Kış Lastiği Uygulaması | 19 Mart 2024İmar Haber

19 Mart 2024 - 09:48

Kış Lastiği Uygulaması

Kış Lastiği Uygulaması Nedir? Hangi Araçlar İçin Geçerlidir? Hangi İllerde Mecburidir? Cezası Ne Kadar? Kış Lastiği Uygulaması Ne Zaman Bitecek? sorularının cevapları haberimizde…

Kış Lastiği Uygulaması
Son Güncelleme :

30 Kasım 2019 - 14:39

Google News Google News href="http://www.facebook.com/share.php?u=https://www.imarhaber.com/kis-lastigi-uygulamasi-nedir-hangi-araclar-icin-gecerlidir/13489/" title="facebook">

Kış Lastiği Uygulaması Ne Zaman Başlayacak Ne Zaman Bitecek?

Kış lastiği takma zorunluluğu 1 Aralık’ta başlayacak ve 1 Nisan 2020’ye kadar devam edecek.

 

Kış Lastiği Takmayan Aracın Cezası Ne Kadar?

Kurala uymayan araç sahiplerine uygulanan 715 liralık ceza, Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından açıklanan yüzde 23,73’lük yeniden değerleme oranı çerçevesinde 1 Ocak 2019 itibarıyla 885 liraya çıkarıldı.

Söz konusu zorunluluk dolayısıyla yapılacak kış lastiği değişimi, binek araçlar için lastik ebatlarına göre 50-60 lira karşılığında yapılıyor. Lastik değişimi yapılan yerlerde bulunan “lastik otelleri”ni tercih eden araç sahiplerinin 1 Nisan 2019’a kadar ödeyecekleri ücret ise 100 lira ile 110 lira arasında değişiyor.

Yük ve yolcu taşımacılığı yapanlar dışındaki hususi araçlar için uygulama zorunlu değil ancak can ve mal güvenliğiyle güvenli seyahat için kış şartlarında tüm araçlarda kış lastiği kullanılması önem taşıyor.

Söz konusu uygulamayla, kış şartlarına göre önlemini almayan, kış lastiği olmayan araçların yolu kapatması ve insanların mağdur olması önlenmeye çalışılıyor.

Kış lastikleri, 7 derecenin altındaki sıcaklıklarda, ıslak, karlı ve çamurlu zeminlerde yaz lastiklerine oranla daha iyi yol tutuşu ve yüksek güvenlik sağlıyor.

Araç lastiklerinin raf ömrü uygun saklama koşullarında 10 yıl iken, kullanımdaki araç lastiklerinin ömrü ise 3-5 yıl arasında değişiyor.



KIŞ LASTİĞİ UYGULAMASI HANGİ ARAÇLARDA MECBURİ OLACAK?

Şehirler arası yük ve yolcu taşıyan ticari araçlar için zorunlu olan kış lastiği uygulaması, 1 Aralık-1 Nisan tarih aralığında uygulanacak.

Hususi araçlarda zorunlu olmayan kış lastiğinin, can ve mal güvenliğiyle sorunsuz seyahat için kullanılması uzmanlar tarafından önerilmektedir.

Araçların denetimi, Bakanlığın yetkilendirdiği personelin yanı sıra Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı, Ticaret Bakanlığının sınır kapılarındaki birimleri ve belediyelerin denetim birimleri tarafından yapılıyor.

Yük ve yolcu taşımacılığı yapanlar dışındaki hususi araçlar için uygulama zorunlu değil ancak can ve mal güvenliğiyle güvenli seyahat için kış şartlarında tüm araçlarda kış lastiği kullanılması önem taşıyor.

Söz konusu uygulamayla kış şartlarına göre önlemini almayan, kış lastiği olmayan araçların yolu kapatması ve insanların mağduriyete uğraması önlenmeye çalışılıyor.

Kış lastikleri, 7 derecenin altındaki sıcaklıklarda, ıslak, karlı ve çamurlu zeminlerde yaz lastiklerine oranla daha iyi yol tutuş ve yüksek güvenlik sağlıyor.

KIŞ LASTİĞİNİN FAYDALARI NELERDİR?

Kış aylarında kazaların en büyük nedeni olan karlı ve buzlu zemin nedeniyle aracınız için tercih ettiğiniz lastik türünün de önemi artmaktadır. TÜİK`e ait verilere göre her yıl 17 bin trafik kazasının gerçekleştiği ülkemizde trafik kazalarının +7 derecenin altındaki hava koşullarında karlı ve buzlu zeminde meydana gelmesi kış lastiğini kullanımının yol ve can güvenliği açısından büyük önem taşıdığını gösteriyor.

Kış lastikleri, fren mesafeleri ve yol tutuş performanslarında yaz lastiklerinden farklı özelliklere sahip oldukları için kış aylarında en iyi performansı göstermektedirler. Kış lastikleri yapısal özelliğiyle 7 derecenin altındaki soğuk hava şartlarında sertleşmeyerek, tutunma özelliklerini sürdürür ve güvenli ulaşım sağlar. Sahip olduğu yüksek silika miktarıyla ıslak zeminde yol tutuşunu artırır. Karlı yüzeylerde yaz lastiklerine göre çekiş gücünü ve yol kavramayı %25 artırır. Hava sıcaklığının +7 derecenin altında olduğu yağmurlu bir havada 80 km/s hıza sahip bir otomobil durabilmek için yaz lastiğiyle 40 metreye ihtiyaç duyarken, kış lastiği takılı araç 34 metre mesafede durabilir. 6 metrelik fark tehlikeli bir durumda büyük önem taşımaktadır.

KIŞ LASTİĞİ NEDİR?

Yaz lastiklerinin malzemesi 7 °C’ın altındaki sıcaklıklarda sertleştiği için yola tutunması azalır. Kış lastiklerinin özel profillerinin yanısıra, üretildikleri silica esaslı malzeme daha yumuşaktır ve 7 °C’ın altındaki soğuk hava şartlarında kuru asfalt, kar ve buzda tutunmayı artırır.

KIŞ LASTİĞİ UYGULAMASI HANGİ İLLERDE MECBURİ?

Emniyet Genel Müdürlüğü’nün yayımladığı genelgeyle, kış şartlarının ağır geçtiği 54 ilde otomobillere kış lastiği takma zorunluluğu getirildi.

  1. Afyonkarahisar
  2. Ağrı
  3. Amasya
  4. Ankara
  5. Artvin
  6. Bilecik
  7. Bitlis
  8. Bolu
  9. Burdur
  10. Bursa
  11. Çankırı
  12. Çorum
  13. Denizli
  14. Edirne
  15. Elazığ
  16. Erzincan
  17. Erzurum
  18. Eskişehir
  19. Gümüşhane
  20. Hakkari
  21. İstanbul
  22. Isparta
  23. Kars
  24. Kastamonu
  25. Kayseri
  26. Kırklareli
  27. Kırşehir
  28. Kocaeli
  29. Konya
  30. Kütahya
  31. Manisa
  32. Muş
  33. Nevşehir
  34. Niğde
  35. Tokat
  36. Yozgat
  37. Sakarya
  38. Samsun
  39. Sivas
  40. Tekirdağ
  41. Tunceli
  42. Uşak
  43. Van
  44. Aksaray
  45. Ardahan
  46. Batman
  47. Bayburt
  48. Düzce
  49. Iğdır
  50. Karabük
  51. Karaman
  52. Kırıkkale
  53. Şırnak
  54. Zonguldak