Araç sahipleri dikkat: MTV ödemesini erken yapan artıştan etkilenecek mi? | 27 Nisan 2024İmar Haber

27 Nisan 2024 - 17:45

Araç sahipleri dikkat: MTV ödemesini erken yapan artıştan etkilenecek mi?

Araç sahipleri dikkat: MTV ödemesini erken yapan artıştan etkilenecek mi?
Son Güncelleme :

06 Temmuz 2023 - 15:48

Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV), 2023 yılı sonuna kadar yeni tescil edilecek araçlar ve mevcut trafiğe kayıtlı araçlar için iki katına çıkarıldı.

EK MTV TÜM ARAÇLARA UYGULANACAK

2023 yılında bir kereye mahsus olmak üzere ek Motorlu Taşıtlar Vergisi ödenecek. Ek MTV, aracın sıfır ya da trafiğe kayıtlı olması farketmeksizin, tüm araçlara uygulanacak. . Peki Motorlu Taşıtlar Vergisini erken ödeyen artıştan etkilenecek mi? İstanbul Motorlu Araç Satıcıları Derneği (İMAS) Başkanı Hayrettin Ertemel merak edilen soruyu cevapladı.

MTV’NİN İKİ KATINA ÇIKARILMASI NE ANLAMA GELİYOR?

Ertemel açıklamasında şu ifadeleri kullandı: “Hazine ve Maliye Bakanlığı’mız yeni tescil edilecek ve mevcutta kayıtlı tüm motorlu araçlara 1 defaya mahsus uygulanmak üzere 2 kat MTV tahsil edileceğini açıkladı.

Yani temmuz ve önümüzdeki ocak ayında tahsil edilecek MTV tek sefere mahsus iki katı olarak tahsil edilecek.

Karar henüz çok yeni olduğu için ödeme yöntemleri, taksit imkanı veya hangi taşıtları kapsayacağına dair ek bilgi elimizde olmadığından net yorumlamak yanlış olacaktır.

‘BİR SEFERE MAHSUS 2 KATI ÖDENECEK’

Şu an için anlaşılan tüm motorlu taşıtların yani kara, hava ve deniz taşıtlarını da kapsayarak motorlu taşıtlar vergisinin bir sefere mahsus temmuz ve ocak ayı için iki katı ödeneceği yönünde.

Yapılacak bu uygulamanın detayları henüz açıklanmamasına karşın, sonuçlarına dair bazı spekülasyonlar basın ve sosyal medya aracılığı ile paylaşılıyor.

Yeni dönemde her sektörü ilgilendirecek şekilde fiyat istikrarının sağlanması ve iş işleyişindeki noksanların hızlıca giderilmesi maksadıyla önemli adımlar atılmakta.

Oluşturulan bütçeler açısından finansal noksanları gidermek açısından ek kaynak ihtiyacı kaçınılmaz oluyor. Otomobildeki fiyat artışlarının önemli sebeplerinden bir tanesi olan ÖTV’ye artış yapılmaktansa hem planlanan bütçeye kaynak olması hem de vatandaşlarımıza çok daha minimal ek gider oluşturması açısından MTV de bir defaya mahsus iki katı tahsilat uygulamasına gidilmiş olabileceği kanaatindeyiz.

Kararın ek bilgileri paylaşıldıkça, detaylarını görerek daha sağlıklı yorum yapmak mümkün olacaktır.

HESAPLAMA NASIL OLACAK?

Fiat Egea baz paket 1.4 benzinli otomobil için yasal MTV tutarı temmuz ve ocak ayları için 3.683 TL. Şimdilik ek bilgiler gelmeden bu tutarın iki katı olarak tahsil edileceğini söyleyebiliriz. Bu daha yüksek MTV dilimine giren otomobiller için daha yüksek olacak ve yine iki katı hesaplanacak.

MTV ÖDEMESİNİ ŞİMDİ YAPAN ARTIŞTAN ETKİLENECEK Mİ?

MTV ödemesini karar açıklanmadan ödeyenler, iki kat ödemenin usulleri, sunulacak ise taksit imkanı gibi detaylar mutlaka önümüzdeki birkaç gün içinde paylaşılacaktır.”

EN ÇOK KAZANANLAR

EN ÇOK KAYBEDENLER

EN ÇOK İŞLEM GÖRENLER

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

DÖVİZ KURU

BIST100
DOLAR
EURO
BITCOIN
ÇEYREK ALTIN
GRAM ALTIN