VERBİS Kaydı Hangi Firmalara Zorunlu, Son Başvuru Tarihi Ne Zaman? | 27 Nisan 2024İmar Haber

27 Nisan 2024 - 14:17

VERBİS Kaydı Hangi Firmalara Zorunlu, Son Başvuru Tarihi Ne Zaman?

Kişisel Verileri İşleyen Gerçek ve Tüzel Kişiler, 6698 Sayılı Kanunun 16.Maddesi Gereği Veri İşlemeye Başlamadan 31 Mart 2021 Tarihinden Önce VERBİS’e Kaydolmak Zorundadır.

VERBİS Kaydı Hangi Firmalara Zorunlu, Son Başvuru Tarihi Ne Zaman?
Son Güncelleme :

15 Şubat 2021 - 15:22

Google News Google News href="http://www.facebook.com/share.php?u=https://www.imarhaber.com/verbis-kaydi-hangi-firmalara-zorunlu-son-basvuru-tarihi-ne-zaman/64068/" title="facebook">

25 milyon mali bilançonun üstü veya 50 ve daha fazla çalışanı olan şirketler için VERBİS kayıt zorunluluğu getirildi. Kişisel Verileri Koruma Kurulu’nun istisna tutmadığı Sağlık alanında (eczane, hastane, psikolog, diyetisyen vb.) yani ana faaliyet alanı özel nitelikli olan firmalar için ise 31 Mart 2021’in kayıt için son tarih olduğunu belirtildi.

Buradaki esas kriter, ana faaliyet alanının özel nitelikli veri olmasıdır. Bunlar da, sağlık, cinsel hayat, biyometrik ve genetik veri gibi bilgilerin diğer kişiler tarafından duyulması konusunda kişilerin zarar görmesi ya da ayrımcılığa uğraması gibi verilerin akla gelmesi gerekiyor.

Bir organizasyonda veri işleniyorsa, bu bir veri kayıt sisteminin parçası olarak yani bir deftere, kameraya, bilgisayara kaydedilerek yapılıyorsa kanun kapsamında veri sorumlusunun yapması gereken VERBİS’e kaydolmak.

Yurt Dışında Yerleşik Olan Gerçek ve Tüzel Kişi Veri Sorumlularına da Zorunlu

Hukuka uygun veri işlemek, verilerin süresi geçtikten sonra ya da açık rıza aldıktan sonra silinmesini sağlamak, hukuka aykırı olarak aktarım yapmamak ya da hukuka aykırı olarak yurt dışına aktarmamak, ilgili kişilere aydınlatma yapmak ve haklarını kullandırmak, verinin korunması ile ilgili yükümlülükleri yerine getirmek ve belli yükümlülüğün üstündeki veri sorumluları için de VERBİS kaydı yapmak gerekiyor.

Kamu Kurum ve Kuruluşu Veri Sorumluları

Bu kapsamda, Kamu kurum ve kuruluşu veri sorumlularının Veri Sorumluları Sicil Bilgi Sistemine kayıt yükümlülüğü 1 Nisan 2019 tarihinde başlamıştır. Söz konusu veri sorumlularınca (VERBİS) Sicile kayıt yükümlülüğünün yerine getirilmesi gerekmektedir.

Öte yandan, VERBİS’e kayıt konusunda karşılaşılabilecek problemlerin giderilmesi ve aydınlatıcı bilgi verilmesi amacıyla KVKK Bilgi Danışma Merkezi, hafta içi her gün mesai saatlerinde 198 nolu telefonla aranabilecektir.



TBB Kişisel Verileri Koruma Hukuku Komisyonu Başkanı Av. Hüseyin Köprülü: ” VERBİS kaydının bazı veri sorumluları için yükümlülük olduğunu ancak diğer yükümlülüklerin hepsinin bütün veri sorumluları için geçerli olduğunu belirterek bunlar için bir tarih olmadığını” belirtti.

VERBİS Nedir?

Veri Sorumluları Sicil Bilgi Sistemi: Veri sorumlularının Sicile başvuruda ve Sicile ilişkin ilgili diğer işlemlerde kullanacakları, internet üzerinden erişilebilen, Başkanlık tarafından oluşturulan ve yönetilen bilişim sistemidir.