BATÜ'den 3 akademisyen, dünyadaki en başarılı bilim insanları listesinde yer aldı | 25 Nisan 2024İmar Haber

25 Nisan 2024 - 14:49

Türkiye’den Dünyadaki En Başarılı Bilim İnsanları Listesine Girenler

Bir Çok Üniversitemizin Yer Aldığı 161 bin 442 Kişiden Oluşan “Dünyadaki En Başarılı Bilim İnsanları” Listesinde Bu Yıl Ülkemizi 196 Akademisyenimiz Temsil Etti.

Türkiye’den Dünyadaki En Başarılı Bilim İnsanları Listesine Girenler
Son Güncelleme :

03 Aralık 2020 - 15:40

Google News Google News href="http://www.facebook.com/share.php?u=https://www.imarhaber.com/batuden-3-akademisyen-dunyadaki-en-basarili-bilim-insanlari-listesinde-yer-aldi/29437/" title="facebook">

Stanford Üniversitesi’nden Prof. Dr. John P. A. Ioannidis ve ekibi tarafından, farklı disiplinlerde dünyadaki 7 milyon bilim insanı arasından ilk yüzde 2’lik dilime giren 161 bin 442 kişiden oluşan liste, Plos Biology dergisinde yayımlandı. ABD ve Hollanda’dan bilim insanlarının yer aldığı bir ekip tarafından yapılan “Updated science-wide author databases of standardized citation indicators” başlıklı araştırma, kapsamlı bir bilimsel etki endeksi oluşturarak, dünyada araştırmalar yapan ve makaleler yayımlayan akademisyenleri sıraladı.

 

Liste hazırlanırken bilim insanlarının h-indeksi, yayın ve atıf sayısı gibi önemli ölçütler göz önüne alınarak:

22 bilimsel alan ve 176 alt alanda sıralama yapıldı.

Türkiye’den, 2019 yılı verilerine göre 857 bilim insanının yer aldığı listede, bu yıl bir çok üniversiteden toplamda 196 akademisyenimiz listede yer aldı.

Türkiye’den listeye en çok bilim insanı 37 kişiyle kimya dalından girerken, klinik tıp 30 kişiyle ikinci sırada yer aldı. Etkinleştirici ve Stratejik Teknolojiler ile Mühendislik de 28’er bilim insanıyla üçüncü sırayı paylaştı. Diğerleri şöyle sıralandı; Fizik ve Astronomi 20, İletişim ve Bilgi Teknolojileri 17, Tarım, Balıkçılık ve Ormancılık 10, Yer ve Çevre Bilimleri 8, Biyomedikal Araştırma 5, Matematik ve İstatistik 4, Ekonomi ve İşletme 3, Yapı ve Tasarım 2, Biyoloji 2, Psikoloji ve Bilişsel Bilimler 1, Sosyal Bilimler 1.

 

İstanbul Teknik Üniversitesinden (İTÜ) 45 Akademisyen

İTÜ, 45 bilim insanı ile bu listede en fazla akademisyeni bulunan Türk üniversitesi oldu.

İTÜ’den, Cevher Hazırlama, Çevre, Deniz Ulaştırma, Elektronik ve Haberleşme, Endüstri, Gemi ve Deniz Teknolojisi, Gıda, İnşaat, İşletme, Jeoloji, Kimya, Kontrol ve Otomasyon, Metalurji ve Malzeme, Tekstil ve Uçak Mühendislikleri gibi çok sayıda mühendislik bölümü ile İTÜ Bilişim Sistemleri, Kimya ve Temel Bilimler bölümlerinden de çok sayıda akademisyen listeye dahil oldu.

Sıralamayla ilgili değerlendirme yapan İTÜ Rektörü Prof. Dr. İsmail Koyuncu, bilim dünyasında uluslararası yayınların ve atıfların çok önemli olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

“İTÜ olarak listede 45 akademisyenimizle yer almanın gururunu ve sevincini yaşıyoruz. Türkiye’de ilkleri başaran İTÜ, bir ilki daha yaşadı ve uluslararası atıfların baz alındığı böylesine önemli bir listede Türkiye’den en fazla akademisyeni yer alan üniversite oldu. Birçok farklı alanda araştırmalarını sürdüren ve çalışmalarıyla bilim dünyasına katkı sunan tüm akademisyenlerimizi kutluyor ve başarılarının devamını diliyorum.”

 

Fırat Üniversitesinden 30 Akademisyen Listede

Fırat Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fahrettin GÖKTAŞ, konu ile ilgili yaptığı açıklamada “En Etkili Bilim İnsanları” listesinde yer alan öğretim üyelerini tebrik ederek, başarılar diledi.

