Ilısı Barajında Sular Yükseliyor Türbeler Taşınıyor | 29 Mart 2024İmar Haber

29 Mart 2024 - 05:01

Ilısı Barajında Sular Yükseliyor Türbeler Taşınıyor

Ilısu Barajı ve Hidroelektrik Santrali (HES) Projesi kapsamında kurulu gücü 1.200 MWh olan HES tesisi projesi kapsamında sular altında kalacak köyler boşaltılıyor. Mezarlıklar ve bazıları boş çıkan türbeler taşınıyor.

Ilısı Barajında Sular Yükseliyor Türbeler Taşınıyor
Son Güncelleme :

29 Aralık 2019 - 22:41

Google News Google News href="http://www.facebook.com/share.php?u=https://www.imarhaber.com/ilisi-barajinda-sular-yukseliyor-turbeler-tasiniyor/14859/" title="facebook">

2015 yılından beri faaliyete girmesi beklenen Mardin Dargeçit ilçesinde yapılmakta olan Ilısı Barajı HES projesi; 80 köyü tamamen, 40’a yakın köyü ise kısmi olarak sular altında bırakacak, toplamda 199 köy ve merkez ilçelerden Batman Hasankeyf ilçesi kısmi olarak su altında kalacak.

Hasankeyf sular altında kalmadan önce tarihi Zeynel Bey türbesi, tıpkı Suriye topraklarında ki türbemiz olan Süleyman Şah türbesi gibi taşındı. Hasankeyf Ilısu barajı yüzünden tamamen yok olacak. Türbe taşınsa da eşsiz mağaralar maalesef sulara gömülecek.
zeynelbey turbesi

Abuzer Gaffari Türbesi Boş Çıktı

Ilısu Barajı sularının altında kalmadan önce taşınma kararı alınan diğer bir türbe de Batman’ın Çayüstü köyünde bulunan, yaklaşık yüz yıldır ‘Abuzer Gaffari Türbesi‘ olarak anılan türbe için, köy sakinleri İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’ne başvuruda bulunuldu. Aynı zamanda il kültür envanteri olan türbenin taşınması için İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ekiplerince çalışma başlatıldı. Türbenin taşınması için 2 gün süren kazı çalışmasında kalıntı bulunmaması şaşkınlık yarattı.

Çayüstü Köyü Muhtarı Mesut Ekinci, köylülerin bu duruma inanmak istemediğini söyledi. Muhtar Ekinci, 100 yıldır bu türbenin ziyaret edildiğini ifade ederek, şunları söyledi:

“Batman’ın hemen hemen tüm köylerinden baharın başlangıcıyla birlikte ziyaret için köylüler türbeye gelip, yüzlerce kurban keserlerdi. O şenlikler görülmeye değerdi. Köylüler, Dicle kıyısındaki bu ziyaretin etrafını kutsal görürlerdi. Herkes hoşgörü içinde ibadetini yapar, ayrılırdı. Def eşliğinde şenlikler yapılırdı. Köylüler bir süre önce bana müracaat edip, türbenin daha yüksek yere çıkmasını istedi. Bunun üzerine Kültür ve Turizm Müdürlüğü’ne türbenin taşınması için başvuruda bulunduk. Başvurumuzun kabul edilmesinin ardından jandarma gözetiminde 7 kişilik arkeolog ekibiyle, türbede kazı çalışması başlattı. 2 gün süren kazılarda, mezarlık alanda hiçbir bulguya rastlanılmayınca biz de adeta donup kaldık. Köylüler bu duruma inanmak istemiyor. Mezarın yeri başka yerdedir diye neredeyse bu kazı çalışmalarını devam ettirmek isteyenler oldu.”

turbe-bos-cikti

Mezarlıklarda Taşınıyor

Mezarların bir kısmı su altında kalmayacak bir bölgeye taşınıyor. Bu köylerde ve ilçede yaşayan insanlar yaklaşık 80 bin kişi. Ayrıca bu bölge yayla çıkış bölgesi ve kışın hayvancılık yapanların geldiği bir bölge. O alan tamamen sular altında kalırsa 20 bin göçerin de ekonomik alanları daraltılmış olacak ve sıkıntı yaşayacaklar. Toplamda 100 bin insan olumsuz etkilenecek.

Ilısu Barajı ve Hidroelektrik Santrali (HES) Projesi kapsamında kurulu gücü 1.200 MWh olan HES tesisinin 10,5 milyar metreküp su depolanması gerekiyor. Şu an için depolanan su miktarı ise 1 milyar 150 milyon metreküp.

İşte 90 Saniyede ILISU BARAJI