HİSSE SENEDİ NASIL ALINIR ve SATILIR? | 26 Nisan 2024İmar Haber

26 Nisan 2024 - 10:18

HİSSE SENEDİ NASIL ALINIR ve SATILIR?

İlk olarak “Hisse senedi nasıl alınır?” sorusuna cevap vermeden önce hisse senedi hakkında bilgi vermek daha doğru olacaktır. Peki, nedir bu hisse senedi?

HİSSE SENEDİ NASIL ALINIR ve SATILIR?
Son Güncelleme :

01 Mart 2020 - 11:37

Hisse Senedi Nedir?

Teknolojinin gelişmesi ile birlikte insanlar para kazanmanın yollarını da bulmaya başladı. İnternet üzerinden yapılacak bazı işler ile insanlar ek kazanç elde etmeye başladı. Bunlar içerisinde borsadan para kazanmak şu anda en güvenli ve en kazançlı yollarda biridir. Bilindiği gibi sermaye şirketlerinin, ortak sermaye paylarının belgelendirilmesi için verilen önemli evraklara hisse senedi denilmektedir. Ancak burada bilinmesi gereken en önemli şey bütün sermaye şirketlerinin hisse senedi çıkarma yetkisinin bulunmadığıdır. İşte hisse senedi çıkarabilecek kurumlar şu şekildedir:

  • Anonim şirketler
  • Sermayesi çeşitli paylara bölünen komandit şirketler
  • Özel kanun aracılığı ile kurulan bazı kurumları

Tarihte İlk Hisse Senedi İşlemi

Elbette borsa denildiğinde akla gelecek ilk şey hisse senetleridir. Bunun en temel sebebi ise, hisse senetlerinin ticari işlemlerde kullanılması için borsa binalarına ihtiyaç duyulmasıdır. 15. yüzyılda ise deniz ticaretinin yavaş yavaş geliştiği dönemlerde kıymetli evraklar ilk defa bu zamanlar kullanılmıştır. Burada kullanılan en önemli evrakların başında poliçeler gelmektedir. Hisse senetleri daha sonra bu dönemde kullanılmaya başlanıyor. İlk işlemler ise sokak köşelerinde, kahvelerde veya belirli alanlarda yapılmaktaydı. Tahmin edilebileceği üzere hisse senetlerinin az işlem hacmi bulunmaktaydı. Deniz ticaretlerde kullanılması bu işlemin daha güvenli bir yerde yapılması ihtiyacını doğurmuştur. Borsa içerisinde yapılan işlemler tamamen güvenilirdir.


Borsada Hisse Senedi Nasıl Alınmaktadır?

Borsadan yatırım yapma amacı ile hisse senedi almayı planlıyorsanız, temel bir yol izlemeniz gerekiyor. Ancak bu tür bir işleme başlamadan önce borsa hakkında bilgi sahibi olmanız sizin yararınıza olacaktır. Bu bilgiler arasında piyasa takibi, borsa bilgisi, psikolojik olarak borsada işlem yapma isteği, yatırım stratejileri gibi önemli noktalar bulunmaktadır.

Aracı Kurum: Borsadan yatırım yapmak istiyorsanız ilk olarak kendinize bir tane aracı kurum seçmelisiniz. Yatırım yapmak isteyen bir kişi direkt olarak borsadan hisse senedi alamaz. Ancak bir aracı kurum sayesinde borsadan hisse senedi alabilir. Bu sebeple “Borsa Üyelik Belgesi” almış aracı kurumlardan bir tane tercih etmelisiniz.

Yatırım Hesabı: Kendinize bir tane aracı kurum seçtikten sonra, alım satım yapabilmek için vadesiz bir yatırım hesabınızın bulunması gerekiyor. Bunu da ancak aracı kurum üzerinden yatırım hesabı açtırmanız gerekiyor. Bütün işlemleri yerine getirdikten sonra aracı kurum size özel bir hesap numarası verecektir. Bütün işlemler için bu hesap numarasını kullanabilirsiniz. Kullandığınız hesap numarasının başka bir müşteriye verilebilmesi için ise Çerçeve Sözleşmesinin bitmesi ve üzerinden de 10 yıl geçmesi gereklidir.

Çerçeve Sözleşmesi: Bilindiği gibi çerçeve sözleşmesi aracı kurum ile yatırımcı arasında yapılmaktadır. Aracı kurumlar sözleşme içerisinde yazan bilgileri Takasbank’a bildirmektedir. Aracı kurum yatırımcılara hizmet vermeden önce aralarında bu anlaşmayı imzalamak zorundadır. Yatırımcı imzaladıktan sonra ıslak imzası bulunan bir nüshasını almak zorundadır.

Para Yatırma: Aracı kurum üzerinden açılan bu hesabın aktif olabilmesi için hesaba bir miktar paranın yatırılması gerekmektedir. Bu tutar ise borsa başlangıç teminat tutarı kadar olması gereklidir.

Hisse Senedi Seçimi: Borsadan hisse senedi alınacaksa ilk olarak bu hisse senedinin size ne kadar kazandırıp kazandıramayacağını ve fiyatın hangi doğrultuda gideceğini bilmeniz gerekmektedir. Bu sebeple aracı kurum olarak seçeceğiniz kurumu iyi bir şekilde araştırmanız gerekmektedir.

EN ÇOK KAZANANLAR

EN ÇOK KAYBEDENLER

EN ÇOK İŞLEM GÖRENLER

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

DÖVİZ KURU

BIST100
DOLAR
EURO
BITCOIN
ÇEYREK ALTIN
GRAM ALTIN