İmarsız Arsaya Prefabrik Ev Yapılır Mı? | 24 Nisan 2024İmar Haber

24 Nisan 2024 - 19:51

İmarsız Arsaya Prefabrik Ev Yapılır Mı?

İmar Kanunu Yönetmeliklerinde Prefabrikasyon Yapılarla İlgili Açıklamaları Detaylıca İnceledik. İmar Kanununun 20. Maddesinde Yer Alan Hükümlere Göre Prefabrik Evler İmar Planına, Yönetmelik Hükümlerine, Ruhsat ve Eklerine Uygun Olarak Yapılabilmektedir.

İmarsız Arsaya Prefabrik Ev Yapılır Mı?
Son Güncelleme :

08 Eylül 2020 - 19:17

Google News Google News href="http://www.facebook.com/share.php?u=https://www.imarhaber.com/imarsiz-arsaya-prefabrik-ev-yapilir-mi/19918/" title="facebook">

İMARSIZ ARSAYA PREFABRİK EV YAPILIR MI?

Teknolojinin gelişmesiyle yeni ve daha modern yapılar yapılmaktadır. Bunlardan birisi de kolaylığı ve konforuyla prefabrik evlerdir. Çoğu kişinin aklında imarsız arsaya prefabrik ev yapılır mı? Sorusu bulunmaktadır. Bu yazımızda bu konuda merak ettiklerinizi cevaplayacağız.

İlk olarak sorunuza cevap vermek gerekir ise evet, imarsız bir arsaya prefabrik ev yapılabilir. Ancak hemen belirtmemiz gerekir ki  sağlamanız gereken bazı şartlar mevcuttur. Bu şartları karşıladığınız zaman, imarsız bir arsaya prefabrik ev yapabilirsiniz. Gelin bu şartlara beraber bakalım:

  • İlk aranan özellik, prefabrik ev yapacağınız arsanın yola cephesi olması gerektiğidir.
  • Yola cephesi bulunmayan parsellere çeşitli yollarla yol cephesi tedarik edilmezse arsanızın yapılı bir arsaya dönüşmesine izin verilmemektedir.
  • Altyapı sorunu ile karşılaşmamak adına ev yapılmadan önce tüm altyapı kontrolleri sağlanmak zorundadır.
  • Kadastro cepheli imarsız yapma izniniz yüzde 5 kadardır. Yapacağınız ev için en fazla 250 metrekare kullanımı demektedir.
  • En temel şartlardan birisi de, arsanın bulunduğu belediye ile görüşülmesi gerekmektedir. Çünkü imar durumundan bağımsız olarak ileride olması muhtemel sorunlar için önlem alınması ve arsanın mutlaka sorgulatılması gerekmektedir. Sonradan sorunlar yaşamamak adına lütfen bu maddeyi ciddiye alınız.

 

Prefabrik Yapı Mevzuatı

Bu yazımızda sizlere imarsız arsaya prefabrik ev yapılır mı? Sorusunun cevabını detaylı bir şekilde verdik. Şimdi gelin, İmar Kanunu yönetmeliklerinde prefabrik yapılarla ilgili açıklamaya bakalım:



‘’Prefabrikasyon yapılar, hazır elemanlar ve bileşenlerle kurulan yapılardır. Kullanma amacına göre dayanım, görünüm, ikamete uygunluk, konfor, süre ve en az bakım yönlerinden olağan koşullara yeterli şekilde yanıt verebilecek tutarlı bir yapım sistemi meydana getirmek üzere, elemanlarının çoğunluğu atölyede modern endüstriyel yöntemlerin duyarlığı ile ve seri halinde imal edilmiş olan yapı türü prefabrikasyon yapı olarak kabul edilir. İmar Kanunu’nun 20. Maddesinde yer alan hükümler uyarınca yapılar, imar planına, yönetmelik hükümlerine, ruhsat ve eklerine uygun olarak yapılabilir. Prefabrik yapılar, Kanun uyarınca yapı tanımına girdiğinden, yapım şekli prefabrik olan bu yapılara da bu madde hükümlerinin uygulanması gerekmekte olup, mevzuat ile prefabrik yapılar için ayrıca bir istisna getirilmemiştir.”