Tapu Harç Bedelleri 2017 | 20 Nisan 2024İmar Haber

20 Nisan 2024 - 12:30

Tapu Harç Bedelleri Düştü

Tapu Harç Bedelleri Düştü
Son Güncelleme :

16 Nisan 2017 - 13:15

Google News Google News href="http://www.facebook.com/share.php?u=https://www.imarhaber.com/2017-yili-tapu-harclari-dustu/439/" title="facebook">

Tapu Harcı Nedir?

T.C Devletinin; Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü tarafından emlak ve gayrimenkul kapsamında verdiği hizmet üzerinden aldığı maddi bedele tapu harcı diyoruz.

Tapu harcı, gayrimenkul alım – satım işlemleri sırasında vatandaştan tahsil edilen tapu hizmetlerinin bedeline deniyor. Tapu harcı yatırılmadığı takdirde tapu işlemleri gerçekleştirilemiyor.

Gayrimenkulların (ev, arsa, konut vb.) satış işlemlerini yapabilmek için hem alıcının hem de satıcının birlikte bulunduğunuz ilin Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’ne başvurarak tapu harcının ödenmesi gerekiyor. Mülkiyetin tapusunu üzerinize alabilmeniz için bu harcı yatırmanız gerekmektedir.

tapu harc cezasi

Tapu Harcı Cezası Nedir?

Tapuda taşınmazın asıl satış değerinden daha az gösterilmesi durumunda vergi kaçırma suçu işlenmiş olunur ve tespit edilmesi halinde tapu harcı cezası kesilir. Bu ceza tapu devir tarihinden fark edildiği güne kadar ki faiziyle normal tutarın 3 katı olarak hesaplanır. Aşağıdaki örnekteki 1500 TL ‘lik hesapladığımız tapu harcını 4500 TL + 82 TL olarak hesapladığımız döner sermaye tutarını 246 TL + tespit tarihine kadar ki faiz tutarını da tarafınıza cezai işlem olarak tahakkuk ettirilir.

2017 Yılı Tapu Harcı Ne Kadar?

  • Tapu işlemleri üzerinden binde 20 (%2) oranında alınan tapu harcı, konut ve işyeri için 30 Eylül 2017 ‘ye kadar binde 15 (%1,5) oranına düşürüldü.

Şöyle bir örnek verirsek:
100 bin TL tapu değeri gösterilen bir evin Alıcı tarafından ödenecek tapu harcı 1500 TL + Satıcı tarafından ödenecek tapu harcı da yine 1500 TL ‘dir.

  • Bu harç toplamda %2 alıcı tarafından %2 ‘de satıcı tarafından ödenir. Fakat bazı durumlarda satıcı alıcıyla anlaşma yaparak binde 30 (%3) oranında yalnız alıcıdan tahsil edilebiliyor.

 

  • Tapu harcıyla birlikte tapu döner sermaye tutarı yüzde 10 ‘luk yeniden değerleme oranı ile birlikte 82 TL olan bedelin de tapu harcı ile birlikte ödenmesi gerekiyor.
  • Her ne kadar kanunlarda tapu harcını alıcı ve satıcı ayrı ayrı ödemesi gerektiği belirtilse de; maalesef ülkemizde adet olduğu üzere tapu harcının hepsini gayrimenkulün yeni alıcısı ödemektedir.