Adana Kozan Yangını Kontrol Altına Alındı | 16 Nisan 2024İmar Haber

16 Nisan 2024 - 14:46

Adana Kozan Yangını Kontrol Altına Alındı

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, “İnşallah en kısa sürede yangını kontrol altına almak üzere çalışmalarımız sürüyor. Henüz kontrol altında diyemiyoruz ama iyiye doğru gözlemlerimiz mümkün. Bunun bir kasıt olma konusunda ihtimal var” dedi.

Adana Kozan Yangını Kontrol Altına Alındı
Son Güncelleme :

24 Ağustos 2020 - 12:59

Google News Google News href="http://www.facebook.com/share.php?u=https://www.imarhaber.com/adana-kozan-24-saattir-yaniyor/19453/" title="facebook">

Kozan’daki orman yangınını yerinde incelemek üzere sabah saatlerinde Adana’ya gelen Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli bazı ilginç açıklamalarda bulundu.

Adana’nın Kozan ilçesinde dün başlayan ve hala devam eden yangın bölgesine gelen Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, “İnşallah en kısa sürede yangını kontrol altına almak üzere çalışmalarımız sürüyor. Henüz kontrol altında diyemiyoruz ama iyiye doğru gözlemlerimiz mümkün. Bunun bir kasıt olma konusunda ihtimal var” dedi.

kozan pakdemirli

Kaymakamlıktan Yardım Çağrısı

“Yangında arazöz ve itfaiye araçlarının ihtiyaç duyduğu suyu karşılamak için su tankerlerine ihtiyaç vardır. Su tankeri olanların 5152930 numaralı kriz masası telefonu ile ivedi iletişime geçmesi rica olunur” denildi.

Kozan’ın Kuyubeli köyü İbolu mevkiinde ormanlık alanda, dün öğle saatlerinde 3 farklı noktada henüz bilinmeyen nedenle yangın çıktı. 24 saattir süren yangın, rüzgarın da etkisiyle bütün çevreye yayıldı. Bölgeye çok sayıda itfaiye ekibi sevk edilirken, 5 mahalle (Kuyubeli, Çürüklü, Boztahta, Acaryayla, Karahamzalı, Karabucak) jandarma tarafından tamamen boşaltıldı. Jandarma ekipleri yangının etkili olduğu alanlara giriş ve çıkışları kapattı. 200 hektarın üzerinde Kızılçam ormanlık alanının kül olduğu, itfaiyenin söndürme çalışmaları ve köylülerin bekleyişi sürüyor.

Kozanda-Yangın

Daha sonra gazetecilere açıklamalarda bulunan Bakan Pakdemirli, “Dün saat 12.50 itibariyle ilk ihbarı aldıktan sonra ekiplerimiz 13.04’te müdahaleye başladılar. Nem yüzde 19 ve rüzgar 35-40 kilometre hızla esiyordu. Yangına 2 uçak, 19 helikopter, 30’un üzerinde arazöz, iş makineleri ve 750 personel ile müdahale ediyoruz. Hem insan, hem hava aracıyla müdahalemiz sürüyor. Köylerimiz etkilendi. Şükür can kaybımız yok. Bu köyler de gerekli şekilde tahliye edildi. İnşallah en kısa sürede yangını kontrol altına almak üzere çalışmalarımız sürüyor. Henüz kontrol altında diyemiyoruz ama iyiye doğru gözlemlerimiz mümkün” diye konuştu.

Yangında kasıt olduğu ihtimali üzerinde de durduklarını söyleyen Bakan Pakdemirli, “Bunun bir kasıt olma konusunda ihtimal var. Bizim için ilk öncelik yangını kontrol altına almaktır. Çok parçalı bir alanda bunu tespit etmek ve ekiplerimizi buna yoğunlaştırmak istemiyoruz. Amacımız yangını söndürmek. Görünen o ki önemli bir miktarda etkilenme gözüküyor. Buradaki yangın Türkiye’deki büyük yangınlardan birisi değil. Zirai alanları kapsadığı için resmi rakamları yangın söndükten sonra açıklayacağız” ifadelerini kullandı.

SON DAKİKA: Yangında sabotaj ihtimali üzerinde durduklarını anlatan Pakdemirli, “Yangın çok parçalı alanda etkili. Alanın belki 4’te 1’inde yangın var, 4’te 3’ünde yok. Gönül rahatlığıyla söyleyebilirim ki yangını kontrol altına aldık. Ufak tefek tütmeler olabilir. Bu tarım arazilerini de orman arazilerini de kapsıyor. Ortalamanın üzerinde bir yangın. Türkiye’nin büyük yangınlarından biri değil. Kesin rakamlar çıkınca paylaşılacak. Şu ana kadar bu hesabı yapmadık. Şükür, soğutma faaliyetlerine başlayabildik” dedi.

Yangında Birçok Canlı Zarar Gördü

200 hektar alanda milyonlarca bitki, böcek, kuş ve evlerin küle döndüğü ormanlarda son görüntüler yürek burkuyor. Köylerde evlerine alınan yeni buzdolabı ve çamaşır makineleri, mutfak malzemelerinin oluşturduğu manzara yürek burkarken köy sakinleri küle dönen orman içinde kurdukları yaşamlarına alışmaya çalışıyor.

Adana Valiliği, Kozan Kaymakamlığı, İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri, Kozan Belediyesi, Halit Dağlı Aşevi, Türk Kızılayı ve Afad bölgede yardım çalışmalarını sürdürürken jandarma timleri de köylerde güvenlik tedbirlerini alıyor.

Adana’nın Kozan ilçesindeki orman yangını soruşturması kapsamında 4 kişi gözaltına alınarak adliyeye sevk edildi, soruşturmaları halen sürüyor.

Kozan İmar Haberleri