İmar Barışı tüm Detaylar | 19 Nisan 2024İmar Haber

20 Nisan 2024 - 02:43

İmar Barışı Başvurusu Nasıl Yapılır?

İmar Barışına Nasıl Başvurulur?
Hangi Belgeler Gerekir?
Başvuru Şartları ve Ücreti Nedir?

İmar Barışı Başvurusu Nasıl Yapılır?
Son Güncelleme :

17 Haziran 2018 - 10:45

Google News Google News href="http://www.facebook.com/share.php?u=https://www.imarhaber.com/imar-barisi-basvurusu-nasil-yapilir/1949/" title="facebook">

İmar barışı affı nedir, başvurular nasıl e devlet üzerinden yapılır sorusu araştırılıyor. İmar barışı 2018 son dakika hesaplama sorgulama işlemleri merak ediliyor. Kamuoyunda “İmar Barışı” olarak bilinen, 13 milyon konutun imar ve iskan sorununu çözmesi hedeflenen düzenleme kapsamında Yapı Kayıt Belgesi için başvurular, e-Devlet üzerinden alınmaya devam ediyor.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca vatandaşın devletle ihtilaflı durumunun ortadan kaldırılması, imara aykırı, ruhsatsız veya ruhsat eklerine aykırı yapıların kayıt altına alınması yoluyla bu yapılara yasallık kazandırılması hedefleniyor. Düzenleme 31 Aralık 2017 tarihinden önceki ruhsatsız veya ruhsat eklerine aykırı yapılmış kırsal ve kentsel alanlardaki tüm yapıları kapsıyor.

Başvurular 8 Haziran itibari ile başladı ve 31 Ekim’e kadar devam edecek. Başvurular, yapı maliklerinden herhangi biri veya vekili tarafından yapılabilecek. Müracaatlar e devlet üzerinden de yapılabilecek. Hesaplanacak maliyet bedelinin yüzde 3’ü ödenecek. Kayıt belgesi evlerde tapu gibi bir hüviyet oluşturacak. Başvuruda binaya ait kaç daire olduğu, metrekaresi, yüzölçümü gibi ayrıntılar paylaşılacak. Başvuru yapıldıktan sonra 24 saat içinde vatandaşa dönüş yapılacak. İlgili hesap numarası da bu bildirimde vatandaşa iletilecek. Vatandaş parayı yatırdıktan sonra, 24 saat içinde de Yapı Kayıt Belgesi çıkacak.

“E-devlet şifresi, geçerli bir cep telefonu numarası ve e-posta adresi, beyan edilecek yapının adresi, tapusu varsa ada ve parsel bilgileri, toplam inşaat alanı, konutların ve işyerlerinin ayrı ayrı toplam alanları (metrekare), yapıdaki konut ve işyeri sayısı, arsa/arazinin emlak vergi birim değeri (ilgili belediyeden alınabilecek), yapının bulunduğu arsanın alanı, varsa tapudaki alan yoksa beyan edilecek alan (metrekare), yapı sınıfı (sistemin sunacağı seçeneklerden seçilecek), imar mevzuatına aykırılığın tarif edilmesi ve yapıyı gösteren ve aykırılık kısmını gösteren birer adet fotoğraf. Fotoğrafların dosya formatının ‘jpg, jpeg veya png’ olması gerekiyor.

Aşama Aşama İmar Barışı

1 “İmar barışı ve yapı kayıt belgesi” adıyla açılacak bölümde vatandaş, bakanlığın hazırladığı formu dolduracak, yapının fotoğraflarını çekip sisteme yükleyecek.

2 Bakanlığın yetkilendirdiği kurumlar üzerinden de başvuru yapılması gündemde. Tuzcuoğlu, “Bizim lisanslandıracağımız yerlerden bu işlemleri yapabilecekler. Yapı denetim firmaları, lisanslı harita kadastro büroları, il müdürlüklerini dahil etmeyi planlıyoruz” dedi.

3 Vatandaşa, beyanında değişiklik yapabilmesi için 24 saat süre tanınacak. Bu süre sonunda cep telefonuna SMS yoluyla banka hesap numarası gelecek.

4 Bankaya harcını yatırdıktan sonra ikinci bir mesajla yapı kayıt belgesinin hazır olduğu bildirilecek.

5 Her başvuruya özel bir barkod numarası verilecek. Vatandaş kendisine verilen barkod numarası ile e-devlet sitesi üzerinden yapı kayıt belgesini alabilecek.

İMAR BARIŞI HANGİ BİNALARI KAPSIYOR?

İmar Barışı’ndan en çok yararlanacak ilin İstanbul, ilçenin ise Güngören olması bekleniyor. Güngören ilçesinde 288 bin adet, Esenler ilçesinde 285 bin adet ve Üsküdar ilçesinde 208 bin adet ruhsatsız yapı stoğu var. Büyükşehirler başta olmak üzere yapılmış ve bir türlü kullanım, ruhsat ve imar izni alamamış tahminen 12-13 milyon civarında konut bulunuyor.



İmar Barışı bu konutların tamamını kapsayacak. Kayıt bedeli her bina ve yapıya göre değişiklik gösterecek. Ancak yüzde 3’ün tek tip olarak uygulanması öngörülüyor. Vatandaş her bir dairesini bağımsız birim olarak tanımlayabilecek. İhtilaflı yapılar için hazırlanan bu çalışmada usulsüz uygulamalara izin verilmeyecek. Başlangıç tarihi 31 Aralık 2017 olacak. İmar çalışması gündeme gelir gelmez kaçak inşaat yapanlar barıştan yararlanamayacak.

BEDEL NASIL BELİRLENECEK?

Emlak Vergisi Kanunu’na göre belirlenen emlak vergi değeri ile yapının Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca belirlenen yaklaşık maliyet bedelinin toplamı üzerinden konutlarda yüzde 3, ticari kullanımlarda yüzde 5 oranında bedel alınacak.

Kayıt bedeli başvuru sahibi tarafından genel bütçeye kaydedilerek kentsel dönüşüm için kullanılmak üzere merkez muhasebe birimi hesabına yatırılacak.

Yapının yaklaşık maliyet bedeli belirlenirken birim maliyet bedeli;
a) Tarımsal amaçlı basit binalar için 200 TL/metrekare
b) 1-2 katlı binalar ve basit sanayi yapıları için 600 TL/metrekare
c) 3-7 katlı binalar ve entegre sanayi yapıları için 1.000 TL/ metrekare
d) 8 ve daha yüksek katlı binalar için 1.600 TL/metrekare
e) Lüks binalar, villa, alışveriş kompleksi, hastane, otel ve benzeri yapılar 2.000 TL/metrekare
f) Güneş Enerjisi Santralleri (GES) 100.000 TL/MW esas alınmak suretiyle hesap yapılacak.

200 METREKARE ÜZERİNDEKİ 4 KATLI KONUT ÖRNEK HESAP

İstanbul Ümraniye İnkılap Mahallesi 29 Mayıs Caddesi’nde yer alan 200 metrekarelik arsa üzerinde 4 katlı ve tamamı konut olan toplam 300 metrekarelik bina için hesaplama şu şekilde yapılmıştır:
Rayiç değeri: 420 TL
Yapının yaklaşık maliyeti: 300×1000= 300.000 TL
Arsa için emlak vergisi değeri: 200×420.47= 84.094 TL
Toplam bedel: 300.000 84.094= 384.094 TL
Yapı Kayıt Belgesi için ödenecek tutar: 384.094×0.03= 11.523 TL