Üniversitemizden Listeye Giren Hocalarımız; Prof. Dr. Kazım ŞAHİN, Prof. Dr. M. Enis YONAR, Prof. Dr. Nurhan ŞAHİN, Prof. Dr. Munir AKTAŞ, Prof. Dr. Meral ÖZEL, Prof. Dr. Harun TANYILDIZI, Prof. Dr. Süleyman AYDIN, Prof. Dr. Gaffari TÜRK, Prof. Dr. Ahmet ATEŞŞAHİN, Prof. Dr. Burcu ÖZCAN, Prof. Dr. Mehmet ESEN, Prof. Dr. Ebru KAVAK AKPINAR, Prof. Dr. Hikmet ESEN, Prof. Dr. Hüseyin BENLİ, Prof. Dr. Cumali İLKILIÇ, Prof. Dr. Hakan Fehmi ÖZTOP, Prof. Dr. Yasin VAROL, Prof. Dr. Nihat TOSUN, Prof. Dr. Mehmet ERDEM, Prof. Dr. H. Soner ALTUNDOĞAN, Prof. Dr. Bilal ALATAŞ, Prof. Dr. Abdulkadir ŞENGUR, Prof. Dr. Fatih ÖZKAYNAK, Prof. Dr. Engin AVCI, Prof. Dr. İlhan AYDIN, Prof. Dr. Resul DAŞ, Prof. Dr. Mikail ET, Prof. Dr. Fahrettin YAKUPHANOĞLU, Prof. Dr. Mustafa İNÇ ve Prof. Dr. Hasan BULUT

 

Listede KTÜ’den 20 Bilim İnsanı Bulunuyor

Mühendislik fakültesinden 15, fen fakültesinden 5 öğretim üyesi yer aldı. Bölüm bazında ise maden mühendisliğinden 8, inşaat mühendisliği ile kimyadan 3’er, jeoloji mühendisliği ve matematikten 2’şer, makina ile metalürji-malzeme mühendisliklerinden ise birer öğretim üyesi listeye girdi.

Listede yer alan öğretim üyelerinin adları şöyle:

“Prof. Dr. Hacı Deveci, Prof. Dr. Bayram Erçıkdı, Prof. Dr. Ayhan Kesimal, Prof. Dr. İbrahim Alp, Prof. Dr. Kamil Kaygusuz, Prof. Dr. Orhan Aydın, Prof. Dr. Tayfun Dede, Prof. Dr. Vedat Toğan, Prof. Dr. Ahmet Can Altunışık, Prof. Dr. Zekeriya Bıyıklıoğlu, Prof. Dr. Aykut Akgün, Prof. Dr. Cüneyt Şen, Prof. Dr. Aykut Çanakçı, Prof. Dr. Funda Karaçal, Prof. Dr. Selçuk Bilgen, Doç. Dr. Gökhan Aydın, Doç. Dr. İzzet Karakurt, Doç. Dr. Ferdi Cihangir, Doç. Ersin Yener Yazıcı ve Doç. Dr. Gül Deniz Çaylı

 

Batman Üniversitesinde görevli 3 öğretim üyesi, dünyadaki en başarılı bilim insanları listesinde yer aldı.

Batman Üniversitesi (BATÜ) Rektörü Prof. Dr. Aydın Durmuş, Mühendis Mimarlık Fakültesi öğretim üyesi Makine Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Aydın, Mühendis Mimarlık Fakültesi Petrol ve Doğalgaz Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Hasan Toğrul, Mühendislik Mimarlık Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü Devreler ve Sistemler Teorisi Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Ömer Faruk Ertuğrul listeye girdiği söyledi.

Rektör Durmuş, dünyadaki en başarılı bilim insanları listesinde yer alan akademisyenleri tebrik ederek, başarılarının devamını diledi. Batman Üniversitesini özellikle mühendislik alanında daha da ileriye taşımayı hedeflediklerini dile getiren Rektör Durmuş, konuyla ilgili yaptığı açıklamalarda:

“Batman Üniversitesi olarak YÖK’ün bizim için belirlediği ve gelişmemizi istediği mühendislik alanında her geçen gün daha da ilerliyoruz. Ülkemizin yerlileşme millileşmesi yolunda bilim insanlarını yetiştirmek için çalışıyoruz. Bu yolda 3 bilim insanı öğretim üyemizin dünyadaki 7 milyon bilim insanı arasında yüzde 2’lik dilimde yer alması bizleri ziyadesiyle mutlu etti. Kendilerini tebrik ediyorum.”


Siirt Üniversitesinden (SİÜ) Prof. Dr. Cafer Saka, Doç. Dr. Ali Akgül ve Doç. Dr. Yılmaz Kaya, dünyadaki en başarılı bilim insanları listesinde yer aldı.

Erzurum Teknik Üniversitesi (ETÜ) Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İrfan Kaymaz, Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. A. Fatih Yetim ve Yüksek Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Güven Turgut, “Dünyanın En Etkili Bilim İnsanları” listesine girme başarısını gösterdiler.

Bezmialem Vakıf Üniversitesi (BVÜ) Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Gülaçtı Topçu, Farmakognozi Anabilim Dalı’ndan Prof. Dr. Murat Kartal ve Analitik Kimya Anabilim Dalı’ndan Prof. Dr. Ahmet Ceyhan Gören de kendi alanlarında yaptıkları nitelikli bilimsel çalışmalarla “Dünyadaki En Başarılı Bilim İnsanları” listesinde yer alarak başarılarını tescilledi.

Karabük Üniversitesi (KBÜ) Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Selhan Karagöz ve Doç. Dr. Okan Ünal listede yer aldı.

Sağlık Bilimleri Üniversitesinden (SBÜ) Hamidiye Eczacılık Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yusuf Tutar listede yer aldı.