Arsa Alırken İmar Durumuna Nasıl Bakılır | 18 Nisan 2024İmar Haber

18 Nisan 2024 - 15:20

Arsa Alırken İmar Durumuna Nasıl Bakılır

Yatırım amaçlı alacağınız arsada herhangi bir sorun ile karşılaşmamanız için imar durumuna dikkat etmeniz gerekir.

İmar durumu hakkında detaylı bilgiler ya da bir arsanın imar durumunu nereden öğrenebilirim gibi sorular ile karşı karşıya kalıyorsanız bu haber sizin için oldukça önemli!

Arsa Alırken İmar Durumuna Nasıl Bakılır
Son Güncelleme :

02 Aralık 2019 - 10:03

Google News Google News href="http://www.facebook.com/share.php?u=https://www.imarhaber.com/arsa-alirken-imar-durumuna-nasil-bakilir/13558/" title="facebook">

 

Yatırım amaçlı alacağınız arsada herhangi bir sorun ile karşılaşmamanız için imar durumuna dikkat etmeniz gerekir.

İmar durumu hakkında detaylı bilgiler ya da bir arsanın imar durumunu nereden öğrenebilirim gibi sorular ile karşı karşıya kalıyorsanız bu haber sizin için oldukça önemli!

 

Arsa İmar Aşamasında İse Sorun Olur Mu?

Bir arsanın imar durum belgesi bulunur. Böylece imar durum belgesi içerisinde; arsanın ne kadar büyüklükte bir inşaata hakkınız olduğunu, inşa edilecek binaların kaç katlı olacağı ya da ne kadar büyüklükte olacağı, ifraz şartları ve arsa üzerinde bulunan nasıl bir yapılaşma olacağını görebilirsiniz.

Tüm bu bilgileri öğrenmeden arsa satın almanız oldukça yanlış bir hareket olacaktır. Arsanın imar durumu nasıl öğrenilir sorusu için dikkat etmeniz gereken önemli noktalar arasında, gayrimenkulün bulunduğu belediyeye başvuru yapmanız gerekecektir.

Belediyenin ilgili birimleri satın almak istediğiniz arsanın imar durumu hakkında size bilgi verecektir. Arsa ve araziye ait imar durumunu belediyeden almanın bir diğer tabiri ise; o arsa içerisinde ne kadar ve nasıl bir yapılaşma olacağını öğrenmek demektir.

Yasal olarak tüm bu bilgileri arsanızın bağlı olduğu belediyeden öğrenebileceksiniz.

Arsa İmar Durumunu Herkes Alabilir Mi?
Satın almak istediğiniz arsanın imar durumunu öğrenmek için belediyeye bir dilekçe vermeniz gerekir. Verilen bu dilekçe sonrasında kolay bir şekilde imar durumunu öğrenebilirsiniz.

Tek sorun arsa size ait değilse ve bilmediğiniz satın almak istediğiniz arsanın imar durumunu öğrenmek çok kolay olmayabilir.

Yeni satın alacağınız arsanın imar durumu bilgisi için kamuya açık olarak göremeyebilirsiniz. Herkese açık olmayan arazinin imar durumu herhangi bir kişiye verilmez.

Bu durum ile karşı karşıya kalıyorsanız satın alacağınız arsa sahibinden imar durum belgesini almasını isteyerek öğrenebilirsiniz.

 

İmar Durum Belgesi İçeriğinde Neler Bulunur?

Gayrimenkulünüzün bağlı olduğu belediyeden alacağınız imar durum belgesi içeriğinde ne olduğunu merak ediyorsanız bu madde sizin için oldukça önemlidir.

Sizin için arsanın imar durumu nasıl öğrenilir konusunda arsa üzerinde bir yapılaşma olacağını görebilirsiniz. Yani fiziki ve teknik şartlarını öğrenebilirsiniz. Dolayısıyla arsa içerisinde yer alan kısımda arsanın üzerine ne kadar büyüklükte bir inşaata izin verildiğidir.

Verilen bu bilgilerin yanında arsanıza dikilecek olan binanın yükseklik bilgisi de arsa imar durum belgesi içerisinde yer alır.

Ayrıca ifraz şartları ya da tevhid şartlarını da bu belgede bulabilirsiniz. Son olarak arsa imar durum dilekçesinde yer alan noktalardan bir tanesi de terkler olacaktır.

Arsa imar durumunu öğrenmek için de bir bedel ödemeniz gerekecektir. Belediyeye ödeyeceğiniz bu bedel için metrekare başına göre bir fiyat çıkarılır. Buna göre çok rahat bir şekilde arsa imar durum belgesini öğrenebilirsiniz.

Arsa imar durumunu öğrenmeden arsa satın almanız oldukça yanlıştır.