilgileri ile; HES yazıp aralarında boşluk bırakarak sırasıyla, Uyruk, Pasaport Seri Numarası, Doğum yılı, Soyadı yazarak 2023’e SMS göndererek,
    • E-Devlet Şifresiyle HES Kodu Oluşturmak İçin Aşağıdaki Linki Tıklayınız!



HES KODU SEYAHAT İZİN BELGESİ ALMAK İÇİN TIKLAYINIZ

  • 18 yaş altı çocuklarınız için HES kodunu e-Devlet üzerinden oluşturabilirsiniz. 18 yaş altı çocuklarınız için HES kodunu SMS ile temin edebilirsiniz. Hayat Eve Sığar uygulaması ve e-Devlet üzerinden çocuklarınıza HES kodu oluşturmak için çalışmalar yapılmakta olup, yakın zamanda hizmetinize sunulacaktır.