5 İlde 18 Adet Tarımsal Arazi 20 Yıllığına Kiralanacak | 16 Nisan 2024İmar Haber

16 Nisan 2024 - 13:42

5 İlde 18 Adet Tarımsal Arazi 20 Yıllığına Kiralanacak

İzmir, Eskişehir, Hatay, Çankırı ve Tekirdağ İllerinde Bulunan Hazineye Ait Araziler, 20 Yıllığına Tarımsal Üretim Amacıyla Kiraya Verilecektir.

5 İlde 18 Adet Tarımsal Arazi 20 Yıllığına Kiralanacak
Son Güncelleme :

04 Mart 2021 - 11:06

Google News Google News href="http://www.facebook.com/share.php?u=https://www.imarhaber.com/5-ilde-18-adet-tarimsal-arazi-20-yilligina-kiralanacak/64253/" title="facebook">

Aşağıda yer alan listede bulunan Hazineye ait taşınmazlar tarımsal üretim yapmak üzere tarımsal amaçlı kooperatifler, tarım satış kooperatifleri ve tarım üretici birlikleri ile bunların üst kuruluşlarına kiralamak amacıyla ihale çıkarılmıştır.

Tapu kaydı ve nitelikleri belirtilen mülkiyeti Hazineye ait taşınmazlar, 4706 sayılı Hazineye Ait Taşınmaz Malların Değerlendirilmesi ve Katma Değer Vergisi Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkındaki Kanunun Ek 5 inci maddesine dayanılarak hazırlanan ve imar planı bulunmayan veya 1/5000 ya da 1/1000 ölçekli imar planlarında tarımsal amaca ayrılan Hazineye ait taşınmazların sera ve jeotermal kaynaklı teknolojik seracılık faaliyetleri de dahil tarımsal üretim yapmak üzere tarımsal amaçlı kooperatifler, tarım satış kooperatifleri ve tarımsal üretici birlikleri ile bunların üst kuruluşlarına kiraya verilmesine ilişkin usul ve esasları belirleyen 393 sıra no.lu Milli Emlak Genel Tebliğine göre, kiraya verilecektir.

1- İdarece ilan edilen Hazine taşınmazının üzerinde sera ve jeotermal kaynaklı teknolojik seracılık faaliyetleri de dahil tarımsal üretim yapmak isteyen  tarımsal amaçlı kooperatifler, tarım satış kooperatifleri ve tarımsal üretici birlikleri ile bunların üst kuruluşlarının, 30 (otuz) günlük ilan süresi içinde 6.maddede belirtildiği şekilde başvuruda bulunmaları gerekmektedir.

2- Başvuruda bulunulacak tarımsal amaçlı kooperatifler, tarım satış kooperatifleri ve tarımsal üretici birlikleri ile bunların üst kuruluşları tarafından kooperatif sözleşmesi ile siciline kayıtlı bulunduğu ticaret ve sanayi odasından yahut benzeri mesleki kuruluştan, 2021 yılı içinde alınmış sicil kayıt belgesi ile tüzel kişilik adına ihaleye katılacak veya teklifte bulunacak kişilerin tüzel kişiliği temsile yetkili olduklarını gösterir noterlikçe tasdik edilmiş imza sirkülerini veya vekaletnameyi ihale saatine kadar vermeleri gerekmektedir.

3- İlan edilen her bir taşınmaz için bir başvuru olması halinde, başvuruda bulunan kooperatif, tarım satış kooperatifi, tarımsal üretici birlik veya bunların üst kuruluşu hak sahibi olarak belirlenir. Birden fazla başvurunun olması durumunda, yapılacak artırmada en yüksek katılım bedelini (bir defaya mahsus tahsil edilmek üzere taşınmazın ilk yıl kira bedeli üzerinden başvuranlar arasında yapılacak artırma sonucu oluşacak bedel) teklif eden tarımsal amaçlı kooperatif, tarım satış kooperatifi, tarımsal üretici birlik ya da bunların üst kuruluşu hak sahibi olarak belirlenir. Katılım bedeli hak sahibinden bir defaya mahsus olarak tahsil edilir ve bu bedel kira bedelinden mahsup edilmez. İlk yıl kira bedeli ayrıca tahsil edilir.

4- Hak sahipliğinin belirlenmesinden sonra bilgi ve belgeler Valiliklerce (Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü) Bakanlığa gönderilir. Bakanlıkça da hak sahipliğinin uygun görülmesi gerekmektedir.

5- Kira süresi 20 yıldır.

6- Kiraya verilen taşınmazlar kiralama amacı dışında kullanılamaz, sera ve jeotermal kaynaklı teknolojik sera yatırımları hariç üzerlerinde hiçbir şekilde sabit yapı ve tesis yapılamaz.

7- Kira ve varsa katılım bedeli peşin veya taksitle ödenebilir. İlk yıl kira ve varsa katılım bedelinin taksitle ödenmesi halinde dörtte biri sözleşme imzalanmadan önce peşin olarak, kalanı ise aynı yıl kira dönemi içinde iki eşit taksitle veya yılı sonunda tek seferde ödenebilir. Müteakip yıllar kira bedelleri ise aynı yıl kira dönemi içinde olmak kaydıyla üç eşit taksitle veya yılı sonunda tek seferde ödenebilir. Taksitlere kanuni faiz uygulanmaz.

8- İlanda belirtilmeyen hususlar hakkında 393 Sıra Sayılı Milli Emlak Genel Tebliğinde belirtilen usul ve esaslar uygulanır.



18-adet-hazine-arazisi