Arsa İmar Durumu Nasıl Öğrenilir? | 19 Nisan 2024İmar Haber

19 Nisan 2024 - 17:46

Arsa İmar Durumu Nasıl Öğrenilir?

Arsa Alım-Satımı Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler?
Arsanın İmar Durumuna Ait Detaylı Bilgilere Nereden Ulaşılır?
Arsa İmar Durum Belgesi Nasıl Alınır?

Arsa İmar Durumu Nasıl Öğrenilir?
Son Güncelleme :

15 Şubat 2021 - 12:58

Google News Google News href="http://www.facebook.com/share.php?u=https://www.imarhaber.com/arsa-imar-durumu-nasil-ogrenilir/64056/" title="facebook">

Yatırım amacıyla arsa satın alırken daha emin olmak adına arsanın imar durumuna dair detaylı bilgilere sahip olmanız gerekmektedir. 

İnsanlar yatırım amacıyla veya gelecekte bina inşa edip yaşamak, satmak için arsa satın alırlar. Bu arsalarda ileriye yönelik bina projeniz varsa imar durumu çok önemlidir. Eğer arsanıza bina dikmek isterken alınacak izinler kapsamında arsanız imarlı değilse bina dikmeniz mümkün değil. Eğer siz o arsaya bina dikerseniz “kaçak” olarak nitelendirilecektir. Ayrıca devletin veya belediyenin her an gelip o binayı yıkma yetkisi vardır. Peki böyle bir durumla karşılaşmamak adına arsa satın alırken imar durumunu nasıl öğrenebilirsiniz?

Arsa İmar Durumu Belgesi

Bir arsanın imar izni varsa o arsaya ait imar durum belgesi vardır. Bu belgelerin içinde detaylı bilgiler yer almaktadır. Arsanın hangi ne kadarlık kısmına bina inşa edebileceğiniz, binanın kaç katlı olabileceği, arsada ne tür bina yapabileceğiniz ve ifraz şartları gibi bilgiler yer almaktadır. Bu belge içerisinde yazan şartların dışına çıkarsanız yine “kaçak” olarak nitelendirilir. 

Arsa satın alacağınız zaman en sağlıklı durum imar durum belgesini öğrenmek olacaktır. Peki bu imar durum belgesini nasıl alırsınız?

Bu imar belgesini almak istiyorsanız, arsanın kayıtlı olduğu belediyeye başvuru yapmanız gerekmektedir. Belediyede bu konuyla ilgili birimlere başvurarak belgeyi alabilirsiniz. Böylece yatırımınızı daha yapmadan arsanın istediğiniz koşulları karşılayıp karşılamadığını öğrenebilirsiniz.



Arsa İmar Durum Belgesini Nasıl Alırım?

Satın almak istediğiniz arsanın imar durumunu öğrenmek için arsanın bağlı olduğu belediyeye dilekçeyle imar durum belgesi sorgulama talebinde bulunmanız gerekmektedir. Fakat kurallar gereği belediyeler her talep eden kişiye herhangi bir arsanın imar durumunu gösteren belgeyi vermez. Bu konuda sıkıntı yaşamamak adına, arsayı satın alacağınız kişiyle beraber hareket edebilirsiniz. Satıcı kişi yetkili olduğundan belgeyi talep ederek belgeyi aldıktan sonra size sunabilir. Sizler de böylece arsanın durumu hakkında kesin bilgilere ulaşmış olur.

İnternetten İmar Sorgulama

Teknolojinin gelişmesiyle beraber bir çok şey internete taşınmıştır. Bu gelişmeyle beraber imar durumunu internetten de öğrenebilirsiniz. Her belediyenin böyle bir hizmeti olmamasına karşın bir çok belediyenin e-imar hizmeti bulunmaktadır.

İnternet üzerinden sorgulama yaparken belirli bilgileri bilmeniz gerekmektedir. Arsanın adresi ve ada, parsel gibi bilgilerini bilmeniz gerekmektedir. Sistem imarı sorgulamak için sizden bu bilgileri isteyecektir.

İmar Durumunu Öğrenmezsem Ne Olur?

İmar durumunu öğrenmeden bir arsaya yatırım yaparsanız, o arsanın imar durumunu bilmeden yatırım yapmış olursunuz. Bu durumda yüzde elli şeklindedir. Eğer o arsanın imarı yok ise yatırımınız ve hayalleriniz yatabilir. Bu durumda eğer bir projeniz varsa mutlaka imar durumunu sorgulamanız gerekmektedir. 

Ayrıca güvenli ve sağlıklı bir yatırım için o arsanın imar durumunu öğrenmek çok sağlıklı olacaktır. Sadece o arsaya bina dikilmesi değil o arsanın hangi bölümlerine dikilebileceği veya ne tür bina yapabileceğiniz hakkında da bilgi sahibi olabileceksiniz. Böylece ihtiyacınıza yönelik bir arsa mı sorusuna rahatlıkla cevap bulabileceksiniz.