Rusya Merkez Bankası yılın ikinci yarısında faiz indirimi planlıyor | 27 Nisan 2024İmar Haber

27 Nisan 2024 - 12:15

Rusya Merkez Bankası yılın ikinci yarısında faiz indirimi planlıyor

Rusya Merkez Bankası, yılın ikinci yarısında faiz politikasında “Kademeli İndirim” yapmayı planlıyor.

Rusya Merkez Bankası yılın ikinci yarısında faiz indirimi planlıyor
Son Güncelleme :

16 Şubat 2024 - 23:10

Ukrayna ile savaş halinde olan Rusya, faiz politikasında bir değişikliğe daha hazırlık yapıyor. Rusya Merkez Bankası, yılın ikinci yarısında faiz politikasında yapacağı değişimi tartışıyor.

Ukrayna ile girdiği savaşın ertesinde merkez bankasındaki faizi hızlı artırarak şok kararlar alan Rusya, yaşanan ekonomik gelişmelerin paralelinde faizi tekrar düşürmüştü.

Rusya Merkez Bankası Başkanı Elvira Nabiullina, faiz indirimine ne zaman başlayacaklarına yönelik istişareler yürüttüklerini belirterek, “Görüşler oldukça çeşitli ancak çoğunluk bu yılın ikinci yarısında gerçekleşeceğini düşünüyor.” dedi.

Nabiullina, Rusya Merkez Bankası’nın politika faizini yüzde 16 seviyesinde sabit tutma kararının ardından gazetecilere açıklamalarda bulundu.

“Kademeli indirim”

Faiz oranında indirimin kademeli şekilde yapılacağını anlatan Nabiullina, “Enflasyonun hızlı şekilde yavaşlamaktan ziyade, kademeli olarak soğumasından bahsettiğimiz için faiz indiriminin de daha yumuşak, ardışık adımlar şeklinde yapılacağını düşünüyoruz.” diye konuştu.

“Faiz adımları enflasyona bağlı”

Söz konusu adımların büyüklüğünün enflasyona bağlı olduğuna işaret eden Nabiullina, şu ifadeleri kullandı:

Meslektaşlarımızla faiz oranındaki ilk indirimin ne zaman başlayabileceğini istişare ettik. Görüşler oldukça çeşitli ancak çoğunluk bu yılın ikinci yarısında gerçekleşeceğini düşünüyor.

“Resesyon tehlikesi yok”

Nabiullina, Rus ekonomisinde bir resesyon tehlikesinin ise bulunmadığına dikkati çekti.

İhracatçı şirketlere döviz satma zorunluluğu

Rusya’daki ihracatçı şirketlere yönelik döviz satma zorunluluğuyla ilgili de değerlendirmede bulunan Nabiullina, şu yorumda bulundu:

Rusya Merkez Bankası, döviz kazançlarının zorunlu satışına yönelik kararın uzatılması için zorlayıcı nedenler görmüyor. Bize göre, döviz kurunun istikrara kavuşturulması amacıyla alınan bu tedbirin önemi, diğer tedbirlere göre önemli ölçüde küçüktür.

EN ÇOK KAZANANLAR

EN ÇOK KAYBEDENLER

EN ÇOK İŞLEM GÖRENLER

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

DÖVİZ KURU

BIST100
DOLAR
EURO
BITCOIN
ÇEYREK ALTIN
GRAM ALTIN