Asgari Fitre ve Zekat Şartları Neler? | 19 Nisan 2024İmar Haber

19 Nisan 2024 - 13:12

Asgari Fitre ve Zekat Şartları Neler?

FİTRE NE ZAMAN VERİLİR?
Fıtır sadakasının vacip olma zamanı Ramazan Bayramının birinci günü olmakla birlikte, bayramdan önce de verilebilir. Hatta bu daha faziletlidir. Bununla birlikte, bayram günü veya daha sonra da verilebilir. Ancak, bayram namazından önce verilmesi müstehap kabul edilmiştir.

Son Güncelleme :

07 Mayıs 2020 - 12:47

Asgari Fitre ve Zekat Şartları Neler?

FİTRE NE ZAMAN VERİLİR?
Fıtır sadakasının vacip olma zamanı Ramazan Bayramının birinci günü olmakla birlikte, bayramdan önce de verilebilir. Hatta bu daha faziletlidir. Bununla birlikte, bayram günü veya daha sonra da verilebilir. Ancak, bayram namazından önce verilmesi müstehap kabul edilmiştir.

2020 YILINDA FİTRE NE KADAR?

Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanlığınca bu yılki fitre miktarı 27 lira olarak belirlendi.

Başkanlıktan yapılan açıklamada, yapılan değerlendirmeler neticesinde fıtır sadakasının, Müslüman toplumların neredeyse tamamına yakın bir kesimi tarafından verildiği hatırlatıldı.

Mevcut sosyo-ekonomik hayat şartları ve bir kişinin günlük asgari gıda ihtiyacı göz önünde bulundurularak 2020 yılı ramazan başlangıcından 2021 yılı ramazan başlangıcına kadar olan sürede 27 lira olarak belirlenmesine karar verildiği kaydedildi.

Miktar belirlenirken hadis-i şerifler, sosyo-ekonomik şartlar ve bir kişinin günlük asgari gıda ihtiyacı göz önüne alındığı belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

“Belirlenen bu miktar, ‘asgari miktar’ olup, ‘sadaka-i fıtır’da verilecek meblağ konusunda bir üst sınır bulunmamaktadır. Bu konuda ideal olan, herkesin kendi hayat standardına göre asgari günlük gıda harcamalarına denk düşecek bir meblağı vermesidir. Söz konusu meblağ, gıda ve benzeri şekilde ayni olarak verilebileceği gibi nakdi olarak da ödenebilir.”

Zekat nedir, kimlere verilir, nasıl hesaplanır?

Zekat; dinen zenginlik ölçüsü kabul edilen miktarda (nisap) mala sahip olan kimselerin Allah rızası için ihtiyaç sahibi kişilere vermesi gereken belli miktarı ifade ediyor. Peki, Zekat kimlere farzdır? Zekat nasıl hesaplanır? Zekat ne zaman verilir?

Kur’an-ı Kerim’de birçok ayette anlatılan bu ibadet hakkında tüm merak edilenleri sizin için derledik.

Zekat Nedir? Zekat nasıl hesaplanır?

Zekat, dinen zenginlik ölçüsü kabul edilen miktarda mala sahip olan kimselerin Allah rızası için belirli kişilere vermesi gereken belli miktarı ifade eder.

Nisap, zekâtla yükümlü olmak için esas alınan zenginlik ölçüsüdür. Bu ölçü, altında 20 miskal (80.18 gr), devede 5, sığırda 30, koyun ve keçide 40 adettir.

“Ve rahmet olunmanız için salâtı ikame edin [mali yönden ve zihinsel açıdan destek olma; toplumu aydınlatma kurumları oluşturun, ayakta tutun], zekâtı/vergiyi verin ve o elçiye itaat edin. (Nur/ 56)”

-Nisap miktarı kadar malı olan kimsenin, bunu altın değeri üzerinden hesaplayarak zekâtını vermesi daha uygun olacaktır. Nitekim hadislerde belirlenen nisap miktarı asgari 80,18 gr. altındır.  Bu miktar üzerinden 2 grama tekabül eden değer zekât olarak verilmelidir. Yani nisap değeri üzerinden %2,5 (1/40) oranı ile zekât hesaplanmalıdır.

-Nakit para ve altın aynı usulde hesaplanır. Bu durumda verilecek zekât miktarı, elde var olan nakit ve altın değerinin %2,5 (1/40) oranına tekabül etmektedir. Örneğin aylık zaruri ihtiyaçları ile borçlarını çıkarınca elinde nisap miktarı kalan kişi nakit değerinin %2,5 miktarını zekât vermekle yükümlüdür.

-Alımı ve satımı yapılan, kâr elde etmek maksadı ile elde bulundurulan her türlü mal ticari maldır. Ticari mallar da zekâta tabi olup, ticari malların zekât hesaplaması yapılırken üzerinden bir yılın geçmiş olması ve nisap miktarına ulaşmış olması gerekir. Ticari malların zekât miktarı hesaplanırken de altının nisap miktarı üzerinden %2,5 oranı ile esas alınır. Bu durumda ticari malın değerinin asgari 80 grama tekabül etmesi gerekecektir. Ticari malın zekâtı hesaplanırken malın alış fiyatı üzerinden hesaplamak daha doğru olacaktır.

 

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.